Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] Subwoofer "BORO" GDN 20/80/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] Subwoofer "BORO" GDN 20/80/2

WSTĘP
    Subwoofer powstał aby wspomóc dolny zakres częstotliwości w zestawie kina domowego.
    Tonsila 20/80/2 akurat miałem zakupinego kilka lat temu, wyjąłem go z szafy, odkurzyłem.
    Postanowiłem zrobić obudowę band pass 4th aby schować głośnik by niegryzł sie z "design" pozostałych głosników od kina. Pomysł dość ryzykowny, ale cóż, zrobiłem i nie załuję. Obudowa tego typu w porównaniu do b-r na tym samym głosniku ma swoje wady i zalety.

OBUDOWA
    Obudowa wykonana z MDFu 30 mm. Litrarz 23l komora z B-R, 19l komora zamknięta. Szerokość 380mm, wysokość ok 420mm, głębokość 490mm. Przez środek poprowadzona jest przegroda pod skosem a w niej mieści sie GDN 20/80/2.Do tego zastosowałęm w komorze zamknietej wzmocnienie. Bass reflex o śr ok 75mm i długości 155mm. W niedalekiej przyszłości będzie położony fornir.

ZASILANIE
    Wzmacniacz z Allegro Mivoc 120.

Pomiary SW, WinISD

WRAŻENIA
    Ogólnie jestem zadowolony z konstukcji, zejście może nieporażajace ale jest OK, wszystko zalezy od tego gdzie umieszcze kolumne, mam słabo wytłumiony pokój.
    Do muzyki 70 % do kina 80 %.
    Zobaczymy jak wypadnie niedługo w konfrontacji z kolumnami frontowymi do kina na Visatonie W130.

Koszty:
    GDN 20/80/2 - 120 zł
    wzmacniacz - 250 zł
    MDF z przycieciem - 90 zł
    klej, wkręty itp. - 30 zł

RAZEM 490 zł

Na podstawie symulatora zrobiłeś podział komór, czy eksperymentalnie?

Skomentuj

Skrzynie zrobiłem na podstawie Win ISD. Jak widać poźniej w pomiarach SW sumulacja nie odbiaga daleko od rzeczywistości. Zastosowałem jednak nieco dłuższy tunel b-r, dokładnie o ok 15 mm. Nie robiłem innych skrzynek do tego głośnika ponieważ nie chciałem zwiększać sobie kosztów.

Skomentuj

czy ten front/tyl ma cos wspolnego z pozniejszym wykonczeniem?
        widze troche kosztowne terminale w srodku obudowy :lol:

Skomentuj

Terminale myślę że nie są specjalnie drogie, kosztują na Allegro ok 6 zł/szt. Natomiast górne ścięcia mogą faktycznie coś sugerować. Będzie to wyglądac mniej wiecej jak na poniższym zdięciu (W130 + D27)

Skomentuj

BORO, wiecej fotek :P... btw sub chyba jeszcze niewykonczony :>

Skomentuj

Narazie wiecej fotek nie mam, sub bedzie w najbliższym czasie wykańczany, równolegle bedzie powstawać kolumna centralna do kina. Jak skończe cały zestaw to napewno zamieszcze opis i fotki.

Skomentuj

Zobacyzlem fotki, koszty, pomyslalem ze ktos maniane odwalil..a tu na koncu doczytalem ze sub bedzie wykanczany... skoro wykanczany, to przenies do dzialu w trakcie budowy, bo konstrukcje gotowe tutaj powinny lądowac co by chaosu nie wprwadzac:)

Skomentuj

Czaruję...
                X