Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[zestaw 2.1] Miwoc HCM12T , HDS180+XT25 by funiax1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw 2.1] Miwoc HCM12T , HDS180+XT25 by funiax1

Witam, przed ponad rokiem postanowiłem zrobić porządnego suba do kina ale mnie trochę poniosło i kupiłem w akustyku jeszcze HDS,y i XT 25, ceny były wtedy bardzo przystępne, do suba wybrałem XXLS12 8ohm sugerując się opiniami na innym forum co okazało się wielkim błędem i głośnik zastał sprzedany i wymieniony na Mivoca.
    Obudowy zostały wykonane z drewna bukowego grubości; kolumny od 3 do 5 , sub od 5 do 7cm, fronty[czarne nakładki] z płyty HDF 8mm. Do klejenia używałem wikol, klej montażowy i żywicę poliestrową. Paczki po sklejeniu i wstępnej obróbce sezonowały się jakieś 9 miesięcy i po tym okresie trzeba było trochę nad nimi popracować, pęknięcia itp.Malowałem wałkiem z bawełny 3 warstwy żywicą akrylową[składnik tynków mozaikowych] firmy Śnieżka, czarne elementy malowane lakierem do felg w spreju 4 warstwy przed tym 2 warstwy podkładu też ze Śnieżki, szlifowane między kolejnymi warstwami papierem wodnym 1000 a na koniec 1500-2500 i wypolerowane pastą3G [częściowo ręcznie a większe powierzchnie szlifierką oscylacyjną].Napisy na logo rzeźbione dłutkiem :razz:
    Wymiary;kolumny wys107, szer22, szer podstawy24, głębokość26, głębokość podstawy28
    sub; wys65, szer40, szer podstawy42, głębokość 56, głębokość postawy58.
    Kolumny ważą po 35kg a sub ponad 70kg, nie są niczym dociążane tyle waży lite drewno.
    Zwrotnica projektu akustyka części też tam kupione razem z głośnikami, zamontowana jest za terminalem. Na płytce terminala napisy robione w firmie grawerskiej , od wewnętrznej strony doklejone kawałki HDF dla usztywnienia.Kolumny mają pojemność 20l strojenie 44hz a sub 35l zamknięta z tym że komora ma 47l i zmniejszona jest twardym styropianem[była robiona pod XXLS,a]. Wytłumienie kolumn to góra i dół włókniną 3cm, boki tył i przód dolnej i górnej części na wysokość 30cm filcem grubości 1cm a środkowa część wyklejona matami bitumicznymi. Sub, cała komora matami, na to filc 1cm i między styropian którym zmniejszyłem objętość powpychana jest włóknina żeby nie latał w komorze.
    Napęd suba to panel Irka 300w, kolumny grają pod monoblokami syma podłączonymi do pre-out amplitunera HK255, ale grały też pod uniampem i bezpośrednio z amplitunera.
    Odsłuch; sub, głęboki i szybki bas, naprawdę rewelacja, coś jak mds08 ale trochę bardziej mięsisty, nie umiem opisywać brzmienia :roll: w każdym razie xxls12 8 ohm to przy nim cichy mułek. Kolumny, HDS,y bas nie jest zbyt głęboki ale za to fajnie kopiący, średnica jak dla mnie poprawna nic więcej, XT25 pod uni i z amplitunera trochę piskliwa, pod symem miodzio, szczegółowa i nie męczy wrażliwa na gorszej jakości sygnał np. z radia od razu to słychać i nie da się słuchać, mószę wykombinować zewnętrzną antenę.
    Koszty;HDS,y XT i części zwrotnic ok850
    Mivoc 500
    SUB 300, 500
    kleje , lakiery, wkręty, itp ok300
    drewno 0
    koszty rozłożone w czasie więc niektóre ceny są już nie aktualne.

Przepraszam za nie najlepsze zdjęcia ale fotograf kiepski :razz:

dodadno:

Ladnie wykonane, szkoda tylko ze (jesli juz mowimy o stronie wizualnej) glosniki nie bardzo pasuja do retro stylu kolumn... Gra zapewne ciekawie.. po co ci tyle basu ?

Skomentuj

Piękne kolumny! Wyglądają jakby z 5000zł kosztowały :wink:

Skomentuj

wykonanie bardzo fajne, jednak o ile w subie bardzo to pasuje, to kolumnom niestety wg mnie nie... :???: moze ze wzgledu na kosz hdsa..

Skomentuj

Kolumny rewelacyjnie się prezentują, całość pięknie się prezentuje. Ale mam jedno zastrzeżenie, chyba za mało warstw dałeś lakieru. Szkoda, że zdjęcia słabej jakości.

Skomentuj

Podobają się, widać że włożyłeś w nie sporo pracy. Gratki.
            Zmienił bym tylko jedną rzecz(nie chcę tutaj krytykować), mianowicie w podłogówkach dałbym węższe boki z drewna a szerszy czarny panel. Konstrukcja była by lżejsza optycznie.
            No to teraz masz chwilkę spokoju i radości ze swojego dzieła, ale nie ciesz się zbytnio, niedługo dorwie Cię głód dłubania i DIYowych kombinacji

Skomentuj

Kurde, faktycznie fotograf słaby, zdjęcia jak z tel :/ . Jakbys zrobił "czyste zdjęcia" byłoby o wiele więcej widać jesli chodzi o wykonanie bo widzę drewno, lakierowanie na polysk frontów a na foto wyglada toto brzydko a jestem przekonany że wykonane są ładnie

Jakimi narzędziami do drewna dysponujesz?

Kolorystyką, górą i dołem przypominają mi niestety nowe zestawy tonsila o nazwie aron :-) Jednak te nie wyglądają jak podstawka pod kwiaty i są proporcjonalnie zbudowane.

Skomentuj

podobaja mi się. Staranna, przemyślana robota.
                Lite drewno to rzadkość.
                Gratuluje.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                  Szkoda, że zdjęcia słabej jakości.
                  Zamieszczone przez Rfck
                  Kurde, faktycznie fotograf słaby, zdjęcia jak z tel
                  pożyczę lepszy aparat i dodam nowych fotek bo na tych g.... widać, nawet w połowie nie oddają tego jak to wygląda.
                  Zamieszczone przez n_omyzs
                  glosniki nie bardzo pasuja do retro stylu kolumn
                  Zamieszczone przez dolphin123
                  wykonanie bardzo fajne, jednak o ile w subie bardzo to pasuje, to kolumnom niestety wg mnie nie... :???: moze ze wzgledu na kosz hdsa..
                  chodziło mi po głowie przemalowanie hds,a ale wiem że malowanie głośnika prawie zawsze się źle kończy i dałem sobie spokój, musi być tak jak jest
                  Zamieszczone przez jamess8
                  chyba za mało warstw dałeś lakieru
                  malowałem żywicą akrylową która daje właśnie taki efekt jak struktura na zderzakach plastikowych w starszych autach.
                  Zamieszczone przez Rfck
                  Jakimi narzędziami do drewna dysponujesz?
                  mam małą heblarkę Dyma8 i podstawowe elektronarzędzia wyrzynarka, szlifierka taśmowa, oscylacyjna i oczywiście narzędzia ręczne dłuta, heble, ściski itp. i jeszcze piłę spalinową :razz:

Skomentuj

Frezarke też masz ;-)

Ja czekam na lepsze foty ;-)

Możesz podać konkretnie jaki podkład i lakier użyłeś ?

Skomentuj

Masz talent, jestem na tak co do wykonania, ale HDSy mają według mnie wewnętrzne "fe". Do tej kolorystyki jak znalazł nowy STX AWX. Dawaj lepsze fotki :lol:

Skomentuj

cholerka, pięknie wystrugane z drewna, szok!
                        HDS nie do końca pasuje wizualnie, ale przełamuje monotonię.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

no to widze ze bardzo duzo pracy w to wlozyles :shock:

styl bardzo mi sie podoba

a co do malowania HDSa - daj go jakiemus modelarzowi lub lakiernikowi to napewno ladnie przemaluje

Skomentuj

Widać dużo pracy w to włożyłeś, wygląd mi się podoba :razz:
                            Co do suba to Głośnik Mivoc i Panel Irka podejrzewam, że pięknie się tam spisują :razz:

P.S podrzuć tu lepsze fotki żebym mógł lepiej oczy nacieszyć :mrgreen:

Skomentuj

Kilka nowych fotek innym aparatem, trochę lepiej ale fotograf nadal kiepski :razz:

Skomentuj

Re: [zestaw 2.1] Miwoc HCM12T , HDS180+XT25 by funiax1

Zamieszczone przez funiax1
                                do suba wybrałem XXLS12 8ohm sugerując się opiniami na innym forum co okazało się wielkim błędem i głośnik zastał sprzedany
                                XXLS 10 lub 12 tylko do łączenia z membraną bierną inne konfiguracje nie grają za dobrze.

Gratuluje udanej konstrukcji :smile:

Skomentuj

Czaruję...
                                X