Nawet nie pamiętam jak dawno temu chciałem wykonać konstrukcję ala monitorki Grzesia. Przetworniki kupione ok 2006-2007, obudowy wystrugane czekające na wykończenie. W końcu przyszedł czas. Wysokotonówki zamuliłem i kupiłem 8-omowe. Na forum znalazłem schemat zwrotnicy według którego ją wykonałem.
Dla przypomnienia użyte głośniki to:
-STX GDN 14-50-4-SS
-ARV-104-08
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach kuchennych. Litraż ok 7l, typ - zamknięta. Tłumiona bardzo mocno wełną owczą. Obita fornirem dębowym, klejona przy użyciu kleju Moment. Lakierowana lakierobejcą z Castoramy. Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza :)
Jak to gra
Jak dla mnie zadowalająco. Bas rzeczywiście potrafi nisko zejść, tyle że amplituner Denona troszkę mało go daje. Ale bywają utwory/filmy gdzie dosłownie w szoku siedzę. Wysokie i średnie też ok. Grają dynamicznie. Na pokój 20m2 są wystarczające.
Kosztorys
głośniki ok 160zł
fornir + wełna 70zł
lakierobejca + wkręty 30zł
zwrotnica 100zł
klej 20zł
dodatki max do 30zł
Podsumowując osiągnąłem to czego chciałem i jestem zadowolony ze swego tworu :)
Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us
Dla przypomnienia użyte głośniki to:
-STX GDN 14-50-4-SS
-ARV-104-08
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm po starych meblach kuchennych. Litraż ok 7l, typ - zamknięta. Tłumiona bardzo mocno wełną owczą. Obita fornirem dębowym, klejona przy użyciu kleju Moment. Lakierowana lakierobejcą z Castoramy. Moje drugie lakiero-forniro-klejenie, więc są drobne wpadki, ale mi to nie przeszkadza :)
Jak to gra
Jak dla mnie zadowalająco. Bas rzeczywiście potrafi nisko zejść, tyle że amplituner Denona troszkę mało go daje. Ale bywają utwory/filmy gdzie dosłownie w szoku siedzę. Wysokie i średnie też ok. Grają dynamicznie. Na pokój 20m2 są wystarczające.
Kosztorys
głośniki ok 160zł
fornir + wełna 70zł
lakierobejca + wkręty 30zł
zwrotnica 100zł
klej 20zł
dodatki max do 30zł
Podsumowując osiągnąłem to czego chciałem i jestem zadowolony ze swego tworu :)
Kilka fotek:

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj