Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Huberta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Huberta

Witam wszystkich forumowiczów, chcialbym przedstawić Wam moją drugą konstrukcję ale pierwszą na forum są to kolumny 2 drożne na przetwornikach firmy STX seria AKX. DO bydowy kolumn zainspirowal mnie projekt Wuja 69 na tych samych przetwornikach.

Głośniki:
    Gdn 18/130/8 akx
    Gdwk 10/250/8 akx głośniki wygrzewały się ok 3 tygodni w budach testowych.

Obudowa:
    Obudowa wykonana w całości z drewna sosnowego o grubości 20 mm objetość netto obudowy 23l wymiary zewnętrzne 850/210/250 (H/W/D) klejona klejem do drewna Rackoll (wg mnie najlepszy) BR 70mm strojony na ok 49 hz. Front podwójny łącznie 40mm wewnętrzna krawędź otworu pod gdn zostala zaokrążona, wewnątrz znajduje sie parę wzmocnień wewnętrznych również zaokrążone krawędzie. Obudowy zostaly 2 krotnie zagruntowane lakierem bezbarwnym szlifowanie między warstwami i 2 krotnie malowane lakierobejcą przy użyciu kompresora. Niestety nie obyło się bez wpadek i potknięć co widać na fotkach mianowicie podczas frezowania otworu pod br myślalem już o frezach pod gdn drugiej kolumny i tak ustawiłem cyrkiel w wyniku czego powstał łuk a długości ok 8 cm i głębokości 5 mm (ale sie w...) więc musialem wypełnić powstały łuk kitem do drewna i oba fronty okleiłem fornirem sosnowym ratując co sie da. Na fotkach widoczne są też zacieki w niektórych miejscach i częściowe wyrwanie forniru podczas frezowania. Kolumny stoją na nóżkach mojego patentu wykonane z kulek od łożyska o średnicy 19 mm do ktorych przyspawalem gwint m6.

Zwrotnica:
    Wykonana wg projektu Irka.

Wrażenia:
    Dzwięk jest czysty góra szczegółowa, średnie tony bardzo wyraźne szczególnie wokale i dialogi w filmach, tony niskie bardzo ładne stopa szybka, nie ma ich zbyt wiele ale jak dla mnie w 16 m2 jest w sam raz nie kiedy trzeba zmniejszać bas w zależności od nagrania.

Koszty:(

Gdn-y i gdwk 468 zl w stx-ie
    zwrotnice, terminale, br 160 zł
    drewno 230zł docięcie za free w zaprzyjaźnionej stolarni
    klej, laminat, lakier, lakierobejca, fornir mialem
    razem:+/- 848zł
    Czas pracy ok 3 tygodnie.

Kilka fotek (ostatnia fotka przedstawia moją poprzednią konstrukcję na gdn 15 akx i pj wkręty są już pomalowane na czarny mat):

Podziękowania dla Właściciela zaprzyjaźnionej stolarni.
    dla Pawla S bez niego nie było by fotek
    dla rodzinki za pokorne wdychanie lakieru.

o Prosze kolumny pierwsza klasa wykonanie na 5 dźwięku nie słyszałem ale autorowi tematu trzeba wierzyć bo napewno brzmi rewelacyjnie Pozdrawiam

Skomentuj

Ot tak sie powino robić! Ino przy niskie :mrgreen:

Skomentuj

troche szkoda 230 na drewno ktore i tak fornirowales

Skomentuj

O, coś innego :) dawno nie widziałem konstrukcji z desek :) super wykonanie, pozdrawiam

Skomentuj

W planach nie było fornirowania trzeba było sie jakoś ratować narazie napędzam to kenwoodem ka 4040 r myślałem o wzmacniaczu Manta v3 lub o czymś na tadeuszach co będzie lepsze?

[ Dodano: 2009-05-29, 23:29 ]
            Dziękuje za pochwały i wszelkie krytyki pozdrawiam.

Skomentuj

230zł ?!?!?!?!?!?!?!?!?! drewno uuuuuuuaaaaaaaahahahahahaha

to cie w h*** zrobili chyba, ja za swoje drewno ( a patrząc na kg mysle, że miałem go wiecej od ciebie ) dałem 40zł, potem oszlifowanie i wycheblowanie 20zł i mam takie deski jak ty.
              Także szkoda że tak drogo.

No na maxa niefortunnie zwaliłeś z tym fornirem i frezowaniem :P :grin: W sumie całe piękno (warte 230zł ) zniszczyłeś (dopłacając jeszcze za fornir) .

Plus za checi i potrafienie wybrnąc z sytuacji, że zwrota nie Jambo i w ogóle mam nadzieje zę zadowolony jestes z pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                to cie w h*** zrobili chyba
                NIestety troche masz racji drewno kupilem w markecie budowlanym byly to oszlifowane już blaty dlatego tak drogo
                Zamieszczone przez El_liero
                dopłacając jeszcze za fornir
                fornir mialem bo kiedyś pracowalem w stolarni zadowolony jestem na 95%. Dlaczego zakładałeś że zastosuje zwrotkę jambo :sad:

[ Dodano: 2009-05-30, 00:40 ]
                No i drewno bylo klejone a nie lite.

Skomentuj

Ładne, zgrabne kolumienki. Też jakDawid-SS uważam, że trochę za niskie, chyba że słuchasz na bardzo niskim fotelu. Nie napisałeś jak i czym je wytłumiłeś.

Skomentuj

Początkowo kolumny wytłumilem delikatnie watoliną na wysokosci gdn-a ale zrezygowalem z wytlumienia bo grają zdecydowanie lepiej. Kolumny są takie niskie dlatego że na taką wysokość pozwalał mi materiał.

Skomentuj

drogo ale konstrukcja ładnie sie prezentuje i na pewno niezle brzmi :) a co do wysokości to zawsze mozna ją poprawic jakimś cokołem, niewiele ale zawsze cos .. gratuluje udanego projektu

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                        Dlaczego zakładałeś że zastosuje zwrotkę jambo :sad:

[ Dodano: 2009-05-30, 00:40 ]
                        No i drewno bylo klejone a nie lite.
                        nic nie zakładałem, tylko tak jakby pochwaliłem, że masz prawidłowo obliczoną na podstawie pomiarów :P

a co do drewna to hmmm, te deski były sklejone z paru mniejszych desek ?

Skomentuj

Tak każda płyta byla klejona na prasie z listew sosnowych w stolarniach stosuje się takie metody do otrzymywania blatów bezsękowych (mnie osobiście podobają się akcenty w postaci sęków) pracowałem w stolarni to wiem jak to sie robi.

Skomentuj

Fajny pomysl z tymi kulkami od lozyska :smile:
                            I jak kazdy przyczepie sie do wysokosci tych kolumn ale i tak sa bardzo eleganckie
                            zpewnoscia fotki nie oddaja calego uroku tych kolumn :wink:
                            a ten 15 akx i 18 akx pasuja do siebie ja by je polaczyc do kina czy kazdy znich preferuje inne brzmienie :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                              czy kazdy znich preferuje inne brzmienie
                              to napewno choćby ze względu na średnice głośników 15 akx ma dużo lepszą średnicę bas jest ładny ale nie ma go tyle co z 18 akx

Skomentuj

Własnie robie podobny projekt tylko z inna gora <dx25> I zastanawiam sie czy fornir<jeszcze nigdy tego nie robiłem> czy malowanie ?? Jesli chodzi o malowanie to kolor czarny mat jak sub i wzmacniacz, tylko nie wiem czy w tym koloze nie zleje sie wszystko z głosnikami i bedzie zle wygladac !! Mozecie cos odradzic ?

Co do tej konstrukcji to mi sie podoba tylko dał bym br z tyłu

Skomentuj

Lepszy będzie fornir, a br jest z przodu bo kolumny stoją w kątach.

Skomentuj

jaką długość ma br ? pytam bo bede robił podobne kolumny

Skomentuj

ok 150 mm

Skomentuj

Czaruję...
                                      X