Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 x TVM ARN 150-05/4 + 1 x SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] 2 x TVM ARN 150-05/4 + 1 x SC10N

Witam !

Chciałbym zaprezentować swój pierwszy projekt kolumn. Konstrukcja znana i sprawdzona przez wiele osób.

PRZETWORNIKI:

2 x TVM ARN 150-05/4 (połączone szeregowo)
    1 x VISATON SC10N

Konstrukcja typu MTM.

Obudowa:

Całość wykonana z płyty wiórowej 18mm - kupiona, oraz docięta w jednym z marketów sieci budowalnych. Objętość

wewnętrzna 19 litrów nie wliczając zwrotnicy, wzmocnień itp. Wszystkie płyt skęrecane były na wkręty do drewna,

klejone Vikolem, oraz na koniec łączenia zostały zalane silikonem. Wkręty zostały zakryte uniwersalną szpachlą

samochodową.

Wymiary zewnętrzne:

112 cm x 22,4 cm x 18cm (wys. x głębokość x szerokość)

Fornir:

Grubość 0.6mm - BUK. Klejony na klej Moment. Na koniec całość została wyszlifowana, oraz zawoskowana woskiem

barwiącym firmy STARWAX.

Przewody:

Cabletech 2,5mm (również zastosowane w zwrotnicy)

INNE:

Tunel bass refleks zamawiany z Polinka fi-68x160mm.

WZMACNIACZ:

Harman Kardon HK6550

UWAGI KOŃCOWE:

- brak frezów pod głośniki. Nie przeszkadza mi to. Kolumny prezentują się bardzo przyzwoicie z tak zamontowanymi głośnikami, a pozatym nie jest to ostatnia konstrukcja więć będzie co poprawiać w przyszłości

- Dolna komora została zasypana piaskiem. W środkowej komorze jest terminal. Górna komora (19litrów na głośniki)

Koszt całoścni wynosił ok. 500 - 600zł.

Jestem w pełni zadowolony z tej konstrukcji. Zmiana dźwięku względem poprzedniego zestawu (VK6000) jest ogromna. Jak widzicie z czym nie za bardzo mam porównywać dźwięk. Od siebie mogę napisać, że jestem pod wrażeniem. Podoba mi się jak gra kopułka SC10N - wysokie tony są bardzo wyraziste i "czyste". Co do sekcji nisko-średniotonowej to także jestem zadowolony. Sporo basu jak na taką średnicę głośnika. Bass jest miękki dynamiczny i można go odczuć na ciele

Mimo tego, że koszt ogólny wyszedł dość wysoki (porównująć inne konstrukcje na tych głośnikach) to nie żałuje ani jednej wydanej złotówki, oraz ani jednej poświęconej godziny pracy .

ZDJĘCIA:

Na koniec chciałbym podziękować wszystkim forumowiczom, którz pomogli mi przy tej konstrukcji.

Pozdrawiam serdecznie !
    wormux29

Wyglądają trochę "łyso" :razz: i na zbyt wysokie, a to za sprawą braku BR z przodu. Brakuje frezów. Ogólnie ładnie, jak na pierwszą konstrukcję. Plus za fornir. Początkujący często idą na łatwiznę, dają okleinę i wmawiają sobie że to dobrze wygląda...

PS. Od VK prawie wszystko lepiej zagra... :razz:

Skomentuj

wysokosc pewnie dobrana pod siebie (wysoki na wysokosci uszu)
      ale wtedy juz nie rozumiem dlaczego dales tak daleko od siebie glosniki :???:

mam nadzieje ze piasek prazyles przed sypaniem w kolumne? zeby czasm ci pozniej nie gnilo od srodka :P

dodaj jeszcze jakies cokoły i bedzie OK

plus za w pelni wlasny projekt (i plytka do zwrotnicy i obudowa)

Skomentuj

WITAM !

Kolumny są faktycznie wysokie, ale to dlatego, że często słucham ich z bliska.
        Piasek był prażony w piekarniku, oraz dodatkowo wsypałem go do torebek listwowych.
        Co do odległości głośników od siebie to macie racje. Teraz też bym je umieścił trochę bliżej siebie.

Dziękuje za rady na przyszłość :)

Pozdrawiam serdecznie !
        wormux29

Skomentuj

To że wysokie to akurat na plus. Większość kolumn jak dla mnie jest za niska, chyba rzadko słuchając mamy głowę (uszy) na wysokości 1m czy poniżej Ale rozstrzelenie głosników rzeczywiście trochę nie teges.

Ja mam za to pytanie : którego wosku konkretnie używałeś? Tym w paście, czy w żelu do parkietów, i jaki kolor konketnie (buk?). No i mógłbys wrzucić zdjęcia z bliska jak wyszło to wsokowanie

Skomentuj

Konstrukcja bardzo fajna, może i faktycznie za duże odstępy między głośnikami, ale wygląd choć nie przeciętny jest tu drugorzędny, najważniejszy jest dźwięk i widać że konstruktor jest z tego powodu bardzo zadowolony :mrgreen:

wormux29 gdzie dostałeś te ARN'y, ja na nie poluję już od dłuższego czasu i znalazłem tylko wersje 150-03 (tą bez spiralki na membranie), bo mam zamiar realizować taki sam projekt na tych przetwornikach.

Skomentuj

Witam
              no rzeczywiście te odstępy są za duże. Oprócz ja też nie mam sie do czego doczepić, chodz mi taki fornir nie odpowiada(za jasny) ale to już gusta :razz:
              A bd wspierać w przyszłości to jakimś subem ? :wink:

Skomentuj

Witam !

Pablo
                Wosk jakiego używałem to wosk barwiący w paście kolor "jasny dąb".

TuneMaster

Przetworniki kupowałem dość dawno temu w sklepie Centrumelektroniki.pl.

Karol22m

Co do subwoofera to chciałbym zrealizować go na GDN-22-140-8-SCX i 2xTDA7294. Też ze względu na to, że konstrukcja jest sprawdzona przez wiele osób, a koszt całkowity wychodzi dość niski.

Odległości między głośnikami :P Faktycznie jak się ogląda zdjęcia to rzuca się w oczy. Oczywiście macie wszyscy rację. Jeśli robiłbym jeszcze raz ten projekt to odstępy zmniejszyłbym o połowę.

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam serdecznie !
                wormux29

Skomentuj

Zamieszczone przez wormux29
                  Pablo
                  Wosk jakiego używałem to wosk barwiący w paście kolor "jasny dąb".
                  jednym slowem taki? :

http://www.starwax.sklep.pl/wosk-bar...dab-p-215.html

Skomentuj

Tak dokładnie ten. Woskowałem według poradnika http://diyaudio.pl/portal.php?show=23

Skomentuj

wormux29, szkoda, miałem nadzieję że może używałeś tego :

http://www.starwax.sklep.pl/zel-wosk...rwny-p-50.html

btw. a możesz zrobić zdjęcia w dobrym świetle jak wychodzi to woskowanie np kawałek forniru przed i po woskowaniu? Lub tylko po jak nie masz juz forniru, ale z bliska w dobrym świetle

Skomentuj

paldo, wydaje mi się, że bez profesjonalnego sprzętu foto nie uda się oddać woskowanej powierzchni. Ja swoje monitory również woskowałem starwax'em (fornir dąb, wosk średni dąb) i bardzo się obawiałem jak to wyjdzie a wyszło bardzo fajnie - półmatowa aksamitna powierzchnia.

Skomentuj

Re: 2 x TVM ARN 150-05/4 + 1 x SC10N

Zamieszczone przez wormux29
                          Jestem w pełni zadowolony z tej konstrukcji.
                          i ja nic wiecej nie muszę dodawać. Gratuluje.

Skomentuj

fajne klocki, jak dla mnie glosniki sa za daleko od siebie, osobiscie by mnie to wkurzalo,

wiadomo, jak tobie pasuje to jest OK,
                            byle wiecej udanych konstrukcji...

Skomentuj

Czaruję...
                            X