Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do telewizora - made by polusek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki do telewizora - made by polusek

Witam,
    przedstawiam monitorki wykonane na znanych i lubianych przetwornikach:

Tesla ARN 150/60/4
    STX GDWK-10-200-8-PJ

Cel: miały to być kolumienki stereo do telewizora. Głośniki bezużytecznie leżały w szawce, bowiem ich miejsce zajęły inne przetworniki. Jakieś obudowy lezały w piwnicy, postanowiłem je więc wykorzystać. Wymieniłem oryginalny 14mm front na 22mm płyte wiórową.
    Obudowy były troszeczke za duże - miały po 10l. Po wielu odsłuchach doszedłem do wniosku, że zastosuje obudowe zamkniętą, ktora daje precyzyjny, czytelny, szybki bas. Nie jest go duzo, ale tez nie brakuje. Podoba mi się. Zastosowanie subwoofera oczywiscie jak najbardziej wskazane, bo infrasonicznych pomruków z glosnikow o 13-cm membranie nie ma sie co spodziewać. Obudowa zamknieta okazała się wiec najlepszym rozwiazaniem. Optymalna objętość dla tych głosników w closed to ok. 5....7 litrów.
    1/3 obudowy musiałem jakoś "zgubić", zastosowałem więc objętość stratną w postaci kostki styropianu.
    Styropian jest oczywiscie otulony watoliną i gąbką, żeby nie trzeszczał, nie skrzypiał.

Początkowo kolumienki miały byc wykonane jak najmniejszym kosztem finansowym niskim i nakładem pracy.
    Miały to być zwykłe, proste klocki stojace na gumowych podkładkach. Forniru mam dużo, dlatego nie chciałem sztucznej okleiny stosować.

Fornir to orzech kaukaski i polska sosna.
    Orzech ma charakterystyczny układ słojów - po prostu się w nim zakochałem.
    Powiedziałem sobie kiedyś, że żaden inny fornir nie pasuje na kolumny tak jak fornir orzechowy. Słoje są takie niebanalne, nieprzewidywalne, nieregularne... a kolorystyka tego drzewa to wg. mnie cud natury.

Podfrezowań początkowo nie było w planach. Mam frezarke ale po prostu nie chciało mi się ich robić tak samo jak wzmocnień, terminali, podkładek...
    Nie myślałem też nad przedstawianiem ich na jakimkolwiek forum.

Jednak z biegiem czasu koncepcja się zmieniała...

Problem był z umieszczeniem zestawu przy telewizorze. Oczywistym było, że bezpośrednio na ziemi stać nie mogą.
    I tutaj się wszystko zaczeło... musiałem wykonać jakieś podstawki, które gwarantowały by odpowiednie usytuowanie kolumn, na odpowiedniej wyskości i szerokości... wiadomo że ustawienie ma ogromny wpływ na dźwięk docierający do słuchającego.

Obudowę przerobiłem w nastepujący sposób:

Część elektryczna - skorzystałem ze schematu zwrotnicy Tesli na ARN+ARV 104, ale musiałem ją rzecz jasna zmodyfikować.
    Dodałem graficznie (oczywiście z zachowaniem podstawowych zasad) wykresy ARN+ARV z wykresem "standardowo" filtrowanej PJ'tki.
    Wiadomo że nie jest to idealna metoda, ale naprawde bardzo wygodna, szybka i wystarczająco dokładna. Przeciez i tak zawsze należy na słuch skorygować zwrotnicę.
    Jedynym problemem jest tutaj wpływ frontowej ścianki obudowy, którego niestety nie widzimy. Na słuch (a uważam że ten mam b. dobry) wprowadzałem zmiany w sekcji wysokotonowej.
    Uzyskałem w pełni zadowalajacy mnie dźwięk z elementami 3,3uF i 4,7R (tłumik) - czyli oznaczonymi na czerowno na schemacie.

Koszta - wszystko miałem, ale gdyby przeliczyć to tak:

Przetworniki - 160zł (z uwzględnieniem kosztów transportu)
    Elementy zwrotnicy - 50zł
    Kleje - 10zł
    Kolce - 20zł
    Wosk - 10zł (+/- taką ilość zużyłem)
    Wata (2 opakowania 200g) - 10zł
    Fornir - 20zł (gdyby kupić np. na allegro to tyle by wyszło)
    Terminale - 10zł
    Płyty na obudowe - 20zł
    Inne (kable, papier ścierny, prąd, wszystko co pominąłem itd.) - 20zł

Łączny koszt to około 300 peElen'ów Very Happy

Wrażenia dźwiękowe.... Zapewniam, że grają lepiej niż wyglądają Wink A w rzeczywistości wygladają i tak o niebo lepiej niż na tych zdjęciach.

Bas - Jak na ARN w zamkniętej obudowie, jestem pod wrażeniem. Myślałem że bez suba nie bedzie sie dało ich słuchać - myliłem się. B-R brzmiał nienaturalnie, czasem zadudnił, zamulił, tym bardziej że telewizor znajduje się w kącie pokoju, a jakie to ze sobą niesie konsekwencje to wiadomo. W zamknietej basu jest mniej, ale jak juz pisałem zaskakująco dużo, ponadto jakościowo jest b. dobry. W końcu ARN 150/60/4 ma stosunkowo wysoki Qts=0,51 (wg. producenta), więc jak dla mnie jest nieporozumieniem wkładanie go do obudowy B-R. Dla poprawienia najnizszych rejestrów f < 35Hz przydał by się już subwoofer.

Średnie tony - tu nie ma niespodzianek, ale na szczęscie niema też rozczarowania. Jakby troszke rozmyte, ale w miarę liniowe, z bliska wystarczająco czytelne. Wiekszość wokalu jakby przejmuje PJ. Nie jest w tym zakresie źle, ale mogłem zastosować 2xARN + PJ na jedną kolumnę, wtedy by było na pewno lepiej, ale i tak jestem zadowolony.

Wysokie tony - rewelacja. Nie wiem jak to się stało, ale wczesniej te STX'y grały dokładnie z tymi samymi ARN'ami, a nie "cykały" tak dobrze jak teraz.
    Zdaję sobie sparwe ze zwrotnica jest całkiem inna, inaczej kolumny są rozstawione, inne źródło dzwieku jest i inne gabaryty frontowej ścianki niż we wczesniejszej aplikacji (wcześniej te głośniki pracowały w dużych, trójdrożnych kolumnach). Wg. mnie nie warto kupować innego głosnika wysokotonowego nawet w przedziale do 100zł.

Oczywiscie kolumny te Hi-End'em nie są, ale słuchając je w polu bliskim dźwięk jest naprawdę dobry. Z zamkniętymi oczyma b. przyjemnie sie słucha, w dobrych kawałkach słuchając z bliska, można odczuć scenę. Efektywnością nie grzeszą, ta jest na poziomie 83...84dB, ale to nie jest problem, wystarczy dobry wzmacniacz. W trakcie budowy jest juz wzmak na LM4780 czyli 2xLM3886, ten w zupełności wystarczy bo dostarczyć moze ok 2x70W

Zalecana moc wzmacniacza: 2x30... 2x100W

Niedowiarków którzy pisali mi w pewnym poście na tym forum że odbiore tym głośnikom basu gdy je włoże do zamkniętej, że i tak wyjdzie z tego tandeta itd... Zapraszam, można przyjechać i posłuchać, adres na prv. podam.
Czaruję...
X