Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] Subwoofer na GDN 30/120/1 by ESPE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] Subwoofer na GDN 30/120/1 by ESPE

Witam!

Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim moderatorom, którzy to forum prowadzą. Gdyby nie ono, zapewne nie powstałaby ta konstrukcja. :wink: Na szczególne podziękowanie zasługuje Irek od którego zakupiłem wzmacniacz. :grin:

Prezentowana przeze mnie konstrukcja to subwoofer aktywny na znanym polskim przetworniku Tonsil GND 30/120/1, który obecnie uzupełnia w zakresie dolnego pasma monitory na teslach i tonsilach.

Obudowa:
    Wykonana z płyty wiórowej 18 mm, klejona wikolem i dodatkowo skręcana na wkręty do drewna (zdecydowanie za dużo ich użyłem ale otwory były najpierw nawiercane, więc płyta się nie rozeszła). Miedzy ścianą dolną i górną oraz bocznymi zastosowałem wzmocnienia. Wewnętrzny litraż po uwzględnieniu wzmocnień oraz wytłumienia (wełna ze starej kołdry :mrgreen: ) wynosi 68-70 litrów. Strojnie zaś ustawione na około 36 Hz. Podfrezowanie wykonałem z płyty HDF 3 mm, niestety nie wyszło idealnie równo... Wykończenie to klasycznie fornir (topola 0,8 mm) klejony na Henkel Moment oraz 3 warstwy bezbarwnego lakieru Domalux. Było to moje pierwsze fornirowanie i efekt jest co najmniej zadowalający, choć kilku błędów nie dało się uniknąć.

Wzmacniacz:
    Panel zakupiony u Irka, wersja 140 W dla 8 Ohm. Podobno ten Tonsil spokojnie łyka 200 W jednak dla mnie taka moc jest w zupełności wystarczająca i nie odczuwam niedosytu. :grin:

Wrażenia:
    Niestety jest to moje pierwsze spotkanie z subem prezentującym sobą jakąś klasę. Do tej pory słuchałem jedynie typowych Creativ'ów i starych Altusów 75 więc nie mogę trafnie ocenić jego brzmienia. Z pewnością połyka mój dotychczasowy sprzęt. Subwoofer gra potężnie (w 25 metrach kwadratowych) i potrafi wytworzyć niezłe ciśnienie :grin: Schodzi dość nisko i przy muzyce jakiej słucham spełnia moje oczekiwania w 100% (głównie HH). Mimo, że nie jest to typowy głośnik do kina domowego to i przy odtwarzaniu filmów potrafi dostarczyć miłych wrażeń :razz:

Koszty:
    Jako, że była to moja praktycznie pierwsza przygoda z DIY wszystko musiałem kupić od zera i niestety troche mnie to wyniosło...
    GDN 30/120/1: 170 zl (z przesyłką)
    Wzmacniacz: 320 zł (z przesyłką)
    Płyta wiórowa: 38 zl
    Kleje (Vikol + Moment): 35 zł
    Fornir: 60 zł (z przesyłką)
    BR + rura PCV: 16 zł
    Lakier: 15 zł
    Kolce: 15 zł
    Inne (papier, wiertła, wkręty, imbusy, płyta HDF, itp): 65zl

Łącznie: 734 zł :grin:

Mimo, że jestem tylko biednym studentem to nie żałuję ani jednej złotówki :grin: Zdobyte doświadczenie oraz nowe hobby są bezcenne :) Martwi mnie tylko to co będę teraz robił gdy wszystko już skończone... :sad: Nic, tylko szukać funduszy i zabierać się za nową konstrukcję :cool:

Pozdrawiam!

Foty:

ladny lakier. jaki to i ile warstw? nakoniec jakas pasta polerowales czy cos? ja mam 2 warstwy polysku ale sie nie blyszcza :(

Skomentuj

Jest to zwykły "Domalux Classic lakier do parkietów - połysk". Położyłem trzy warstwy, ostatnia już bez szlifowania. Nie musiałem używać żadnej pasty, samo tak wyszło. :wink: Zeszło mi na to około połowy litrowej puszki. :)

Skomentuj

kurde mam ten sam lakier domalux do parkeitu polysk 2 warstwy kladlem. chyba jak bede monitory lakierowal to poprawie podlogowki

Skomentuj

Między trzecią a drugą warstwą była znaczna różnica, wiec zachęcam :grin:

Skomentuj

Oczekuje zaproszenia na odsłuch :)

Prezentuje się nieźle, w końcu go skończyłeś:)

Monitory też wrzuć!

Pozdravka

Skomentuj

na czym sub stoi? przydalyby sie jakies stopki
              troche tez szara PCVka drazni :P
              osobiscie bym zrobil troche wyzszy zeby pod tunelem bylo troche miejsca
              ale ogolnie jest OK

Skomentuj

Jakbym widzial swoj

Zrob sobie jakies nozki do niego i bedzie piknie, szkoda tez fornirem ewentualnie po podlodze szorowac.
                Fakt, glosnik potrafi przyjac niezla moc i potrafi rowniez zatrzasnac pomieszczeniem i wszystkim w kolo ;p

Widze ze koszty koncowe zblizone do moich, he he.
                Ja w swoim teraz bede przerabiac standby, przeniose elektronike na wspolna plytke z prockiem od pilota oraz przekaznikiem stand-by.
                Bedzie all-in-one.

Wracajac do konstrukcji, prosta i ładna no i cieszy wlasciciela.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Bardzo ładna, prosta konstrukcja. Pomaluj pcv, dodaj nóżki i będzie jak fabryczna. GDN trochę nie w moim guście ale to mój problem :wink:

Skomentuj

Bardzo ladny, zgrabny subik, tylko troche drogi jakie ma wymiary?

Skomentuj

czym nakładałeś lakier?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        na czym sub stoi? przydalyby sie jakies stopki
                        troche tez szara PCVka drazni :P
                        osobiscie bym zrobil troche wyzszy zeby pod tunelem bylo troche miejsca
                        Sub stoi na szerokich ale za to niskich kolcach z podstawkami, więc jest oki :) PCVki też w sumie nie widać, lampa aparatu ją tak oświetliła :wink: A jeśli chodzi o wysokość... W planach przerwa miedzy BR miała być większa... Po prostu nie uwzględniłem kołnierza BR i wyszło jak wyszło :razz:

Zamieszczone przez tomq88
                        Bardzo ladny, zgrabny subik, tylko troche drogi jakie ma wymiary?
                        Wymiary to: 42x52x51 (szerokość, wysokość, głębokość)

Zamieszczone przez nowy1
                        czym nakładałeś lakier?
                        Lakier nakładałem zwykłym tanim pędzelkiem i trochę było zabawy z wypadającym włosiem :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                        X