Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] RE Audio REX-12D4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] RE Audio REX-12D4

Jest to pierwsza moja konstrukcja. Początkowe plany były, że sub będzie na głośniku stxa gdn aa. Znudziło mi się czekanie, zacząłem szukać czegoś innego początkowy był carpower, pioneer. Wybór padł jednak na Re Audio. Nie żałuję tej decyzji i pieniędzy wydanych na ten głośnik. Głośnik dobrze gra w domu. Bas wszędzie słychać.
    Obudowa
    Płyta wiórowa 22 mm, obudowa ok 50 l, bas reflex średnica 10,2 cm długość 26 cm.
    Napęd
    2 panele wzmacniaczy do subwoofera z allegro(ok 150 W/4 ohm). Poniżej fotki suba i pozostałego sprzętu.

Koszty
    płyta wiórowa, śruby m5 krzyżak, wkręty czarne, klej wikol, rura pcv- 30 zł (zostało jeszcze)
    szpachel samochodowa, papier ścierny - 20 zł (zostało jeszcze)
    terminal, tuner br- 30 zł (z przesyłką)
    okleina 16 zł
    nakrętki kłowe - 12 zł (zostało jeszcze)
    kabel 2x2,5 mm^ miałem
    głośnik- 399 zł
    2 wzmaki- 270 zł (z przesyłką)
    Suma 777 zł
    Podziękowania dla Pawła S, który odpowiadał na wszystkie moje pytania

Wygląd na - dobry, wymiary w porządku rażą szczeliny na łączeniach okleiny, ale jak na pierwszą konstrukcję gratuluje :) oby każda następna była jeszcze bardziej udana

Skomentuj

fajny! Taki zwykły sub. Prosty.
      Jak chcesz żeby nie było widać na kantach tych jasnych pól to pomaluj je czarnym markerem. Tylko najpierw zrób próbę czy kolor jest podobny.

A teraz cię zmartwię:
      http://stx.sote.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kanty pomalowane przed klejeniem. Nie ma się czym martwić Re Audio nie ma co porównywać do stxa.

Pokój mam 16 m^ (odliczając szafe, która jest na całej ścianie)

Dodaję zdjęcia

Skomentuj

a po co tyle wkrętów?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tyle wkrętów, bo głośnik to potwór :lol:

Skomentuj

bogus508, to trzeba było zrobić podwójny front i dać wzmocnienia w środku.
              A czym "wygryzłeś" otwór pod głośnik? :mrgreen:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie mam narzędzi do takich udogodnień. Otwór wyrzeźbiony wiertarką. Efekt końcowy jak dla mnie zadowalający, a to chyba najważniejsze :grin:

Skomentuj

Wazne ze glosnik potwor, a reszta moze byc z osiemnasto milimetrowego wiora bez wzmocnien yyhhhhh. No ale jak na pierwszy raz to niezle :)

Skomentuj

Pogromca mitow, nie 18 tylko 22 :oops:

Skomentuj

jak ja dawno nie widzialem okleiny samoprzylepnej
                      strata kasy :P

ale subik ciekawy
                      jeszcze tylko zabudowalbym go jakos ciekawie i bedzie fajnie

Skomentuj

Szybko rozwalisz cewke w nim , zasilajac w ten sposob. Dwa uzwojenia sa po to , aby byla mozliwosc łaczenia w 2 lub 8 ohm, a nie tak jak ty to robisz. jestem na 10000% pewien ze identyczny sygnal nie jest podawany na cewki.

Skomentuj

Zamieszczone przez dalex1
                          Dwa uzwojenia sa po to , aby byla mozliwosc łaczenia w 2 lub 8 ohm, a nie tak jak ty to robisz
                          jezeli tak to w takim razie stosowanie 2 cewek jest bez sensu a wielcy producenci robia zle suby skoro zasilaja je 2 wzmacnaiczami...
                          Zamieszczone przez dalex1
                          jestem na 10000% pewien ze identyczny sygnal nie jest podawany na cewki.
                          nawet jak nie idzie identyczny to co z tego?
                          est w tej samej fazie tylko rozni sie amplituda - to napewno cewki nie rozwali

Skomentuj

Subik całkiem fajny na pewno dobrze trzęsie domem.Mam nadzieję ,że ten kot nie robi tam jako wytłumienie i go wyjąłeś przed wstawieniem głośnika :mrgreen:

Skomentuj

Kotowi się spodobało, ale oczywiście go wyjąłem. Tak, dokładnie trzęsie domem. Bas miękki, wszędzie słychać, tak jak chciałem.

Skomentuj

Pawel S., ja również uważam, że taki głośnik ma pracować pod jednym piecem w 2 lub 8r. Mam gdzieś artykuł w audo hi-fi ang tuning, że tak nie powinno się podłączać.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, moze i powinno, ale nie moze byc to powodem uszkodzenia cewki, no chyba ze jakas madra glowa podlaczy w przeciwfazie i go upali poprostu. Nie potrafie wymyslec zadnego innego powodu uszkodzenia ale moge sie mylic.

Najlepiej jak bys mogl to zeskanuj albo fotke zrob tego artykułu.

Skomentuj

Kiedyś mój mądry znajomy miał tak podłączony głośnik w samochodzie... "Mądry" dla tego ze jak musiał go sam podłączyć to podpiął cewki w przeciw fazie, więc głośnik został przetestowany w dosyć ciężkich i nietypowych warunkach :)) zanim kolega przyjechał do mnie w celu naprawy :P Głośnik gra dalej, pomimo fakt że wzmacniacz posiadał odpowiedni potencjał aby usmażyć cewkę... Ja osobiście nie widzę nic złego w takim podłączeniu głośnika, wzmacniacze są chyba identyczne więc można by było podłączyć pod nie ten sam kanał aby sygnał był symetryczny... Swoją drogą poczytał bym o rozwiązaniach stosowanych w car audio, gdyż chyba z racji ogromnych mocy stosowanych tam głośników też czasami dwoma wzmacniaczami zasilają jeden przetwornik.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                      nie moze byc to powodem uszkodzenia cewki, no chyba ze jakas madra glowa podlaczy w przeciwfazie i go upali poprostu
                                      jak ktos podlaczy w przeciwfazie to glosnik prawie wogole nie gra. tak wiec watpie zeby byli tacy naiwni

zeby go uszkodzic trzea by zmienic faze o max 90*
                                      wtedy glosnik by gral a w szczytach by cewki byly przeciazane roznymi silami

Skomentuj

Jak już kilka osób zauważyło sprzedaje suba na STX GDN AA. Myślałem, że STX lepiej sprawdzi się w domu, jednak Re Audio lepiej się sprawdza w domu jako typowy głośnik samochodowy. STX ma wykop o czym pisali inni, a Re Audio niżej schodzi. Bardziej do gustu przypadł mi Re Audio. Nie potrzebne mi 2 suby w pokoju 16m2, więc STX idzie pod młotek.
                                        Zachęcam do licytacji :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X