Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Zestawy podstawkowo-naścienne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    no i jak?
    hansen jest zrobiony jak z puszki od piwa, do tego wszystko sztywne jak w glosnikach no name o reklamie: SUPER BASS :lol: arn bas ma i to wszyscy wiedza, srednice wycofana.. a hansen jest glosnikiem ktory po prostu jest i gra. co prawda srednica (jesli tak ja mozna nazwac) w ogole jest i gitare slychac ze gra, a sama wielkosc obudowy wyciaga z niego jakis tam bas... jednak jest on bez charakteru no i wytrzymalosc mocowa na bardzo niskim poziomie :) glosnik nadaje sie do konstrukcji zamiast glosnikow od wiezy, jednak wolalbym dolozyc do arna116 i zrobic i mniejsze monitorki i do tego poprawnie grajace

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
      efekt dopplera skutkuje jedynie wyzsza/nizsza odbierana czestotliwoscia. nie wiem czy jest sens sobie temu zawracac glowe, jesli wiecej zlego robia znieksztalcenia harmoniczne.
      Głośniki zniekształcają sygnał w różny sposób, ale chodziło mi ogólnie o to, że przy mniejszych głośnikach i dużym natężeniu dźwięku wychylenia są duże. A duże wychylenia powodują zniekształcenia (głównie zauważalne w średnim paśmie) i nie ma uproś.
      Konkretnie efekt Dopplera powoduje modulacje częstotliwości i nie brzmi to zbyt dobrze.
      Nieważne już :)
      O wysokotonówkach się nie wypowiem bo na razie nie odsłuchiwałem dokładnie żadnej Vify ani nic lepszej klasy niż różne Tonsile i PJki.
      Na razie robię małe korekty w zwrotnicach potem się zabiorę za doszczelnienie może.
      Ogólnie zadowolony jestem. Nic fabryczego ani używanego bym chyba nie kupił, żeby miało taki kształt obudowy i BR z przodu. A nawet jakbym kupił, to i tak bym robił sam :)

------------------------
      Co w ogóle sądzicie o projektowaniu zwrotnicy teoretycznie na podstawie charakterystyk, z użyciem SW? Bo zacząłem się bawić parametrem "Offset", który dotyczy różnic odgległości centrów akustycznych głośników od słuchacza. I okazuje się, że ten parametr bardzo wpływa na charakterystykę - ale oznacza to również, że charakterystyka bardzo się zmienia, gdy zmieniam swój "punkt słuchacza" w osi pionowej. Może się tym bardzo nie przejmować? Przecież nie zawsze będę ich słuchał z jednego miejsca, bo nie takie ich przeznaczenie - one mają nagłośnić pokój, gdy coś sobie dłubię albo liczę całki do egzaminu
      I chyba spróbuję jeszcze raz odpalić system pomiarowy z innym mikrofonem, niż WM61A, który kupiłem na aukcji, bo istnieje szansa, że ten mikrofon jest nieoryginalny bądź wadliwy i to on powoduje takie Karpaty na charakterystyce przy pomiarze.

Skomentuj

kolega miarzyl i WM-61A i monacorem MC-4000 (czy jakos tak - nie pamietam teraz cyferki)

ksztalt ch-ki byl podobny ale na innym poziomie.
        lepiej sprawdz preamp zanim posadzisz mikrofon

Skomentuj

projekt bardzo dobry, sam wszystko wykonałeś, pełne DIY, do tego jesteś zadowolony, gratuluje ci :razz:

Zamieszczone przez ptolek
          Jedną z wad są spore zniekształcenia spowodowane efektem Dopplera, przy dużej głośności, ale małe głośniki to małe głośniki - trudno.
          A ty co, chodzisz po pokoju z prędkością min 30km/h ?

Skomentuj

Dlaczego niby? zjawisko dopplera najbardziej slyszalne jest wlasnie w kolumnach 2way i szerokopasmowych. Przy głośniejszym graniu slychac je bardziej niz przy cichym.

Skomentuj

Na logikę to to zjawisko występuje... przecież na basie głośnik porusza się w przód i w tył z dużą prędkością i gra zarazem wyższe częstotliwości wiec jakieś zniekształcenia musza w tych częstotliwościach powstawać.

Skomentuj

jaaa, nieusłyszycie efektu doplera w głośnikach!

albo źródło sygnału musi się poruszać albo odbiorca, żeby to zaobserwować.

Gdyby membrana się nie poruszała to by nie grała... odłączcie sobie kable od głośnika.

[ Dodano: 2009-02-19, 00:04 ]
                Zamieszczone przez Rfck
                Dlaczego niby? zjawisko dopplera najbardziej slyszalne jest wlasnie w kolumnach 2way i szerokopasmowych. Przy głośniejszym graniu slychac je bardziej niz przy cichym.
                I co takiego słyszysz? Puszczasz sobie techno z basikiem a zamiast basu słyszysz raz "hajhet" a raz nic ( około 1Hz ) ? ( raz membrana się cofa a więc zmniejsza częstotliwość a raz przybliża - zwiększa )
                Oczywiście użyłem tutaj mega hiperboli.

[ Dodano: 2009-02-19, 00:13 ]
                Zamieszczone przez Pawel S.
                kolega miarzyl i WM-61A i monacorem MC-4000 (czy jakos tak - nie pamietam teraz cyferki)

ksztalt ch-ki byl podobny ale na innym poziomie.
                lepiej sprawdz preamp zanim posadzisz mikrofon
                Pawle pokaż na necie tego mica monacor

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                  Gdyby membrana się nie poruszała to by nie grała... odłączcie sobie kable od głośnika.
                  No stwierdzenie na medal ;-) nikt do tej pory nie wiedział :grin:

jaaa, nieusłyszycie efektu doplera w głośnikach!

albo źródło sygnału musi się poruszać albo odbiorca, żeby to zaobserwować.
                  Jeśli głośnik niskośredniotonowy przenosi częstotliwosc 60 Hz i w tym samym czasie czestotliwosc 1.5 Khz zachodzi najczystszy efekt Dopplera. Sygnał 1.5khz jest odtwarzany jednoczesnie z sygnałem 60hz .

Oto cytat z książki "Podręcznik budowy zestawów głosnikowych"

Efekt Dopplera występuje oczywiście tym silniej, im większe są
                  wychylenia membrany, rośnie zatem wraz mocą tonu niskiego. Z drugiej strony głośnik basowy o małym przekroju
                  membrany musi mieć większą amplitudę wychylenia niż duży głośnik. Stąd też efekt Dopplera jest większy przy mniejszych
                  przekrojach membrany.

Napisałeś jeszcze że:
                  albo źródło sygnału musi się poruszać albo odbiorca

a później

Gdyby membrana się nie poruszała to by nie grała

Ot w taki sposób sobie zaprzeczyłeś skoro membrana się porusza to jest źródłem sygnału ktory jest w ruchu ( wychył membrany na niskich czestotliwościach).

W książce również napisano:

"...Także membrana porusza się do przodu i z ppowrtorem i tym samym podlega prawu Dopplera."

oraz

"Zniekształcenia są tym większe im większe jest wychylenie membrany, co dotyczny głośników niskotonowych w dolnym zakresie czestotliwosci albo kiedy następuje opuszczenie zakresu f(max)".

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                    No stwierdzenie na medal ;-) nikt do tej pory nie wiedział :grin:
                    Ja się śmiałem, żebyś odłączył sobie kable od głośnika to ci Doppler nie będzie przeszkadzał.

A co do reszty masz zapewne racje, ale ja i tak uważam, że nie da się usłyszeć tego, ani tym bardziej rozróżnić:
                    "O w tym zestawie głośnikowym Doppler przeszedł sam siebie..." :lol:

"MMmmmm ale ładnie grają ci głośniki, mają małą średnicę membrany, nie słysze efektu Dopplera, dobrze ci wyszły..."

Skomentuj

da się usłyszeć puść na generatorze 20hz na dużej głośności żeby głośniki rozruszać i jakąś muzykę efekt jak "wibrato" (czy jak to tam się nazywa) :P

Skomentuj

MMmmmm ale ładnie grają ci głośniki, mają małą średnicę membrany, nie słysze efektu Dopplera, dobrze ci wyszły...
                        Nie wiem sam czy to slysze czy nie, chcialem tylko zaznaczyć że taki efekt występuje.
                        Jednak nie sposob z nim walczyć, jedynie poprzez wielodrożność, ale nie wszyscy preferują zestawy 3 drożne, one teżmają swoje wady. Sam efekt jest "wbudowany" w konstrukcje 1 i 2drożne ( im wiecej drog tym efekt słabszy).

Chciałem tylko ukazać żę efekt taki występuje w glośnikach :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck

Chciałem tylko ukazać żę efekt taki występuje w glośnikach :wink:
                          No doszliśmy do porozumienia, ja chciałem powiedzieć, że nie warto się nim przejmować, zagłębiać bo za bardzo nie da się z nim wlaczyć, niwelować, usłyszeć itp itd

Skomentuj

Cieszę się, że doszliście do porozumienia
                            Wstawiam fotkę poglądową (sorki za tragiczną jakość) mojego pokoju.

To na górze to zmaltretowane Space 86' z PJ-ką jako wysokotonowy, powiem tak, że trochę brakowało mi sceny :lol:
                            To po bokach to wiadomo co. Widać biurko i laptopa, przy tym biurku często siedzę gdy słucham muzyki. Wysokotonówki mam prawie na wysokości uszu. Wysokość powieszenia to taki kompromis między słuchaniem na siedząco a na stojąco (slucham czasem muzy jak sprzątam albo robię coś nie przy biurku).
                            Postaram się jeszcze wykombinować jakiś sposób na zawieszenie głośników pod kątem.
                            ---------------------------------------------------
                            Próbowałem pomierzyć swoje głośniki przy pomocy SW. Wygrzebałem z szafy JIG'a i mikrofon WM-61A z przedwzmacniaczem. Dowiedziałem się, że poprzednie pomiary były do niczego bo przedwzmacniacz miał rozładowaną baterię i zniekształcał każdy sygnał :). Do tego trochę za długie kable, miały za dużą pojemność itd. Podłączyłem wszystko jeszcze raz, odpaliłem, pomierzyłem i... coś tu dalej nie gra. Impedancję itd. i wszystko co nie potrzebuje mikrofonu mierzy bardzo dobrze.

Dlatego dołączam wykres impedancji:

Schemat zwrotnicy uległ niewielkiej zmianie:
                            L1 = 650uH
                            R1 = 0R (wywaliłem)
                            R2 przeniesiony za filtr, do tego 22R równolegle z głośnikiem
                            no i zmieniłem fazę wysokotonowego.
                            Pomiary się nawet udały w niższym paśmie, wydaje mi się, że problem pojawia się gdzieś powyżej 10kHz. Ta charka to po pomiarze on axis, nearfield i port, poskładane do kupy. Widać, że najgorzej jest powyżej 10kHz. Zastanawiam się, czego to wina - mierzyłem też GDWK PJ STX-a i tam był bardzo podobny spadek powyżej 10kHz. Na ucho to trudno powiedzieć, mój słuch nie sięga za daleko :p ale równowaga tonalna jest ok (porównywałem z KEF C3).

Co o tym sądzicie?
                            Markery ustawiłem tak, pierwszy na 4ms a drugi na 8ms bo dalej miałem odbicie. Ale krótki czas pomiaru powoduje chyba problemy z niskim pasmem a nie wysokim?
                            Robiłem też pomiar przy pomocy RMAA, oczywiście bez bramkowania czasu, ale wykres wyszedł podobny (też jest taki spadek w górnej części pasma), no i bardziej poszarpany bo odbicia troche popsuły...
                            Może mikrofon mam trefny bo ze znanego serwisu aukcyjnego, ale kosztował chyba 26zł i rozmiar się zgadza, malutki jest. I oczywiście mam go w rurce i był na statywie i przedwzmacniacz oraz wzmacniacz mocy ma full pasmo bo sprawdzałem na oscyloskopie.

Skomentuj

Czaruję...
                            X