Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Zestaw x.1] 2.1 na Peerlessach, Vifie, IT Nova by Digiproco

Witam, chcę wam przedstawić efekt ponad miesięcznej pracy nad skromnym zestawem 2+1. Od kilku miesięcy jestem użytkownikiem Elektrody, ale tam ten dział wymiera i wieje nudą :razz:

Założenia
    Zbudować zestaw, który spełni swoją rolę w Stereo i będzie równie dobry do oglądanie filmów (proporcje 70:30). Ostatnio słucham różnych gatunków muzyki co stanowiło problem w doborze głośników, konstrukcji oraz konfiguracji. Zależało mi, aby fronty oddały pełną scenę i wyraźne wokale. Cały zestaw miał być w miarę kompaktowych rozmiarów.

Zastosowane przetworniki
    W monitorkach osadziłem znany i dość często polecany duet Peerless HDS 180Exc i Vifę XT25TG-30-04. W subwooferze siedzi również znany z CA Intertechnik Nova MDS08.

Obudowy
    Zastosowałem się do zaleceń "Akustyka" i potwierdziły to obliczenia w WinIsd czyli 15L strojenie 50Hz, bassreflexem BR-60TR fi 5,4x14cm.
    Do MDSa większość polecało 20L. Na stronie IT pisali, że od 20L. Na jakimś niemieckim forum opisali owy głośnik "od a do z" skąd wynikło do niskiego zejścia bez wydłużania impulsu 24-25L. Stroiłem dwoma BR-70-116-HP fi6,3x23,4cm do 36Hz. Na tylnej ściance subwoofera solidne wytłumienie wełną owczą co zlikwidowało nieprzyjemne świsty.
    Obudowy wykonane są z płyt wiórowych 18mm, a wszystkie fronty mają grubość 22mm. Na monitorkach jest sześć warstw szpachli, gdyż w Casto... tną z tolerancją do 3mm. Pan tłumaczył się dużym ruchem itd. było minęło.

Wykończenie
    Początkowo była okleina i cały zestaw był prawie gotowy dwa tygodnie temu, gdy na finiszu opary butaprenu pofałdowały okleinę. Ze łzami w oczach kolejne 130zł poszło na fornir (topola), kleje(pattex) i lakier(V33).
    Fornir położyłem metodą "na sucho" czyli odczekać 10-15min aż klej przyschnie i wałkiem do ciasta rozprowadzić wszystkie pofałdowania forniru. Następnie wyszlifowałem całą obudowę "150" pod kątem 45° wzdłuż słoi. Mokrą szmatką usunąłem wszystkie pyłki i jeszcze raz powtórzyłem czynność - efekt ->blacha. Pozostało tylko polakierować - kolor machoń z połyskiem, trzy warstwy. Pierwsza warstwa wpija od razu i nie daje od razu połysku, wręcz idealny mat. Według zaleceń zeszlifowałem 50% warstwy. Druga dała już ciekawe efekty a trzecia -> lustro (trudno ustawić ostrość aparatem).

Koszta :sad:
    Większość zakupiłem na www.loudspeakershop.eu głośniki, części do zwrotnic, BR, tłumienie, śrubki wyszło 972zł. Dwa dni później HDSy zdrożały o 55zł Vify 25zł powód - kurs nieszczęsnego dolara. MDS na Allegro 230zł + wysyłka. Łączny koszt przekroczył założony budżet 1200zł (za tyle sprzedałem JBLe E80) i całość skalkulowała się ~1500zł. A w planach jeszcze standy.

Pierwszy odsłuch i obalenie mitów nt HDSa
    Pięknie!!! Monitorki grają żywo z wyraźnym wokalem i lekko konturową górą, gdyż zwrotnica jest mojego projektu. Nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu, ponieważ wysokie tony wprowadzają jeszcze większą przestrzeń w scenę. Najpierw posłuchałem tylko na frontach i muszę powiedzieć, że mają solidną dawkę niskich. Brzmią całkowicie inaczej niż JBLe, które troszkę się dusiły i huczały średnim basem. Peerlessy mają przyjemny oddech (tak to mogę określić) i czuć kopa w rocku. Utwór "What I've Done" LP obalił mit, że ten głośnik ma mało basu. Chyba, że ktoś porównywał z subwooferem.

Galeria

ps. mam nadzieję, że administratorzy Elki nie obrażą się :roll: za wykorzystanie ich serwera, niestety nie mam loginu do IS. Życzę miłego przeglądania.

Wszystko klawo.
    Pokaz nam schemat zwrotki i powiedz jak ją projektowałeś, i dlaczego nie wykorzystałeś gotowej?

Skomentuj

widzialem to juz na ELCE, przetworniki jak najbardziej przyzwoite, kolorystyka tez mi przypadla do gustu, jednak nie do konca ksztalt i brak detali typu frezy pod glosniki i pod wykonczenie ogolne..

Skomentuj

Bardzo ładnie i schludnie, podoba mi się, szczególnie sub wpadł mi w oko :wink: Czym to napędzasz?(na fotkach nie udało mi się doczytać)

Skomentuj

Ładnie się to prezentuje - kolor mnie się podoba najbardziej :) Najważniejsze aby grało to lepiej niż to, co sprzedałeś !

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
            Dwa dni później HDSy zdrożały o 55zł Vify 25zł powód - kurs nieszczęsnego dolara.
            raczej euro :lol:

po zastosowanych narzedziach itp sadze ze jest to twoja pierwsza (max druga) konstrukcja.
            jezeli tak to efekt jest naprawde dobry
            szkoda ze frezow brak ale przynajmniej proporcji nie popsules i ogolne wykonanie jest naprawde OK
            Łączny koszt przekroczył założony budżet 1200zł (za tyle sprzedałem JBLe E80) i całość skalkulowała się ~1500zł.
            jak na glosniki kupowane w polsce, bez zadnych znizek to wyszlo nawet tanio

A w planach jeszcze standy
            koniecznie :lol:

Skomentuj

:arrow: El_liero Zwrotnica http://obrazki.elektroda.net/2_1228136617.jpg projekt według moich obliczeń i charakterystyk głośników. Lubię charakterystyczny środek dlatego nie ciąłem niżej. Vifa jest również bez tłumika. Testowałem z kilkoma rezystorami, ale ostatecznie zostawiłem w całej okazałości. Standy będą wyższe niż te taboreciki o jakieś 12-15cm tak, żeby cała kolumna ze standami miała 95cm - idealna wysokość i środek nie błądzi.

:arrow: dolphin Nawet dałeś komentarz, admini na elce mają dziwne podejście do sprawy i kasują większość postów :evil: Od zawsze podobały mi się klasyczne obudowy. Frezy chciałem wykonać ze sklejki 4mm ale wyrzynarką nie udało się tak idealnie wyciąć. Fakt Vifa mogła się bardziej postarać. Kosz z HDSa bardzo mi się podoba, szkoda go "wpuszczać".

:arrow: csbiczek Wzmacniacz to Denon PMA-700AE, DVD Panasonic S47 - rzadko używane do muzyki, korzystam z kompa - flac, wma lossless

:arrow: PawelS Nie jest to pierwsza konstrukcja. Jak na razie nie odczuwam niedosytu, że coś mógłbym zrobić lepiej. Wszystko robiłem w mieszkaniu - żona miała już dosyć, ponad mce syfu. Jeśli miałeś na myśli wałek do ciasta, to możesz się zdziwić jak dobre niweluje pofałdowania.

Skomentuj

Zwrotnica http://obrazki.elektroda.net/2_1228136617.jpg projekt według moich obliczeń i charakterystyk głośników
                uzywana przez wszystkich zwrotnica tnie HDSa duzo nizej niz twoja a oni narzekaja na brak dolu... ty ciales to zdecydowanie wyzej i tobie nie brakuje basu? cos tu nie pasuje :lol:

Wzmacniacz to Denon PMA-700AE, DVD Panasonic S47
                a na suba to panel mivoca?
                admini na elce mają dziwne podejście do sprawy i kasują większość postów
                tam moderatorzy sa bardoz wkurzajacy - mam 4 ostrzezenia za nie stosowanie kropek, przecinkow i duzych liter :lol:

Skomentuj

Wiesz, niektóry mają w subach 18" i też narzekają :???: Moim założeniem były monitory, które wytworzą piękną scenę. Nad basem panuje MDS08 (zacny kozak, taki mały a tyle potrafi). Panel to Mivoc AM120.

Skomentuj

BR-60TR fi 5,4x14cm
                    Na tylnej ściance subwoofera solidne wytłumienie wełną owczą co zlikwidowało nieprzyjemne świsty.
                    Hm. Rozwiazales problem swistow niemniej nie jest to optymalne rozwiazanie. Masz za maly przekroj BR i jedyne co osiagnoles to zmniejszenie efektywnosci tunelu co owszem wyeliminowalo swisty ale rownoczesnie w pewnym sesnie "zatkales" BR. Czyli tak jakbys go prawie nie mial :).. gdzie tu sens i logika ? Rozwiazaniem tego problemu jest raczej wymiana na odpowiedni niz zatykanie za malego.

Szkoda tez ze tylko 8" do takich monitorkow. Pewnie za wiele ten sub nie daje chyba ze te HDSy maja az tak zly bas. Mialem Mivoca XAW 210 HC i szczerze powiedziawszy nie dodawal za wiele od siebie ponad to co daja monitory gdzie jest STX 15 AKX (uznawany przez frumowiczow za glosnik ze slabym basem :lol: ).. dopiero wymiana na SLS10 pokazala co to jest sub.. takze wg mnie do takich monitorow nie mniej niz 10" no ale moze zalezy ci tylko na SPL i wykopie (z ktorego znany jest mds08) no to ok.

Ogolnie wykonanie fajne chociaz jesli robic cos za taka kase to sa pewne niedorobki jak brak frezow czy zwrotnica wykonana bez pomiarow - w koncu jig czy frezarka to tylko ulamek tej kwoty a zarazem inwestycja w nastepne konstrukcje.

Ale jest ok :)..

Skomentuj

Czym skleiłeś basreflex w subwooferze ?
                      Jak podłączyłeś suba do tego denona, ten wzmak ma wyjscie na suba ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        Jak podłączyłeś suba do tego denona, ten wzmak ma wyjscie na suba ?
                        jak widac mivoc ma wejscia wysokopoziomowe

Skomentuj

Piękne i ładnie zrobione, i wszystko ok.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

:arrow: m_omyzs - w subwooferze użyłem dwóch BR70 o łącznej długości 23,4cm a głębokość obudowy to 39cm. BR nie jest zatkany (może tak to wygląda na foto) między wytłumieniem a BR jest 8cm.
                            8" tej klasy w zupełności wystarcza na 14m*, ma lepsze zejście niż Magnat Xpress 10" w 34L i te cholerne świsty przy większej głośności.

[ Dodano: 2008-12-04, 19:26 ]
                            Zamieszczone przez Rfck
                            Czym skleiłeś basreflex w subwooferze ?
                            fornirem na klej patex :grin:

Skomentuj

Fajne monitorki o dobrych proporcjach, ale brakuje wykończenia typu frezy pod XT. Duże ułatwienie, ale psuje ogolny efekt. No i wspomniany już przytkany BR, czyli całość gra inaczej niż w założeniach. Wa że, że gra porządnie.
                              Ulokowanie głośników i wzmacniacza bez komentarza.
                              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                No i wspomniany już przytkany BR
                                BR nie jest przytkany :!: :!: :evil: wieje po zasłonkach, aż miło.
                                Pisałem, że standy będą większe. Na wzmacniacz zabrakło miejsca w mieszkaniu :mad:

Skomentuj

ale jeśli świszczało, a teraz nie świszczy to znaczy, że jednak przepływ powietrza jest niższy, więc niewiele, ale jest przytkany.

ogólnie naprawdę ładnie to wygląda, ale mogłeś poświęcić trochę czasu na frezy. Jeśli będziesz miał dostęp do frezarki to warto.
                                  Wiem, że standy będą bo jest za nisko, przynajmniej metr całość powinna mieć.

sub jest tylko do filmów czy cały czas?
                                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                    ale jeśli świszczało, a teraz nie świszczy to znaczy, że jednak przepływ powietrza jest niższy, więc niewiele, ale jest przytkany
                                    jakby go przytkal to by predkosc powietrza wzrosla.
                                    teraz poprostu obnizyl strojenie

Zamieszczone przez amdr
                                    sub jest tylko do filmów czy cały czas?
                                    akurat taki sub moze ciegle grac w muzyce - nie bez powodu dorabiam je do vif :P

Skomentuj

Te minimalne świsty były na pełnym wysterowaniu, podczas testowania. Z reguły nie słucham tak głośno (chyba, że bolą mnie plecy :lol: )
                                      Teraz stoją zdecydowanie za nisko 80cm, ostatecznie będzie 95cm.

[ Dodano: 2008-12-04, 21:24 ]
                                      Sub podłączyłem jako kolumny "B" w Denonie, więc mam prosty dostęp. A włączam w zależności od nastroju i gatunku muzyki. Do rocka, hiphopu, trancu obowiązkowo, natomiast w jazzie, soft rocku i instrumentalnej to grzech psuć stereo. Przy filmach, zależy jak jest udźwiękowiony np. Harrego Pottera z subem nie dało się oglądać.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                        jakby go przytkal to by predkosc powietrza wzrosla.
                                        Taaa. Jakbys zrobil cos ala zwezka Venturiego to by wzrosla :P

BTW tak jak pisal amdr.. moze mniej moze wiecej ale zmniejszyles efektywnosc tunelu. Lepszym wyjsciem bylby tunel o wiekszej srednicy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X