Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Tonsil GDN 25/80/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Tonsil GDN 25/80/1

Miałem kosz po tonsilowskim GDN 25/80/1 wiec postanowiłem go zregenerować i wrzucić w jakąś skrzynkę :)

Obudowa z MDF-u 20mm pojemność 56 litrów.

Wycena:
    Zestaw naprawczy głośnika (membrana zawieszenie kopułka cewka) - 30zł
    Płyty MDF - darowizna :)
    Akcesoria (Gniazdo, uchwyty, narożniki, tunele BR) - 25zł
    Tkanina obiciowa - 20zł
    Pierścień od kolumny Altus 200 - 20zł
    Zwrotnica - narazie brak
    Wrażeń odsłuchowych też narazie brak z powodu braku wzmacniacza :]

Udało mi się zamknąć w 100zł :)

Fotki z budowy:

I efekt końcowy :]

Hmm...właściwie to powinieneś to umieścić w temacie " w trakcie budowy "- chociaż sam nie wiem ?
    W zasadzie to zabudowałeś tylko"głośnik",którego parametrów nie znasz i prawdopodobnie nigdy nie poznasz i nic nie potrafisz o tym powiedzieć i wcale się nie dziwię...
    Gratuluję jednak determinacji,chyba że musisz się bardzo nudzić ?
    btw-o jakiej "zwrotnicy" mówisz ?

Skomentuj

Troszkę potrafię o tym powiedzieć:)
      Parametry głośnika T/S:
      Efektywność SPLref 89 dB
      Częstotliwość rezonansowa Fs 37 Hz
      Powierzchnia czynna membrany Sd 330 cm^2
      Dobroć mechaniczna Qms 2,60
      Dobroć elektryczna Qes 0.49
      Dobroć całkowita Qts 0.41
      Objętość równoważna Vas 113 l
      Masa układu drgającego Mms 26 g
      Stała transformacji Bl 9,8 Tm

Obudowa i tunele obliczane w WinISD.
      Strojenie na 40 Hz
      Zwrotnicy nie będzie, wzmacniacz samochodowy ma wyjście z obciętym pasmem.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi
        W zasadzie to zabudowałeś tylko"głośnik",którego parametrów nie znasz i prawdopodobnie nigdy nie poznasz i nic nie potrafisz o tym powiedzieć i wcale się nie dziwię...

Zamieszczone przez iqwert
        Troszkę potrafię o tym powiedzieć:)
        Parametry głośnika T/S:
        Efektywność SPLref 89 dB

Obudowa i tunele obliczane w WinISD.
        Strojenie na 40 Hz
        Nie powiesz bo nie znasz parametrów TS tego głośnika.

Wrażeń odsłuchowych też narazie brak z powodu braku wzmacniacza
        Nie masz nawet wzmacniacza więc na bank nie masz JIG-a,bez niego nie zmierzysz parametrów głośnika po regeneracji,a te się różnią.

Po drugie,za duża obudowa i za małe bas refleksy. Na temat wykończenia się nie wypowiem bo o gustach się nie dyskutuje.

Plus za to że podjąłeś się regeneracji głośnika,zawsze się przy tym czegoś nauczysz.

[/b]

Skomentuj

iqwert-nie rozśmieszaj mnie-zastanów się co piszesz,podałeś parametry głośnika oryginalnego-a Ty masz głośnik ? ...pomyśl troszkę.

pozdrawiam

Skomentuj

Teoretycznie jeżeli jest to oryginalny recone kit a regeneracja została dokonana właściwie to otrzymujemy nowy głośnik. Tylko pytanie na ile ten zestaw naprawczy jest oryginalny.

Skomentuj

Na tym forum otrzymałem radę aby głośnik wrzucić w skrzynie 50-60 L i strojenie na 40 Hz. Według WinISD, aby otrzymać te 40Hz w tej obudowie, bass reflexy miały mieć średnice 47mm i długość 80mm. Gdzie popełniłem błąd ? I skąd takie spięcie i zawiść na tym forum ?

Skomentuj

Na tym forum otrzymałem radę aby głośnik wrzucić w skrzynie 50-60 L i strojenie na 40 Hz.
                Pokaż mi ten temat i tego co Ci tak kazał zrobić... głośnik 10" w 50-60L ? w taką budę to się 12-stki wkłada.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawi%C5...7_%28emocja%29

Jakoś nie czuję tej zawiści. Zróbmy tak,jak już będziesz miał wzmacniacz to zobacz tak gra a potem zmniejsz litraż do 35-40L wkładając do paczki np. worek z cukrem lub butelkę z wodą (coś wykombinuj) i wtedy zobacz jak gra (problem będzie ze strojeniem ale też coś wykombinuj...możesz nawet zobaczyć jak gra w closed zatykając rury).

Skomentuj

Głośnik regenerował mój znajomy, który ma serwis. Głośnik ma takie same parametry T/S jak oryginał ( + - 5% ).
                  Radę dot. pojemności otrzymałem od użytkownika "bart210"
                  Link do tematu -> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19631

Biorąc pod uwagę wasze wątpliwości dot. odstępstwa parametrów tego głośnika od oryginału wrzuciłem do skrzynki w 100% oryginalny GDN 25/80/1. Podpiąłem pod moją Diorę i oto efekt -> http://www.youtube.com/watch?v=L7olRY_vbt4 (Niestety nagrane telefonem i jakieś dziwne stuki słychać)
                  Jak zatykam tunele to gra gorzej :)

[ Dodano: 2010-06-01, 18:25 ]
                  Pokombinuje ze zmniejszaniem objętości i zobaczę co się będzie działo.

Skomentuj

jezu ja dawalem ok 60 l dla gdn 30/120 ; ]

Skomentuj

rzeczywiście na tym filmie da się usłyszeć jak głośnik gra

Skomentuj

Ja już nie wiem co mam zrobić aby ten subwoofer miał ręce i nogi :) Zdania są podzielone, tego za dużo tego za mało. Może się wypowiedzieć ktoś na ten temat :)
                        Powtórzę założenia przy budowie.
                        Głośnik:
                        Parametry głośnika T/S:
                        Efektywność SPLref 89 dB

W WinISD biorąc pod uwagę parametry głośnika, obudowę 56litrów i zalecane strojenie 40 Hz, program obliczył 2 tunele BR o średnicy 47mm i długość 80mm.
                        Gdzie i jaki popełniłem błąd, co mam zrobić, żeby ta konstrukcja miała ręce i nogi ?
                        Pozdrawiam

Skomentuj

Popieram opinie nie których wypowiadających sie w tym temacie wiec ja dorzucę swoje kilka groszy.
                          Po pierwsze regenerowany głośnik nigdy nie zgra tak samo jak nowy wiec ma inne parametry

Po drugie przed przystąpieniem do budowy obudowy należy głośnik najpierw pomierzyć tak jak ktoś pisał wyżej bo nawet parametry podane przez producenta mogą się różnić od rzeczywistych.

po trzecie albo posiadasz dobre parametry głośnika i obliczasz obudowę albo korzystasz z gotowych dopracowanych projektów ludzi którzy już to robili i przedstawili w dokładny sposób jak ma wyglądać taka obudowa i podzielili się pomiarami pasma

Dopiero jeżeli masz to wszystko co pisałem wcześniej możesz brać sie za budowę. A nie to co napisał ktoś na forum być może sam nie wiedział co pisze.

Chcesz aby ten sub Ci jakoś zagrał przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i się do tego zastosuj

Pozdrawiam

Skomentuj

W takim razie proszę o pomoc w obliczeniu pojemności i rozmiaru bass reflexów pod oryginalny głośnik GDN 25/80/1.

Efektywność SPLref 89 dB
                            Stała transformacji Bl 9,8 Tm.

Dzieki z góry :)

[ Dodano: 2010-06-03, 17:29 ]
                            PS: Skręciłem troszke lepszy filmik :]
                            http://www.youtube.com/watch?v=DH-bkX6mfBY

Skomentuj

iqwert Uważasz że po filmiku powiemy Ci czy głośnik gra dobrze?

Panowie ja bym był ostrożniejszy z tą krytyką. Parametry zmieniły się trochę na pewno jednak dopiero pomiary pokazały by o ile naprawdę. Poza tym kolega wydał na suba 100 zł !

Skomentuj

Rozważyłem już co chce z nim zrobić i sprawa wygląda tak, że albo go wrzucę do bagażnika albo będzie stał w pokoju pomiędzy Altusami. W planach mam zwrotnicę aktywną (najlepiej z wejściami RCA) i podpięcie suba pod REC we wzmacniaczu + jakiś pasywny filtr w przypadku napędzania subwoofera wzmacniaczem samochodowym, najwyżej sobie przepne/przelutuje :) I teraz prośba o pomoc w dobraniu jakieś aktywnej zwrotnicy pod oryginał GDN 25/80/1 i ewentualne polecenie jakiegoś sklepu. Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                X