Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory wuja69 na GDWK-10-250-8-AKX i GDGDWN-18-130-8-AKX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory wuja69 na GDWK-10-250-8-AKX i GDGDWN-18-130-8-AKX

Pozdrawiam .W marcu tego roku pozbyłem się kolumn na Teslach i Visatonie sc10.Chciałem zrobić kolumny grające razem z wzmacniaczem na lampach EL84 w układzie SE.Z tych lamp mogę,, dastać " zaledwie 5W mocy.Tak więc głośniki powinny mnieć jak najw. skuteczność.Po wielu godzinach pracy wreszczie grają .
    Głośniki -GDWK-10-250-8-AKX i GDGDWN-18-130-8-AKX
    Obudowa zrobiona w większości z drewna dębowego klejonego o grubości od 20mm do 50mm,tył kolumn 22mm MDF malowany na czarno.Dąb pokryłem 50 warstwami politury szelakowej,poprzednio bejcując ją na kolor czerwony.Podstawki też ,są z dębu bejcowaneo na czarno plus politura.
    Wymniary kolumn w obrysie wy.45cm,gł.32cm,szer.25cm
    Wymniary podstawek wy.41cm ,szer.25cm,gł.35cm.
    Tunel BR o średnicy 58mm strojony na 45Hz
    Dąb to strasznie twrde drewno,szybko tępiły się frezy ,łatwo,, spalić" mniejsce frezowania .No i drewno nie znosi poprawek ,wszystko musi być zrobione jak należy za pierwszym razem.Co do politurowania -nie taka straszna sprawa ,w sumnie to łatwizna ,chociaż popełniłem parę błędów(opiesze politurownie w innym mniejscu) ale efek jest do przyjęcia.MDF szpachlowany,gruntowany plus 8 warst lakieru matowego w spreju.wśrodku brak wytłumnień ,pofrezowane ściany boczne i tylnia dóra i dół na pół.okrągło -pierwotnie w celu zwiększenia objętości,gdy je wetłumniłem grały gorzej,więc zostały bez wytłumnienia.
    Wztrotnica wedł. projektu Irka(wersja druga poprawiony BS)-dostępna na forum
    Moje wrażenia-wysokie tony są lepsze od tych z sc10Visatona,średnica owiele lepsza od 15cm Tesli ,basu jest mniej niż 22cm Tesli ale zato jest szybszy i wydaje mi się ,że niżej schodzi.Ja jestem bardzo zadowolony z tych kolumn,poziom nat. dzwięku w 18 metrowym pokoju jest przy moim wzmacniaczu zadawalający,zupełnie starcza do kameralnego słuchania.W planach mam budowę mocniejszego lampowca co da lepszą kontrolę basu.Jako żródło mam- CD Denon 1420 i gramofom GS 464 (po modyfikacjach).Chce podziękować za pomoc koledze Irkowi ,Argosowi,no i szwagrowi Piotrowi.
    Co do kosztów:
    głośniki-380zł z przesyłką
    tunel,terminale,śruby,wkręty- ok.25zł
    politura,spirytus99,9%,bejca- ok.50zł
    kolce -ok.40zł
    spreje-ok.30zł
    części do zwrotnicy -mniałem
    drewno od szwagra Piotra za fri (trzeba opić:) co by się nie rozeschło )
    Pare zdjęć:

Re: Monitory wuja69 na GDWK-10-250-8-AKX i GDGDWN-18-130-8-A

Zamieszczone przez wuja69
    Dąb pokryłem 50 warstwami
    Rozumiem, że to wiel-błąd przy pisaniu bo 50 warstw zasługiwałoby na guinnessa. Dużo pracy włożonej i to widać, gratuluję! Uwielbiam drewno i wiem jak jest wymagające i kapryśne ale odwdzięcza się rozsiewanym ciepłem. Nawet dźwięk jest pewnie cieplejszy. Pozdrawiam.
    Ps. wiedziałem, że jak pokażę stół do projektów to się posypią

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
      Rozumiem, że to wiel-błąd przy pisaniu bo 50 warstw zasługiwałoby na guinnessa.
      nie to nie jest błąd- 50warstw ,a na podstawkach 30,zastanawiałem się nad większą ilością ale te opary spirytusu dawały się odczuć.Dźwiek jest ,,ciepły" nie męczący ,wręcz zaprasza do słuchania.Pewnie to za sprawą EL84.Dzięki za nominację do guinnessa:).

Skomentuj

nie to nie jest błąd- 50warstw ,a na podstawkach 30
        :shock: :shock: :shock:

Monitorki bardzo ładne :)

Skomentuj

Ładne, starannie wykonane monitory (nie monitorki) bo sądząc po wymiarach to skrzyneczki są całkiem spore :smile:

Skomentuj

50 warstw to i tak nie za dużo. Ja czasami kładę 200. Na toaletki na nogach od starych maszyn kładę 100-150.

Skomentuj

nie wiem jaka roznica jest miedzy np 120 a 150 warstw....

Skomentuj

200 warst zarezerwowane jest na następną konstrukcję:).Nie chciałem uzyskać tak wysokiego połysku.Jędruś -napisz w Tol Boksie jak uzyskać ładną czerń na politurowanych kolumnach?.Czym barwisz drewno?.

Skomentuj

ta politura wygląda naprawde ciekawie ale moim zdaniem źle dobrałeś proporcje, za niskie standy, monitory bardzo duże, nie pasuje to zbytnio do siebie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                    ale moim zdaniem źle dobrałeś proporcje, za niskie standy, monitory bardzo duże, nie pasuje to zbytnio do siebie...
                    - wyszlo zgodnie z planem ,jedna z kolumn musi stać pod oknem,okno często jest otwieranie gdy była bywyższa istniało by dlaniej realne zagrożenie uszkodzeniem.Zdjęcia nie oddają wpełni proporcji-wygłądają wmniare proporcjonalnie i bardzo solidnie.

Skomentuj

Świetne wykonanie, do tego kolor forniru pasuje do membrany GDN-a, podziwiam za cierpliwość przy obróbce drewna i samym wykończeniu.

Skomentuj

Czaruję...
                      X