Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestawik 2.1 by Jacek90 :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestawik 2.1 by Jacek90 :D

Witam wszystkich!
    Chciałbym przedstawić wam moją konstrukcję którą wykonałem pod koniec wakacji lecz nie miałem jakoś ochoty żeby pochwalić się nimi na forum. Wreszcie nadszedł czas prezentacji. Wspomnę tylko ,że kolumny na tych głośnikach były już wykonane rok temu ,a że były bardzo brzydkie to nie miałem zamiaru ich tu pokazywać. Tak więc głośniki dostały nową obudowę , wytłumienie oraz kondensatory w zwrotnicy(wszystkie Cross-Cap). Nie będę się tu dużo rozpisywał bo nie ma sensu gdyż jest to już sprawdzona konstrukcja i większość wie jak to gra. Według mnie kolumny grają bardzo dobrze i jestem z nich zadowolony i prędko nowych nie będę robił. Ich barwa jest przede wszystkim neutralna i pasuje do większości typów muzyki. Wysokie są w miarę precyzyjne i lekko wysuwają się na przód. Czasami potrafią zagrać ostro ale to zależy od nagrania i piosenki ale zdarza się to bardzo rzadko. Średnie tony są dobre tzn. nie wyróżniają się niczym specjalnym, jak to Paweł S. powiedział są po prostu poprawne. Co do niskich tonów to jest troszkę gorzej gdyż basu nie jest za wiele lecz dużo tez zależy od ustawienia kolumn. W tym ustawieniu jakie jest teraz tzn. głośniki stoją na biurku basu nie jest dużo ale nisko schodzi ( w miarę nisko :p) . W każdym razie dolne pasmo częstotliwości i tak uzupełniam subem na stx scx który przedstawiłem w poprzednim poście. Razem zestaw gra przyjemnie ( sub jeszcze czeka na wzmacniacz, chyba będzie to symasym). Kolumny oczywiście napędzane są uniampem ,a sygnał dostarcza mu laptop poprzez zewnętrzną karte dźwiękową toshiby (widoczna na jednym zdjęciu na jednej z kolumn). To chyba wszystko co chciałem napisać. Co do kosztów się nie wypowiadam ponieważ robiłem obudowy drugi raz więc koszt znacząco wrósł , z czasem nawet nie liczyłem kosztów materiałów :p . Zapomniałem dodać ,że kolumny mają objętość równą 15 litrów, a zostały wykonane z płyty wiórowej 16mm z tym ,że przód skleiłem z płyty 16mm +6mm MDF. Czas na zdjęcia:

Jacek90, No bardzo ładnie,podobają mi się,takie masywne monitory.
    Na drugim zdjęciu widzę mój sposób szlifowania forniru przy frezach :)

PS.przyczępię się do wykonania PCB do zwrotnicy,czy aby przez to że jest podwójnie
    miedziowania nie ma możliwości zwarć między poszczególnymi torami filtracji.(Przy przewodach wystarczy że drutek będzie wystawał i narobi bigosu.....)wyjaśnij to.

Skomentuj

Nie ma takiej opcji gdyż od strony elementów otwory zostały poszerzone w taki sposób ,że większym wiertłem usunąłem miedź tworząc tak jakby lejek. Pozatym elementy są dobrze przyklejone. Co do przewodów też się nie powinno nic stać ponieważ końcówka jest dobrze polutowana i wygięcie takiego przewodu 2,5mm˛ przy płytce jest praktycznie niemożliwe. :wink:

Skomentuj

Jacek90,skoro tak mówisz,no to pozostało tylko pogratulować konstrukcji.

Skomentuj

Estetyczny zestaw 2.1, ale monitorki trochę zbyt mocarne jak na biurko. Przydały by się jakieś standy. Przyczepię się jedynie do śrub amplowych, mocujących wysokotonowe i midwoofera. Jak dla mnie za bardzo wystają (podobno ma to pewien wpływ na dźwięk tweeterów). Osobiście użyłbym płaskich, a do midwoofera również płaskich, srebrnych. Dobra robota!

Skomentuj

KAPRINT...pewnie na audiostereo o tych srubach pisali?

Co do konsturkcji, prosto, elegancko...jeno ten kosz srebrny mnie dobija...pomalowalbym na czarno:P

Skomentuj

Subik to STX 22 ?? Jak to gra ??

Skomentuj

sub wygkada calkiem dobrze, jednak monitory wolalbym troche wezsze i nieco wyzsze lub glebsze dla zachowania litrazu. Skosy staly sie modne na forum ostatnio

Skomentuj

Dla mnie by byly troche zbyt masywne, no ale jesli ty wolisz takie to dobrze :)
                  Ten sub wydaje sie troche maly do takich monitorow i zastanawiam sie czy jest sens mniej niz 10" dawac tutaj..

Skomentuj

Wymiary monitorów prawie identyczne jak stronce akustyka z tym ,że ja zrobiłem skosy. Co do śrubek to wątpię zeby miało to wpływ na dźwięk :lol: Dzięki za pozytywne komentarze :smile:

[ Dodano: 2009-09-30, 14:10 ]
                    Jak gra sub?? Tu masz odpowiedź http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15303

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                      KAPRINT...pewnie na audiostereo o tych srubach pisali?
                      Nie czytam audiostereo i nie twierdzę, że duży, ale pokaż mi kolumny z wyższej półki z wystającymi elementami przy tweeterze.

Skomentuj

diopiero teraz ostatnia fotke zauwazylem, one chyba tak nie graja na codzien co?
                        Ta konsturkcja do odsłuchu z bliskiego pola sie raczej nie nadaje :roll: , pomijam kwestie ze wyglada to dziwnie conajmniej:)
                        pzdr

Skomentuj

Niestety gra w takim ustawieniu cały czas ponieważ mam tak mały pokój ,że inaczej nie da się ich ustawić :sad: . Sam jestem bardzo zdenerwowany z tego powodu ale nic nie wyczaruje. A w dodatku pokój dzielę z bratem.

Skomentuj

Jacek90, jeżeli ten kolumny (hds+vifa) maja za mało basu to znaczy, że masz zły wzmacniacz oraz złe ustawienie kolumn. Próbowałem już tych kolumn nie z jednym wzmacniaczem i naprawdę dźwięk zmienia się tak diametralnie, że trzeba naprawdę się napocić, aby wybrać dla siebie odpowiedni wzmacniacz. Ogólnie gratuluje starannie wykonanych kolumn oraz wyboru przetworników.

p.s. możesz powiedzieć czym obecnie napędzasz te głośniki?

Skomentuj

Wzmacniacz jak już wspomniałem to uniamp. Do suba będzie symasym.

Skomentuj

Ładne starannie wykonane monitory widać że się przyłożyłeś do ich zrobienia.
                                Jeśli chodzi o to że XT25 czasem jest za ostra to miałem to samo na uni i moim zdaniem ten głośnik nie powinien grać z tym wzmacniaczem, jak będziesz miał syma to na pewno podłączysz ten zestaw pod niego i założę się że zostanie tak na stałe.
                                Gratuluje, ładne monitory.

Skomentuj

porządne monitorki na dobrych przetwornikach :) i

potwierdzam zdanie funiax1, xt25 i symek brzmią miodnie, a jak byś dorzucił do symka pre lampowy to było by miodnie na maxa, no i oczywiście dobre źródło też swoje robi :grin: :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                                    Jak gra sub?? Tu masz odpowiedź http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15303
                                    Dzieki

Skomentuj

ładna, stosunkowo prosta obudowa.
                                      Mi sie podobają.

Skomentuj

Kurde gdyby były węższe napewno odciążyłyby wizualnie monitorki które wyglądają ciężkawo.

Te nóżki od suba wyglądają jak kołeczki i dają wrażenie jakby zaraz sub miał je roztrzaskać ciężarem ;-)

Pozatym jest nice.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X