Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] MiniWoofer by Majster

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] MiniWoofer by Majster

Wstęp
    Już od jakiegoś czasu męczyła mnie chęć zbudowania sobie jakiegoś niedużego subwoofera który miałby nieco wspomagać moja wieże w zakresie niskich częstotliwości aż w końcu wpadł mi w ręce zestaw 2.1 do komputera - Samsung SMS - 5100. Z racji że jest to moja pierwsza tego typu konstrukcja (proszę o wyrozumiałość :mrgreen: ) moje oczekiwania nie były wygórowane i uznałem że może uda się z tego coś zrobić a przy okazji trochę się nauczę. Z góry przepraszam za brak zdjęć z budowy ale w tedy nawet do głowy mi nie przyszło żeby wrzucać je na forum i nie byłem do końca przekonany czy uda mi się go w ogóle skończyć.

Głośnik
    Nie ma się co rozpisywać jest to 4 calowy głośnik Samsunga 4Ohm 20W RMS... wiem, wiem to śmiech na sali no ale w końcu od czegoś trzeba zacząć. :grin:

Obudowa
    Z oryginalnej obudowy zdjęty został przedni panel i zastąpiła go płyta MDF o grubości 15mm, głośnik przeniesiony na lewa stronę obudowy, bass-reflex na przedniej ścianie, wnętrze wygłuszone gąbka o grubości 20mm, wzmacniacz wyjęty ze środka obudowy, pojemność pozostała bez zmian, całość obita eko-skórą plus trochę drewienka na ozdobę.
    Wymiary: 22cm x 17cm x 28cm

Wrażenia
    Musze przyznać że brzmienie tego malucha pozytywnie mnie zaskoczyło, bass jest całkiem przyjemny, dość miękki i nawet trochę potrzęsie meblami.W porównaniu do oryginalnego SMS - 5100 brzmi o wiele lepiej (oryginalna obudowa była bardzo nieszczelna i wiało przez każą szczelinę), więc jak na moją pierwsza konstrukcje jestem z mojego dzieła całkiem zadowolony. :cool:

Koszty
    Właściwie koszty budowy to grosze bo za zestaw dałem 20 zł a resztę miałem.

Zdjęcia

Jak na maly sub zrobiony dla zabicia czasu i po kosztach - spoko :).. Dobry poczatek przed powazniejszymi konstrukcjami.

Popraw zdjęcia

Skomentuj

Majster sub elegancki, ale te szerokopasmowe LGki zmień prędzej niż suba. Kiedy zacząłem diy przestałem właśnie tych LG słuchać... :razz:

Skomentuj

Jak dojdę do wprawy przy DIY to coś sobie zmajstruje, ale wieże zostawię bo mam do niej sentyment :mrgreen:

Skomentuj

duży plus za oryginalny dizajn i pomysł :mrgreen: pozostało tylko popracować nad resztą zestawu

Skomentuj

Zamieszczone przez Majster
            ale wieże zostawię bo mam do niej sentyment :mrgreen:
            złóż sobie najzwyklejszego GC i stwierdzisz, że już jej nie chcesz... :razz: Zero góry, wyższego basu ogrom, kontroli na żadnym moim diy nie miała... :razz:

Skomentuj

Z czasem postaram się o coś lepszego... a co do woofera to chyba pokuszę się o zrobienie dwóch satelitek do tego zestawu, no bo w końcu jakoś trzeba zacząć DIY :mrgreen:

Skomentuj

No pewnie, ze mnie nie stac, a gdyby mnie bylo stac, to bylby to ostatni samochod jaki chcialbym kupic, co z reszta nie zmienia faktu, ze jedynie NSX zasluguje na miano kultowego samochodu japonskiego. Reszta to szmira bez duszy, ladu i skladu.

Skomentuj

Nie na temat...
                  NSX to klasyka w oryginale, Skyline. GTR czy Supra to klasyka tuningu, 600 koni bez zakucia silnika ok. 2 litrów to nei byle co.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                    Jakbys sciagnal z tapety ten japan shit to byloby git
                    Jak sobie kupisz tego NSX'a to w tedy pogadamy o zdjęciu GTR'a z pulpitu :wink:
                    A tak na marginesie to weź sobie pod uwagę że każdy ma inny gust, ja wolę rozsądny tuning a Ty klasykę... proste...

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez amdr
                      NSX to klasyka w oryginale, Skyline. GTR czy Supra to klasyka tuningu, 600 koni bez zakucia silnika ok. 2 litrów to nei byle co.
                      Albo Mazda RX8 na silniku Wankla 200HP przy 1.3L (mała rzecz a cieszy :twisted: No chyba zgodzicię się ze mną że japońce robią "zabaweczki" - ale za to najlepsze na świecie "zabaweczki".... )

Skomentuj

Zmęczony jestem... Długo nie spałem... Coś pięknego mi się śni... Nie budźcie mnie...

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
                          Zmęczony jestem... Długo nie spałem... Coś pięknego mi się śni... Nie budźcie mnie...
                          Co ty brałeś chłopie hehe

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez ir0nhide
                            Albo Mazda RX8 na silniku Wankla 200HP przy 1.3L (mała rzecz a cieszy
                            Zamieszczone przez lklukasz
                            ir0nhide, tylko gorzej jak się taki silniczek zepsuje. To oprócz serwisu chyba nikt wie jak go naprawić
                            oj widze ze panowie malo wiedza o silniku wankla... jak chcecie to wyjasnie wasza niewiedze ale w watku motoryzacyjnym :P

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_Wankla

Skomentuj

fajny, fajny dizajn.

Skomentuj

Czaruję...
                                X