Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Kolumienki na Cube Audio F155

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Kolumienki na Cube Audio F155

Kolumienki na Cube Audio F155

Kolumny wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejone i skręcane wkrętami, obudowa tubowa wg projektu "Shiver". Po złożeniu szpachlowane i oklejone fornirem MAKORE 4,4m2 + 2,5 puszki kleju henkel moment. Później wyszlifowane i malowane 3 warstwami matowego lakieru do parkietu Hartzlack Heavy Duty - ostatnia warstwa z pistoletu. Wymiary kolumn to 115 x 36,5 x 18,5 cm. Delikatnie wytłumiona komora dla szerokopasmówki wełną owczą. Narazie brakuje terminali. Kolumny stoją na granitowych podstawkach (przykręcone) by obniżyć środek ciężkości. Grają inaczej, dopiero zaczęły ale trzeba się przyzwyczaić w porównaniu do Usherów, basu jest dużo słychać już 30Hz, 40 już prawie jak resztę pasma, średnica bdb, a wysokie tony - najwyższe trzeba głośniki skierować wprost na słuchacza. Nie ma żadnej zwrotnicy.

Koszty
    Cube Audio - 2 x 150 zł
    Fornir - 36,50 zł
    Klej - 65 zł
    Płyta - 60 zł
    Lakier - 40 zł
    Inne - 50 zł

Razem 500 zł

Jak wspominałem w przypadku niedostatku niskich tonów można zastosować korekcje w okolicy 45hz (aby dokładniej określić punkt należałoby zrobić pomiar impedancji). Projekt jest tak przewidziany że przy tej częstotliwości występuje rezonans i mamy też lekki spadek efektywności. Suma sumarum kompensujemy spadek kosztem naprawdę nie wielkiej utraty wytrzymałości mocowej, uzyskując naprawdę dobrze rozciągnięte pasmo z szerokopasmowego głośnika.
    A i cieszę się że to gra, oby dobrze służyło :)

Skomentuj

OMG tyle filcu "zmarnować"... tzn. nie dosłownie ale nie nie lepiej było tam wsadzić jakąś watę mineralną, przecież ten filc tani nie jest.... Ile kosztował ?
      W kwestii kolumn:
      Ładne, ale zbyt proste jak na mój gust...
      Za to fornirek podoba mi się.... A w rzeczywistości idzie bardziej w brąz czy w pomarańcz ?
      Pytam bo pierwsze foto i drugie bardzo się różnią

Skomentuj

Bardzo fajne, wrzuć terminal i będzie bdb.

Skomentuj

Ciekawe jak to chodzi, koszty nieduże, a gra fajnie całe pasmo?
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Fornir jest bardziej brązowy niż pomarańczowy zdjęcia tego nie oddają w pełni. To jest jakaś odmiana Mahoniu, cena super bo 6,5 netto / m2 rozmiary każde np 50 x 280 kupowany u Zagłoby w Krakowie.

Filc został po wygłuszaniu auta i sporo leżał mocno łapał pył z cięć szlifowań więc tu mu będzie najlepiej :)

Kierując głośniki na uszu gra całe pasmo wg mnie.

Ostatnio wolę prostotę, usherki są wystarczająco przekombinowane :)

Skomentuj

Prezentują się znakomicie, chętnie bym posłuchał jak grają. Kolega nie próżnuje, jak nie jakiś wzmacniacz to kolumny, i wszystko na wysokim poziomie.

Skomentuj

A mozna prosic o szerszy opis brzmienia ? Jakby nie patrzec, jest to tutaj pierwsza gotowa konstrukcja na tym glosniku, stad dobrze wiedziec jak on gra. Wiadomo, ze do Usherow to startu nie ma, niemniej interesuje mnie brzmienie takiej szerokopasmowki. Glownie chodzi mi o srednice oraz wysokie tony. Jaki rodzaj brzmienia to jest ? chlodny, cieply ? Czy wysokie tony graja bardziej spokojnie jak ushery, czy troche ostrzej ? Jak sobie glosnik radzi, gdy np doprowadzimy mu z 20W ?

Skomentuj

Średnica jest bdb, nie wiem jak to opisać, wysokie są zależne od ustawienia uszu, na wprost głośnika są wszystkie po bokach najwyższe słabną, komora za głośnikiem musi być bardzo mocno tłumiona, dzisiaj w początek tunelu wcisnąłem wełnę owczą, a w komorę ze względu na brak innych materiałów włożyłem po swetrze wełnianym :) dopiero teraz zniknęło coś w rodzaju echa, jak się membranę pukało to jakby brzdękała zamiast grać basem, muszę zamówić więcej normalnego wytłumienia.

Jakoś miałem nadzieję że mnie dźwięk powali, że będzie nawet lepszy od usherów, ale jednak cena czyni cuda. Grały dopiero kilka godzin, może muszą się bardziej wygrzać, na odsłuchy zawsze można wpaść.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq
                    Średnica jest bdb, nie wiem jak to opisać, wysokie są zależne od ustawienia uszu, na wprost głośnika są wszystkie po bokach najwyższe słabną, komora za głośnikiem musi być bardzo mocno tłumiona, dzisiaj w początek tunelu wcisnąłem wełnę owczą, a w komorę ze względu na brak innych materiałów włożyłem po swetrze wełnianym :) dopiero teraz zniknęło coś w rodzaju echa, jak się membranę pukało to jakby brzdękała zamiast grać basem, muszę zamówić więcej normalnego wytłumienia.

Jakoś miałem nadzieję że mnie dźwięk powali, że będzie nawet lepszy od usherów, ale jednak cena czyni cuda. Grały dopiero kilka godzin, może muszą się bardziej wygrzać, na odsłuchy zawsze można wpaść.

Witam Serdecznie kolegów

Jest mi bardzo miło, ze głośniki trafiły również tutaj :-)
                    Jeżeli mogę sobie pozwolić na kilka zdań komentarza.
                    Proponowałbym całości nie dotłumiac , tylko lekko zmodyfikowac obudowę :-)
                    Z mojego doświadczenia wynika, że by zastosować obudowe która obciąża głośnik w systemie komora sprzęgająca-tunel/horn potrzebny jest wyjątkowo mocny układ napędowy.
                    Zaproponowana obudowa jest bardzo solidna i ładna, ale jako horn poprzez niepelnowymiarowy wylot generuje spore nierównomiernosci, a jako LT wypuszcza z siebie oprócz wlasnego rezonansurównież wszystkie zjawiska powstające w komorze głośnika.

F155 nie ma jakiegoś specjalnie mikrego napędu, ale z cała pewnością komora, dodatkowo mocno tłumiona będzie powodowała ze głośnik ma kłopot poduszki powietrznej oddziałowywującej z tylnej częsci membrany.
                    W przypadku głośbnika szerokopasmowego majacego odtwarzać tony wysokie jest to o tyle istotne, ze cierpią na tym właśnie wszelkie mikrowybrzmienia.
                    Jako punkt wyjścia zastosowaliśmy nieprzesadnie wytłumioną TL strojoną 55Hz i w takiej konfiguracji głosnik traci( w stosunku do aplikacji w dipolu) naprawdę niewiele jeśli chodzi o dźwieczność jednoczesnie mogąc pracowac solo jako ekonomiczny zestaw pełnopasmowy.
                    Ekonomiczny w tym przypadku nie oznacza "dobry jak za swoją cenę" :-) zestawy były porównywane z kilkoma(3pary) monitorami w przedziale cenowym do 10Kzł(jeden zestaw ciut powyżej).
                    Myślę, że w optymalnej aplikacji Ushery z całym szacunkiem dla firmy nie będa stanowiły wyzwania w zakresie średniowysokotonowym dla F155.
                    Jeśli chodzi o dolny podzakres wiadomo, że 18cm wyspecjalizowany woofer ma przewagę nad 15cm szerokopasmowym driverem.
                    Za najlepszą rekomendację niech posłuży fakt, ze jeden z klientów sprzedał swoje ProAc Studio100(na górze Seas jako midbas 8542 Scana).
                    Głośników słucha skierowanych lekko na boki, bo w jego systemie(dipol) góry pasma jest nawet ciut za dużo :-) a w kazdym razie ogólnie więcej niż z ProAc.

Pozdrawiam
                    Marek

Skomentuj

cube audio, tej obudowie bliżej do hybrydy bassreflex-horn, nie ma tutaj raczej cech linii transmisyjnej. Aczkolwiek możliwe że obciążenie membrany układem komora-tunel może powodować zjawiska opisane wyżej.

Skomentuj

Dla mnie, konstukcja super! Gratuluję autorowi.
                        Dziękuję także za ciekawe wyjaśnienia ze strony Cube Audio.

Skomentuj

Czaruję...
                        X