Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitorki STX + ARV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitorki STX + ARV

Nawet nie pamiętam jak dawno temu chciałem wykonać konstrukcję ala monitorki Grzesia. Przetworniki kupione ok 2006-2007, obudowy wystrugane czekające na wykończenie. W końcu przyszedł czas. Wysokotonówki zamuliłem i kupiłem 8-omowe. Na forum znalazłem schemat zwrotnicy według którego ją wykonałem.

Dla przypomnienia użyte głośniki to:
    -STX GDN 14-50-4-SS
    -ARV-104-08

Obudowa
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach kuchennych. Litraż ok 7l, typ - zamknięta. Tłumiona bardzo mocno wełną owczą. Obita fornirem dębowym, klejona przy użyciu kleju Moment. Lakierowana lakierobejcą z Castoramy. Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza :)

Jak to gra
    Jak dla mnie zadowalająco. Bas rzeczywiście potrafi nisko zejść, tyle że amplituner Denona troszkę mało go daje. Ale bywają utwory/filmy gdzie dosłownie w szoku siedzę. Wysokie i średnie też ok. Grają dynamicznie. Na pokój 20m2 są wystarczające.

Kosztorys
    głośniki ok 160zł
    fornir + wełna 70zł
    lakierobejca + wkręty 30zł
    zwrotnica 100zł
    klej 20zł
    dodatki max do 30zł

Podsumowując osiągnąłem to czego chciałem i jestem zadowolony ze swego tworu :)

Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us

Cieszy fakt, ze wybrales obudowe zamknieta, ale dlaczego dales tak duza odleglosc miedzy midbasem, a wysokotonowka?

Skomentuj

Obudowę wykonałem 3-4 lata temu, teraz nie powiem co mną kierowało :P Ale rzeczywiście porównując z innymi konstrukcjami, dziwnie to wygląda :P

Skomentuj

Zamieszczone przez CaMIkaZEe
        Ale rzeczywiście porównując z innymi konstrukcjami, dziwnie to wygląda :P
        daj jakieś podstawki (może nawet dodatkowo na małych nóżkach) i z grubsza po problemie. A nawet powiedział bym ze wizualnie wzbogaci....

Ładne kolumienki co tu wiecej chcieć... ( pewnie tylko wyższej jakości dźwięku...)

[ Dodano: 2010-08-20, 14:32 ]
        aha i chyba nie słuchasz ich stojących na podłodze ? :???:

Skomentuj

CaMIkaZEe, po co "zamuliłeś" wysokotonówki?

zdecydowanie za duży odstęp między głośnikami, poza tym OK. Ja mam 22cm woofer serii SS, chwilowo poszedł do bagażnika w samochodzie.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Powtórzę za kolegami, za duży odstęp między głośnikami - to raz, a dwa przydałby się podfrezowania. Poza tym mi się podoba. Ładny kolor(jakiego koloru lakierobejcy użyłeś?) dobrze pasuje do membran gdn'ów. Całość estetycznie wykonana. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              dlaczego dales tak duza odleglosc miedzy midbasem, a wysokotonowka?
              Obudowę wykonałem 3-4 lata temu, teraz nie powiem co mną kierowało Ale rzeczywiście porównując z innymi konstrukcjami, dziwnie to wygląda
              Wiesz, tutaj nawet nie chodzi o wygląd tylko o grę układu. Takie rozsunięcie głośników powoduje również rozsunięcie źródeł dźwięku co jest generalnie niekorzystne i wbrew pozorom całkiem dobrze słyszalne - lepiej jeśli grają dwie kolumny po bokach (bo tak jest realizowane nagranie stereo) niż "po dwie" kolumny po bokach.

Na forum znalazłem schemat zwrotnicy według którego ją wykonałem.
              Nie wiem jak Grześ miał ułożone głośniki ale skoro Twoja konstrukcja jest "a'la Grzesia" to obawiam się, że mógł mieć jednak inaczej. No i tutaj ponownie jest problem bo zwrotnica jest projektowana dla danego ułożenia głośników na danym froncie kolumny. Od pewnego stopnia zmian w stosunku do pierwowzoru jest to już słyszalne.

Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza
              Cóż... może tak sprytnie zrobiłeś zdjęcia, że tych "wpadek" nie widać a może są na tyle malutkie, że faktycznie są niezauważalne - generalnie patrząc na prostotę (czyli to, co lubię), użyty fornir i kolor to jakoś mi się podobają. Front, pomijając już względy techniczne a skupiając się na wizualnych, trochę "w krzokach" ale nie przeszkadza to aż tak bardzo. Podfrezowania - cóż, z wielu względów - akustyczno wizualnych - lepiej jeśli są ale tutaj dyskusja jest już zbędna więc po co to roztrząsać

STX GDN 14-50-4-SS
              Litraż ok 7l, typ - zamknięta
              Na pokój 20m2 są wystarczające.
              Tutaj bym polemizował bo mały głośnik, obudowa zamknięta i stosunkowo duży pokój - to raczej nie współgra ze sobą - ale nie słyszałem więc nie oceniam.

Podsumowując - jeśli Cię zadowalają to OK - mogło by być lepiej ale też chyba nie jest źle...

Skomentuj

mialem te monitory
                ale ze wzgledow techniczno-ekonomicznych wyladowaly tam STXowe PJtki a nie ARVki

ten GDN mimo smiesznie niskiej efektywnosci i obudowy zamknietej naprawde potrafi zadziwic iloscia jak i zejsciem basu
                srednica byla lekko wycofana ale obecna.

tylko ze moje wygladaly tak :P

GDNa pomalowal juz takero ale to ten sam model

Skomentuj

Czaruję...
                X