Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Home ActivSub by Sławek STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Home ActivSub by Sławek STX

Witam

Zamierzenie konstrukcji to budowa względnie taniego subwoofera o dość nietypowym kształcie pomagający w dolnych częstotliwościach kolumnom Tonsil Fenix, które niestety nie radzą sobie w tym zakresie zarówno podczas słuchania muzyki jak i oglądania filmów. Subwoofer miał być 3 elementem wcześniej zamieszczonej prze zemnie konstrukcji i iść na sprzedaż lecz jakimś trafem wylądował u mnie w domu.

Budowa
    Subwoofer zbudowany na bazie skromnego STX GDN-22-200-4-SC po lekkiej modernizacji. Kopułka wymieniona na większa ze względów estetycznych, głośnik w oryginale prezentuje się co najmniej niskobudżetowo tak więc został delikatnie zmieniony. Niektórym może się to nie spodobać, mi natomiast w tej formie odpowiada zdecydowanie bardziej, moim zdaniem całość nabrało charakteru.

Obudowa wykonana z płyty MDF 19mm i litrażu 20l. Wykończona okleina oraz srebrnym półmatowym lakierem. Całość przedzielona ręcznie giętym drutem. zmatowionym papierem wodnym w celu uzyskania efektu aluminium. Wszystkie krzywizny zrobione dzięki szpachlówce poliestrowej. Konstrukcja ustawiona na 4 regulowanych kolcach. Na zdjęciach kolor okleiny wydaje się jaśniejszy, ale jest to wynik światła lampy aparatu. O wzmacniaczu nie napisze zbyt wiele,....wzmacniacz firmy VIETA o mocy 70Wrms (podobno)

Dzwięk
    Hmm Co tu dużo pisać to tylko tani STX i tak jak wcześniej napisałem konstrukcja nie miała powalać na podłogę. Po STX nie spodziewałem się zbyt wiele. Tak czy inaczej zostałem dość miło zaskoczony. Bass miękki i na pewno wystarczający. Jedyne do czego mogę się doczepić to to że momentami jest za "miękki" co nie do końca mi się podoba. Na tą chwilę jest to dla mnie konstrukcja zdecydowanie wystarczająca, może kiedyś ewentualnie wymienię głośnik na coś z Tonsila.

Czas i koszta
    Ok 450zł
    Ok tygodnia ciężkiej pracy podczas urlopu

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego oglądania.

No konstrukcja na pewno ciekawa i oryginalna. Niezupelnie w moim guscie - zbyt bajerancka. Nie mierzyles parametrow glosnika po dodaniu masy?

Skomentuj

Obudowa nietypowa i jak dla mnie ładna, ale na pewno zmieniłeś parametry głośnika i to co wyszło, jak gra to zupełna niespodzianka a nie zamierzony efekt.

Skomentuj

Powiem szczerze, po STXie nie spodziewalem sie byt wiele, zarowno przed jak i po przerobce, tak wiec wszyscy wiemy ze gra on co najmniej przecietnie. W moim przypadku mialo to grac zadawalajaco i takie bylo zamierzenie od samego poaczatku. Pewnie za jakis czas zmienie ten przetwornik na cos "normalnego" na ta chwile gra wystarczajaco i puki co cieszy oko Pzdr

Skomentuj

Tą kopułką bardzo zmniejszyłeś częstotliwość rezonansową. Jaki skutek - niewiadomo :o

Skomentuj

Prezentuje się bardzo ciekawie, zmodernizowany stx też zyskał moim zdaniem - za wygląd i pomysł zdecydowanie duży plus :) Od strony technicznej już mniej ciekawie ale z drugiej strony Fenixom powinno wystarczyć

Skomentuj

Jaką średnice ma ten br? i jaką ma długość?

Skomentuj

Zamieszczone przez yogurt86
                Jedyne do czego mogę się doczepić to to że momentami jest za "miękki"
                Zamieszczone przez pawloos
                Tą kopułką bardzo zmniejszyłeś częstotliwość rezonansową.
                Może nie jakoś bardzo ale kilka herców poszło w dół... I teraz może mulić.

Skomentuj

troszke mnie zdziwily zdjecia jak je zobaczylem... :lol: Mysle ze szybko sprzedalaby sie ta konstrukcja na allegro:) Ciekawy wynalazek:)

Skomentuj

Ekstawagancka obudowa nie ma co ukrywać. Nowatorskie wykończenie :razz: Tu zawijas, tu sreberko, a tam drucik :mrgreen:

Gratuluję pomysłu.

Mnie jednak takie udziwnienia się nie podobają, ale nie muszą :razz:

Mam pytanko, gdzie dostałeś taki tunel bass-reflex?

Skomentuj

Bass reflex mozna kupic na www.Vibeaudio.pl. srednica to 7,5/15cm o ile dobrze pamietam.

Skomentuj

Czaruję...
                      X