Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw wzmacniacz, 2 monitorki i subwoofer do pracy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw wzmacniacz, 2 monitorki i subwoofer do pracy...

Witam.

Chciałbym przedstawić moją pierwszą i jedyną, prawie skończoną konstrukcje DIY, która wyszła z pod mojej ręki.
    Jest to zestaw głośników wraz z wzmaczniaczem, który umila małemu zespołowi pracę :). Wszystko co znajduje się na zdjęciach i wszystko czego nie widać jest mojego autorstwa. Płytki projektowane w KICADzie, wykonywane metodą "żelazkową". Lutowane i skręcane w wolnym czasie. Jedynie wzmacniacz do subwoofera jest projektu IRKA (najprostsza wersja z TDA), ale wykonany całkowicie przeze mnie. Strasznie nie chciało mi się robić własnego projektu wzmacniacza do suba.

Wszystko zaczeło się od wzmacniacza na TDA1554Q. Na początku projekt wyglądał dość "spartańsko".

Przez dłuży czas zasilał głośniki, które były serwisowym elementem jakiś telewizorów LCD. Grało to lepiej od tanich głośników komputerowych, ale nadal bez rewelacji. Na początku goła płytka przykręcona do kawałka pleksi i mały tani ALPS z allegro był zasilany z akumulatora żelowego. Ponieważ zaoszczędziłem na wyłączniku, trzeba było przy wyjściu z pracy wyłączać wzmacniacz odpinając kabel od akumulatora. Sprawdzało się to przez długi okres czasu, aż pewnego razu ktoś zapomniał wyłączyć tego wzmacniacza AB od AKU i rozładował się poniżej bezpiecznego poziomu. Postanowiłem zbudować zasilacz. Miałem na stanie trafo INDELa 2x17V 100W, więc szybko zaprojektowałem płytkę pod LM338 i zrobiłem prosty zasilacz o wydajności około 5A. Ustawiłem napięcie na wyjściu na poziomie 14.4V czyli taki optymalny na TDA1554q i odpaliłem całość na pająka. Na zdjęciu poniżej wersja lekko obudowana :).

Kiedy wzmacniacz działał już jako tako postanowiłem zrobić pierwszy projekt głośników. Po paru pytaniach na forum postanowiłem zacząć od ARN 116 i 100 z ARV na górze. Akurat była jakaś wyprzedaż na allegro. Powstał taki twór.

Obudowa 4.5L z BR, wyciszona matą bitumiczną i watoliną. Jak na tą klasę głośników spisuje się dobrze. Narazie nie ma zwrotnicy, tylko niedokończony tłumik z rezystora na wysokotonowym głośniku i kondensator 4.7uF. Grało, było fajnie, ale brakowało mi basu. Postanowiłem że dodam subwoofer.
    Wybrałem popularnego taniego i przywoicie grającego GDN-22-140-8-SCX STXa.
    Zawsze miałem ochotę zrobić CUBE jako obudowę. Po paru pytaniach na forum o wzmocnienie powstał taki domek:

Miałem troszkę przejść z samym wzmaczniaczem do SUBa. Szukając zimnych lutów zrobiłem zwarcie na układzie MUTE i dolutowałem -35V gdzieś w tych okolicach. Efekt był taki, że kondensatory przy mute/st by wyleciały w powietrze robiąc małe kuku nad okiem :). Po wymianie TDA i 2 kondensatorów, znalazłem zimny lut, w okolicach przełącznika fazy. Przez jakiś czas subwoofer grał w firmie i wzmacniacz był jak zwykle na kabelkach. Kiedy jeden z pracowników dostał lekko 230V po łapce postanowiłem zchować końcówkę w pudełko i tak zostało.

Następnie kiedy już wszystko grało, tylko nie wyglądało postanowiłem, że skończe mój pierwszy i jedyny projekt w SMD i wykonałem "audio procesor na TDA7318". Projekt wyszedł całkiem niechcący, bo chciałem się pobawić i2c na tym układzie a w lokalnym sklepie mieli tylko wersje SMD.

Potem powstał projekt sterowania TDA7318 przez pilota + impulsator. W między czasie przy zbiorowym zamówieniu na radiatory do UNIAMPa zaopatrzyłem się w parę sztuk i na bazie uniwersalnej obudowy i tego radiatora powstało pierwsze urządzenie opakowane w pudełko i działające. Nie razi prądem, ma wyłącznik i jakoś wygląda :).

Zasilanie jest stabilizowane na LM338 dla TDA1554q i LM317 dla TDA7318 i sterownika na ATMEGA8 z LCD. Wszystko przykręcone do radiatora. Radiator gwintowany tanim gwintownikiem i smarowany denaturatem. Wszystkie potrzebne informacje przeczytałem na tym forum.
    Nie jest to pięknie ułożone, ale wygląda znośnie i gra :).

W między czasie dla testów subwoofer okleiłem materiałem skóro podobym w kolorze grafitowym. Na bokach dałem fornir orzech amerykański. Nie po to aby ładnie wyglądał, tylko po to aby zobaczyć jak się kładzie skaj i fornir na patex. Wszystkie potrzebne informacje znalazłem na diyaudio.pl :).

Nie chciałem marnować forniru na te monitorki, więc całość okleiłem okleiną. Wygląda znośnie.

I tak po wielu miesiącach powstał taki zestaw.

Projekt powstał tylko dlatego, że jest DIYaudio.pl. Ludzie którzy tworzą tę społeczność i w zasadzie to forum, dali mi potrzebne informacje i motywacje. Projekt nie wnosi nic odkrywczego i nie jest piękny, ale jest wykonany w duchu DIY. Nawet interconnecty między wzmacniaczem a subem są wynonane samodzielnie :).
    Miłego oglądania.

PS. Przepraszam za jakość fotek ale były robione telefonem. Od kiedy urodził się potomek, aparat okupuje żona :).

Jeśli chodzi o aspekt wizualny to szału nie robi ale nie takie było założenie, najważniejsze że w 100% spełnia swoją rolę, jest schludnie wykonane i nie kopie prądem :wink: Bardzo fajny zestawik umilający czas w pracy :grin:

Skomentuj

pascal, do suba jest pojedyncze TDA czy mostek?
      jak pojedyncze to proponuje dorobic druga koncowke...
      a jezeli trafo na to pozwoli to ja bym zrobil 2.1 na TDA7294 w jednej obudowie z jednym trafem...
      taki preamp smiesznie wyglada z TDA1554Q :P

a co do do reszty... to za opis naleza sie gratulacje - takie opisy powinny znajdowac sie w dziale wyroznionych konstrukcji :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        pascal, do suba jest pojedyncze TDA czy mostek?
        http://diyaudio.pl/portal.php?show=33 <-- to jest ten wzmacniacz. Aktualnie przygotowuje się do wykonania mostka projektu Irka. Ale mając niemowlaka w domu wszystko robi się znacznie wolniej. Na razie udało mi się zrobić 2 płytki i około 10 otworów . Mam nadzieje że koło połowy 2010 już będzie działać :).

taki preamp smiesznie wyglada z TDA1554Q
        Pisząc preamp masz na myśli TDA7318?

Może kostka TDA1554q wydaje się śmieszna, ale robiłem kiedyś testy odsłuchowe na kolumnach Studio 16Hertz i nikt nie miał zastrzeżeń co do brzmienia. Nawet właściciel zestawu. Wręcz przeciwnie, wszyscy byli zaskoczeni, że kostka za parę pln potrafi tak zagrać. Na testach była odpalona na AKU i grała cały czas około 9-10W na 8ohm.

Kolumienki na Teslach zrobione są jako 4ohm. Dzięki temu dają max około 20W. Poza tym w firmie raczej tak głośno się nie słucha, chyba że jakiś trailer raz na jakiś czas.. Zwykle głośność nie przekracza -32db.

Można powiedzieć, że ten zestaw jest "krojony" na miarę do biura. Nie jest za mocny i dzięki temu się nie marnuje.

Koszt wykonania wzmaka na TDA7294 byłby zbyt wysoki. Poza tym nie słyszałem nigdy tego tadeusza w pracy pełnopasmowej.

Przede mną jeszcze wykonanie 2xUniampa i projekt potencjometru na PGA z selektorem. Nie mam nadzieje, że przed 2012 się wyrobię (części już są od paru miesięcy). Chciałbym jeszcze w między czasie wykonać jakieś ciekawsze monitory na 18tce, ale w tym tempie to chyba na emeryturze :).

Skomentuj

Zamieszczone przez pascal
          http://diyaudio.pl/portal.php?show=33 <-- to jest ten wzmacniacz
          czyli pojedyncza kostka...

Na razie udało mi się zrobić 2 płytki i około 10 otworów
          a to moze w takim przypadku kupisz gotowa plytke od irka?

tak
          Może kostka TDA1554q wydaje się śmieszna, ale robiłem kiedyś testy odsłuchowe na kolumnach Studio 16Hertz i nikt nie miał zastrzeżeń co do brzmienia. Nawet właściciel zestawu. Wręcz przeciwnie, wszyscy byli zaskoczeni, że kostka za parę pln potrafi tak zagrać
          wiem jak to potrafi zagrac bo to byl moj pierwszy wzmacniacz
          spalilem z 4 kostki a jeszcze conajmniej 2 mam w domu :P

Koszt wykonania wzmaka na TDA7294 byłby zbyt wysoki. Poza tym nie słyszałem nigdy tego tadeusza w pracy pełnopasmowej.
          wcale nie
          radiator jaki masz wysytarczy do nie za dlugiego sluchania na 4x TDA7294
          jak kupisz mocnijesze trafo do mostka TDA to zasili ono rowniez stereo
          a koszt elementow dookola scalaka to pare zlotych
          a co do jakosci - jest duzo lepsza niz TDA1554Q :P

Chciałbym jeszcze w między czasie wykonać jakieś ciekawsze monitory na 18tce, ale w tym tempie to chyba na emeryturze .
          spokojnie - u mnie projekty maja po 2-5 lat :P
          i zawsze kiedys uda sie je zrealizowac

Skomentuj

a to moze w takim przypadku kupisz gotowa plytke od irka?
            Nie widziałem nawet, że można kupić od Irka gotowe płytki.
            pascal napisał/a
            tak
            TDA7318 to taka zabawka, odpaliłem ten "audio procesor" tylko w celach edukacyjnych. Wcześniej nie pracowałem z układami komunikującymi się szyną i2c. Jedyny plus tego rozwiązania jest taki, że na małej płytce mam selektor 4 kanałowy i regulacje wzmocnienia dla 2 wyjść.

spalilem z 4 kostki a jeszcze conajmniej 2 mam w domu
            Mi się jeszcze ta sztuka nie udała, mam jeszcze parę TDA1558q, ale mają zbyt duże wzmocnienie.

radiator jaki masz wysytarczy do nie za dlugiego sluchania na 4x TDA7294
            Narazie jak znajdę parę godzin w jednym ciągu złożę i odpalę kity UNIAMPa, które czekają na swoją kolej. Może i TDA7294 gra ładnie, ale już mi się znudziły wzmaczniacze w 1 kostce :).

i zawsze kiedys uda sie je zrealizowac
            Chyba, że mi się znudzi elektornika, DIY, audio i znajdę nowe hobby. Bo mam takie nawroty co parę lat :)

Skomentuj

Nie widziałem nawet, że można kupić od Irka gotowe płytki.
              mozna - 12zl szt
              jak nie pozbedzie sie tego co ma to nie bedzie mogl zamowic poprawionej wersji... (czy tam po modyfikacjach)
              Mi się jeszcze ta sztuka nie udała
              ja mialem jakies 15-16 lat i oszczedzalem na bezpiecznikach :mrgreen:

Chyba, że mi się znudzi elektornika, DIY, audio i znajdę nowe hobby. Bo mam takie nawroty co parę lat
              jak ja chcialbym znalezc czas znowu na modelarstwo... :roll:

Skomentuj

mozna - 12zl szt
                jak nie pozbedzie sie tego co ma to nie bedzie mogl zamowic poprawionej wersji... (czy tam po modyfikacjach)
                Gdybym widział wcześniej to bym sam nie robił.. zdecydowanie za mało reklamy :) przy diyaudio.pl powinien pracować równolegle jakiś sklepik z PCB do projektów publikowanych na forum, obudowami i innymi "pomocami" w realizacji projektów. Ja ciągle czekam na obudowę do UNI :).

znalezc czas
                Powtarzam w pracy, że czas jest zawsze, wystarczy go sobie zorganizować. Ale tak naprawdę w to nie wierze :).

Skomentuj

Czaruję...