Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] 2 way Seas by czarekp9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] 2 way Seas by czarekp9

Witam
    Wstęp
    Kolumny zbudowane do pokoju 12m^2, zdecydowałem się na seasy, bo czytałem sporo dobrych opinii o tych głośnikach. Wybrałem projekt zapha z jedwabną kopułką, gdyż czytałem ze aluminiowy seas gra tak samo wiec wybrałem projekt z wyższym podziałem.
    Obudowa
    Obudowa zrobiona z 19mm MDFu, wszystko klejone na 45stopni, ofornirowane obustronnie, z jednej strony orzech amerykanski, po drugiej najtańszy buk, w celu zlikwidowania niepotrzebnych naprężeń obudowy w przypadku forniorwania jednostronnego. W środku jest oddzielna komora dla wysokotonowego, oddzielna dla niskotonowego, wydzielona na ~20l , ze wzmocnieniem, wytłumiona na wszystkich sciankach matami bitumicznymi, i na 3 sciankach filcem. Front malowany farbą metalik, lakierowany tak jak wszystko pistoletem. Skosy na froncie zostały zrobione na pile ( formatówce ), wszystko idealnie równe. Kolumny maja wysokość 97cm z podstawką, szerokość 19,5cm i głębokość 27cm. Front ma 65cm.
    Zwrotnica
    Zwrotnica jak w projekcie zapha, na elementach z Polinka ( cewki polinkowe, kondensatory Jantzen Cross-Cup, rezystory metalizowane ), wszystko na płytce.
    Dźwięk
    Nie lubie o nim pisać, ale spróbuję. Jest wyraźny skok jakościowy w porównaniu z poprzednią konstrukcją na 18akx i dx25. Bas sporo lepszy, niższy, lepszy " kop" i dynamika.
    Wysokie tony nie różnią sie tak bardzo, ale jest różnica na średnicy. Przypadł mi do gustu ten niski podział, i srednie tony grane z wysokotonówki podobają mi się. Podsumowując było naprawde warto, polecam zestaw każdemu.
    Koszty :
    Polink ( głośniki, elementy do zwrotnic, terminale, br)- 1135zł
    maty bitumiczne- 44zł
    resztę miałem :)

Zdjęcia:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.

Napiszę tylko tyle zanim się ogarnę.. Piękne konstrukcje. Musiałeś włożyć sporo pracy i serca.

Skomentuj

Jak zwykle konstrukcja na poziomie, w mój gust może nie trafia ale są ładne i mają to ,,coś" :wink:

Skomentuj

Bardzo ładnie się prezentują, gratuluje :mrgreen:

Skomentuj

Bardzo ładne. Gdzie kupiłeś fornir orzech amerykański?

Skomentuj

Mi nie pasuje ten nakładany front, takie to niespójne, ale wykonanie wzorowe. Są warunki, są efekty.
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

dla mnie rewelacja. No moze bym ten front na inny kolor pomalowal
              jednak co warsztat to warsztat
              gratulacje
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

fornir kupiony u mnie w mieście, firma zwie sie Timber Poland.

Skomentuj

czarekp9, napisz jeszcze jakie to dokladnie glosniki - najlepiej daj link do projektu

czarekp9, ile kosztowalaby para zwyklych prostych kolumn u was? chodzi o gole skrzynki sklejone z fornirowanych plyt
                  bo moze by to bylo oplacalne dla zapracowanych osob ktore nie maja czasu na zabawe w domu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    czarekp9, napisz jeszcze jakie to dokladnie glosniki - najlepiej daj link do projektu
                    Wlasnie brakuje mi w wiekszosci tematow w gotowych konstrukcjach dokladnego opisu co to za glosniki oraz schematu zwrotnicy/linku do projektu. Ja np wiem co to za konstrukcja, bo juz przegladalem wszystkie dostepne na stronie zapha ale skad przecietni uzytkownicy maja wiedziec co to jest, po takim "czyms"
                    Zamieszczone przez czarekp9
                    Wybrałem projekt zapha z jedwabną kopułką, gdyż czytałem ze aluminiowy seas gra tak samo wiec wybrałem projekt z wyższym podziałem
                    ......

Tutaj podaje link do tego projektu: http://www.zaphaudio.com/SR71.html

Skomentuj

czarekp9, wítám, proše o wyrobu obudovy, 1 para, na glošniki sr-71 tak jak pan má.děkuje

Skomentuj

no wlasnie czarek :)
                        za ile bylbys w stanie montowac fajne skrzynki?
                        tutaj widze co najmniej 2 zainteresowancyh oprocz mnie...

Skomentuj

bardzo dobre wykonanie. Jesli cena byla byla by interesujaca tez bym sie zastanowil :) bo czasu brak na zabawez budami :( tylko jesli mozesz podaj cene bez fornirowania :)

Skomentuj

Wow! Tak zaczne ten post. Nie zobaczylem wczesniej tego tematu. Istne dzielo sztuki wspolczesnej,rewelacja a ja myslalem ze takie piekne kolumny to tylko z fabryk np.dali,proac a tu jednak da sie. Podobaja mi sie takie sciente fronty moze nieco mniej ale i tak fenomenalne. Co do przetwornikow to nie slyszalem ale wierze ze graja naturalnie i prawdziwie a muzyka z nich wychodzac sprawia ze czujemy sie lepiej. Pozdrawiam czytajacych.

Skomentuj

Słuchaj możesz wrzucić fotkę jak zwrotnicę wyglądają od strony połączeń?
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

szukałem, ale nie posiadam niestety takiego zdjęcia.

Skomentuj

Witam zamierzam zaaplikować te przetworniki do obudowy Ostinato 2000 obliczałem ze otwory do głośników pasują natomiast mam zapytanie masz w projekcie litraż 20l a ja mam 22l. Czy mój pomysł ma sens bo w projekcie Zapha są monitory o jeszcze mniejszym litrażu POZDRAWIAM

Skomentuj

Czaruję...
                                  X