Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 way by ebolla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] 2 way by ebolla

Założenia:

Zrobić coś fajnego i przydatnego :p

Zwrotnica:

Projekt Borysa, wykonanie polink, niestety z moim lutowaniem to była najlepsza opcja.

Obudowa:

Całość wykonana z 22mm MDF, w środku wyciszenie z maty bitumicznej. Całość klejona Patexem i skręcana wkrętami, przód pomalowany czarnym lakierem o wysokim połysku. boki oraz tył jest oklejony 5 mm płytami z dębu, na tyle szerokimi, że nie ma łączeń pomijając boki:) podstawa 2 cm płyta z czarnego włoskiego marmuru, "nerra carrara" wypolerowana. brakuje tylko jeszcze jednej płyty nieco mniejszej ale za to 4 cm do której beda to przymocowane nóżki ze stali inox.

teraz koszty.

przetworniki
    kep okolo 300 zł
    vifa 200 zł
    bitum od znajomego:)
    lakierowanie 50 zł
    kleje wkrety itp miałem
    zwrotki, br, terminale, kable, razem jakies 300 zl
    marmur był w domu.
    nóżki 120 zł

czyli razem około 1000 zł wliczajac piwka i dziesiątki papierosów:p

czas wykonania, nie liczac, schnięcia lakieru, kleju itp to jakies 26 godzin

Jak gra??? jestem mile zaskoczony, dobra średnia, dynamiczny bass, i ładne tony wysokie.

Niestety nie mam zdjęc z przebiegu prac, dyski mi padł.....:(

Pozdrawiam wszystkich

jak tylko dodam podstawe to wystawie fotki.

Linki do fotek

...

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-10-27, 17:55 ]
    az tak trudno zamiescic miniaturki? poprawilem...

całkiem zgrabne kolumny, może na zdjęciach nieco za głębokie ale to wg gustu. Szkoda tylko ze nie pofatygowales sie o frezy, przynajmniej na xt19... Gruby front wysokiego szpeci troche calosc... Ogółem konstrukcja pozytywna jaknajbardziej

Skomentuj

W dzień kiedy miałem frezować. połamałem frez, a potem spaliła mi sie frezarka, więc stwierdziłem, że to pewnie jakiś znak, i tak zostawiłem... też troszke mi to przeszkadza.... no coz nie mozna miec wszytskiego

Skomentuj

ebolla,
        Świtnie wykonane kolumny. Jestem pod wielkim wrażeniem. Bardzo mi się podoba połączenie lakieru z takim drewnem.
        Możesz podać wymiary kolumn.
        I drugie pytanie jak lakierowałeś kolumny? Szlifowałeś, jakiś podkład i jaki lakier? Bo wg mnie wyszedł świetnie jak w profesjonalnej lakierni.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wymiary przod (sama skrzynia) 95/19/45
          wymiary tył (sama skrzynia) 100/19/45

wiec tak najpierw szlifowanie, potem specjalna szpachla w spray jeszcze raz szlifowanie, baza, bialy lakier, potem 2 razy czarny i polerowanie dlugo.........!

[ Dodano: 2009-10-26, 22:10 ]
          A co do lakieru, to nie podam ci nazw, bo mieszkam we Włoszech i napewno takich firm w Polsce nie znajdziesz. Więc sorrka.

Skomentuj

A co do lakieru, to nie podam ci nazw, bo mieszkam we Włoszech i napewno takich firm w Polsce nie znajdziesz. Więc sorrka.
            a co Polska to koniec świata :wink:
            to był lakier w sprayu? jakiej pojemności? wyślij linka do niego może sobie coś dobiorę

edit: btw mam taką samą podłogę
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bardzo ładne kolumienki, starannie wykonane i ciekawe stylistycznie. Sam je zaprojektowałeś, czy wzorowałeś się na jakichś firmowych?
              Zamieszczone przez ebolla
              tu chyba trochę nie doszacowałeś czasu, albo jesteś zawodowcem :roll:

Skomentuj

Nie o to chodzi, poprostu mieszali mi go na zamowienie w mieszalni farb,
                http://www.ivas.it/_vti_g1_1.aspx

[ Dodano: 2009-10-26, 22:23 ]
                Pracuje tutaj w fabryce mebli, wiec mozna powiedziec ze mam troszke doswiadczenia:)

Skomentuj

W pitke robota
                  Idealnie boki współgraja z membrana kepa i przełamuja fortepianowy lakier
                  Bardzo ładniutkie:)

Skomentuj

boczki pasuje do membranki kepa, no ale ciagle te brak frezow sie rzuca.. :wink:

Skomentuj

ladne kolumny, chcialem w swoich zrobic takie samo z tym czarnym kolorem i deskami po bokach, daamn,

chyba beda musial zmienic pomysl

[edit]
                      lol ja chcialem dac granit w podstawki, ha ha
                      no nie ale zbieg okolicznosci ;]

Pozdrawiam,
                      bardzo ladne

Skomentuj

też mi sie podobają, gratuluje.

Skomentuj

Może by tak naprawić i wstawić miniaturki, żaden mod nie zauważył ?

Skomentuj

Zwrotnica:

Projekt Borysa, wykonanie polink, niestety z moim lutowaniem to była najlepsza opcja.
                            ile sobie wola polink za montaz?
                            juz kilka osob o to pytalem ale nikt nie odpowiedzial

no to tylko pogratulowac :cool:
                            u mnie budowa kolumn potrafi trwac nawet 2 lata :P

wymiary przod (sama skrzynia) 95/19/45
                            wymiary tył (sama skrzynia) 100/19/45
                            a jednak dobrze widac na zdjeciach - sa strasznie glebokie :P

Zamieszczone przez Rfck
                            Może by tak naprawić i wstawić miniaturki, żaden mod nie zauważył ?
                            zauwazylem ale przy sniadaniu nie zdazylem juz poprawic :P

ebolla, kolumny wyszly naprawde fajnie ale przy wlozeniu tyle pracy w taka konstrukcje postaralbym sie nie tyle o frezy ale tez o zamaskowanie KEPa - jakos nie wyglada za ciekawie z tym koszem :P

dlaczego kazda vifa jest przykrecona inaczej?

Skomentuj

Kolumny fajne :) Wygląd trafia w moje gusta Ale za to są z nich niezłe jamniki... I to wszystko psuje według mnie...

Skomentuj

Co do vify, to faktycznie dopiero teraz zauwazylem, że jest odwrotnie:/ jak już będę robił frez to je poprawie, a co do głębokości to taki był zamysł, kiedyś udało mi się zobaczyć na żywo "Katana firmy gemme audio" i strasznie mi się spodobało, jednak budowanie całej repliki Katany to wyzwanie.....moze kiedyś, kto wie... Aktualnie, przymierzam się do zbudowania obudowy do Uniampa, pomysły już pewnę są, ale do projektu jeszcze daleko.

[ Dodano: 2009-10-27, 18:46 ]
                                a co do polinku, to nie wiem ile kosztował montaz w każdym razie za dwie zwrotnice zapłaciłem 140 zł.

Skomentuj

a co do polinku, to nie wiem ile kosztował montaz w każdym razie za dwie zwrotnice zapłaciłem 140 zł.
                                  nie drogo - ale patrzac na elementy to juz wiem dlaczego :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    nie drogo - ale patrzac na elementy to juz wiem dlaczego :lol:
                                    w przyszłości będzie lepiej. Jak obuduje uniampa, to zacznę się bawić zwrotnicą, tak żeby wszystko było już tip-top:)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X