Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Proste kolumny ARN188-05/08 + Visaton SC1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Proste kolumny ARN188-05/08 + Visaton SC1

Kolumny powstawały od stycznia 2009r. Na poczatku miały to być małe monitorki, ale po przeczytaniu forum stwierdziłem że powstaną troszkę większe kolumny.

Z założenia kolumny miały slużyć do sluchania muzyki glównie chillout dreams (Ulrich Schnauss, Heinrich Dressel, Schiller itp.) jak i innych gatunków muzyki, za nie wysoką kwotę.

Ze względu na mały budżet wybrałem głośniki TVM ARN188-05/08 oraz znany z tego forum VISATON SC10N.

Kolumny zostaly wykonane z plyty meblowej 18mm, która została pokryta fornirem naturalnym mahoń sepali. Fornir zostal przyklejony klejem Vicol (na gorąco – czas oklejenia dwóch kolumn trwal 3 godz.), nastepnie zostal polakierowany lakierem wodnym (niestety okazalo się to nie najlepszym wyborem – fornir w paru miejscach odkleil się ale zostalo to naprawione). Wymiary obudowy WxSxG: 80x20,5x24cm.

Zwrotnica jaka została zastosowana to projekt pod ARN150 (lekko zmodyfikowana - nie pytajcie co zostalo zmodyfikowane, była robiona przez kolegę – nie znam się na tym).
    Calość po zlożeniu gra tak jak się spodziewalem bas schodzi dość nisko jak na ARN, średnica jest ale schowana a wysokie nie dokuczają. W porównaniu do mojej testowej kolumny na Alphard – ach grają o wiele lepiej.

Koszty:
    ARN – 80zl
    VISATON – 120zl
    Zwrotnica – 80zl
    Płyta meblowa wraz z docięciami - 30zl
    Klej, fornir, terminale, rurki br, mata wygłuszająca itp – ok. 160Zl

Zdjecia:

www.recorders.webpark.pl/100.jpg

Jaka objetosc ma komora woofera?
    Mozesz dodac wiecej zdjec bo na tym malo co widac.

ps. nigdy w zyciu nie slyszalem o muzyce ktorej sluchasz :smile:

Skomentuj

Komora ma objętość około 22L.

Kolejne zdjęcie:

www.recorders.webpark.pl/200.jpg

Skomentuj

Zapodaj fotki na img http://img28.imageshack.us/ bo ja nic nie moge zobaczyć a oczy mam otwarte....
        A o zwrotnice zapytam: kolega sie zna a więc niech poda co zmienił....

Skomentuj

box42, wrzuc zdjecia na fotosik.pl lub imageshack.us i linki wklej na forum
          tych twoich zdjec juz nie widac :???:

Skomentuj

Co do zwrotnicy to sie dowiem co on tam pozmieniał.

Skomentuj

wymiary obudowy dobranie niby dobrze.
              z praktycznego punktu widzenia sa troche za niskie ale pewnie takie chciales...
              no ale ten tunel tam wyglada smiesznie :lol:

przycinales go? bo bez zmiany dlugosci on tam bedzie dziwacznie stroil :???:

Skomentuj

Sugerowałem się projektem Visatona ALTO II, chodziło mi o delikatne podbicie niskich tonów i wyszło całkiem dobrze,. BR to 50 i długi na 14,5 cm. Moim zdaniem gra lepiej od kolumn technicsa SB-CS65 które posiadałem wcześniej, nie ma takiego buczenia co mnie denerwowało.

Skomentuj

Zamieszczone przez box42
                  BR to 50 i długi na 14,5 cm.
                  czyli jednak go nie ucinales?
                  box42, ten tunel w twojej obudowie daje strojenie 33-35Hz!
                  tak wiec zdecydowanie za nisko!
                  przytnij jeden tunel wstepnie do 10cm i zobacz czy slyszysz roznice (a bedzie)
                  jak sie spodoba to dostrajaj wyzej na sluch

Skomentuj

Czaruję...
                  X