Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] GDN 22-140-8 SCX + mostek tda7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] GDN 22-140-8 SCX + mostek tda7294

Cześć, subwoofer na tych elementach powstał około półtora roku temu jednak był w stanie surowym i w budzie o dziwnych proporcjach z wydzieloną komorą na wzmacniacz. Obudowa którą dziś prezentuje powstała rok temu i początkowo była oklejona okleiną drewnopodobną. Chciałem go jakoś lepiej wykończyć i efekt widać poniżej

Przetwornik: GDN 22-140-8 SCX
    Wzmacniacz: zwykjły mostek na tda7294
    Obudowa: około 35l nie pamiętam dokładnie
    Strojenie: ok 40hz też nie pamiętam
    Materiał wykończeniowy: materiał który skołowała mi babcia :)
    Kosztorys: wiele rzeczy było, jest to ulepszona poprzednia konstrukcja więc ciężko wyliczyć powiedzmy ~300zł ale to bardzo z grubsza

Parę słów o konstrukcji: przód sklejka 22mm z naklejoną deską 3mm z oszukanym frezem na głośnik - zrobiłem tak żeby nie było widać łączeń materiału, pozostałe ścianki sklejka 18mm. Wzmacniacz ma minikomorę wyciętą w kawałku sklejki i naklejonego na nią jeszcze jednego kawałka - jest tak wygięty żeby się zmieścił. Z przodu panel z filtrem - włącznik, dioda, reg. głośności i odcięcia basu, i faza 0 lub 180°. Sub stoi na aluminiowych nóżkach. Gra na tyle dobrze że zasłużył na nowe ubranko które widać poniżej :) Jest to moja pierwsza konstrukcja w sumie 1,5 bo jest druga buda do tego samego zestawu elementów. Proszę o opinie i krytykę. Pozdrawiam jaromas

Zdjęcia:

Ciekawy pomysł z wykończeniem, nawet mi się podoba. Szkoda tylko, że dokładność nie jest zbyt wysoka - widać łączenia materiału na rogach.
    Nie masz problemu z zakłóceniami łapanymi przez kable poprowadzone do potencjometrów?

Skomentuj

łączenia widać tylko na rogach przez to że materiał pod spodem jest biały, muszę jakoś zabarwić te miejsca mazakiem, przydzwięk jest tylko jak nie ma podłączonego sygnału jak "złapie" masę ze źródła to praktycznie nic nie słychać. Ale musiałem kombinować sporo żeby tak było, kilka razy zmieniałem kable sygnałowe

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas
        łączenia widać tylko na rogach przez to że materiał pod spodem jest biały, muszę jakoś zabarwić te miejsca mazakiem
        trzeba bylo zrobic tam rowek nozykiem i wcisnac laczone elementy w ten rowek. laczenie byloby widoczne ale nie byloby widac tego bialego podkladu

ladne nozki

jak w praktyce wychodzi utrzymanie czystoisci takiego materialu?

Skomentuj

materiał czyści się bardzo łatwo z kurzu i ciał stałych typu wióry, którymi był upaprany podczas budowy, wystarczy pędzel.
          Wikol mi tez gdzieniegdzie skapnął i mokrą szmatą też się udało go zmyć :)

Skomentuj

Czaruję...
          X