Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Kolumienki na Cube Audio F155 v2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Kolumienki na Cube Audio F155 v2

Kolumienki na Cube Audio F155 v2

Kolumny wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejone i skręcane wkrętami, obudowa Linia Transmisyjna wg producenta głośniczka. Po złożeniu szpachlowane i oklejone fornirem modyfikowanym TEAK 1,5 arkusza czyli około 2,5m2 klej henkel moment 1,5 puszki. Fornir wyszlifowany i malowany 3 warstwami matowego lakieru do parkietu Hartzlack Heavy Duty - ostatnia warstwa z pistoletu. Wymiary kolumn to 85 x 25 x 17 cm. Wytłumione gąbką grubości 20mm. Narazie brakuje terminali. Kolumny stoją na granitowych podstawkach (narazie tylko postawione) by obniżyć środek ciężkości w przyszłości.

Grają inaczej, trzeba się przyzwyczaić w porównaniu do poprzedniej obudowy to szczerze same plusy, bas jest lepszy, jest go sporo więcej, teraz nie brakuje, średnie są bardzo wyraźne, wysokich czasem aż za dużo. Nie liczyłem na dużo ale naprawdę bas z czegoś tak małego zadziwia. Bezpośredniość i detaliczność wokali powala, generują znacznie większą przestrzeń niż Ushery, kolumny znikają, słychać więcej detali, tylko nie nadają się do każdej muzyki, grają zupełnie inaczej, może nawet za bardzo średnicą. Ushery są bardziej uniwersalne.

Oczywiście bez zwrotnicy.

Koszty
    Cube Audio - 2 x 150 zł
    Fornir - 60 zł
    Klej - 35 zł
    Płyta - 60 zł
    Lakier - 20 zł
    Inne - 50 zł

Razem 525 zł

Jutro dodam zdjęcia wnętrza.

Jq a co z tamtymi budami ? :wink:

Skomentuj

No czyli jednak tak jak pisał dystrybutor-linia im sprzyja :) A próbowałeś tak chociaż z ciekawości sklepać br?

Skomentuj

Wizualnie - bardzo ładne. Taka klasyczna prostota chyba nigdy mi się nie znudzi.

Dodatkowo cieszy mnie fakt, że niejako potwierdzasz teorię, że bas z TL'ki to najlepszy rodzaj basu, jaki możemy uzyskać z głośnika (wiem, trochę to naciągnąłem bo nigdzie o tym nie napisałeś ale pozostanę przy takiej interpretacji tego, co napisałeś ). Wykonywałeś może jakieś pomiary?

Napisałeś, że grają bez żadnej korekcji. Co prawda można by się tutaj pokusić o jakiś pomiar i próbę "wyrównania pasma" - jeśli występują na nim jakieś zawirowania, ale z drugiej strony, jeśli piszesz, że jest OK... Charakterystyka producenta (choć wygląda na mocno wygładzoną a do tego dochodzi jeszcze wpływ obudowy na przetwarzanie) pokazuje, że taka korekcja nie jest jednak potrzebna więc po co być nadgorliwym...

Aczkolwiek sugeruję tutaj jakieś pomiary bo nigdy nie wiadomo czy nie może być lepiej to jednak gratuluję ciekawej i, wg Twojej oceny, dobrej konstrukcji.

Skomentuj

Bardzo fajana konstrukcja podoba mi się, a powiedz kolego gdzie można kupić te głośniki??

Skomentuj

bartek34111 a szukałeś chociaż trochę ?
            http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

Skomentuj

Nie nie szukałem bo już póżno było... Następna konstrukcja na tych głośnikach to będzie moja :razz: ale to chyba podtrwa.

Skomentuj

To się śpiesz bo zaraz cena pewnie wzrośnie 85euro/szt.

Skomentuj

Wygląd wnętrza:

Stare obudowy leżą sobie na strychu i raczej się nie zmarnują, wymienię tylko przednią ściankę.

B-R nie chce mi się już tworzyć ale może kiedyś.

Pomiary - narazie mam w rozsypce JIGa i resztę.

Skomentuj

Jq rozumiem, że Tlkę liczyłeś na mniej niż 1/4 długości fali ? Spory offset...

Skomentuj

Z tego co napisał wynika że linia jest wykonana wg. projektu producenta :)

Skomentuj

Shiver przecież wiem, w drugim zdaniu jest napisane.. Pytam czy zna dane o których napisałem powyżej.

Skomentuj

Linia wykonana wg producenta głośnika, nie liczyłem jej.

Głośnik nadaje się na pewno do jazzu, klasyki, norah jones brzmi rewelacyjnie, ale już dance czy techno średnio a radia internetowe okropnie, ogólnie najlepiej działają z odtwarzaczem cd i wzmacniacz, mp3 czy przez kompa nawet z karta na pcm2702 to nie to samo.

Skomentuj

A jak to chodzi na rocku/metalu? Mocno się gubi czy może jednak daję radę?

Skomentuj

Powiem że np. Dire Straits wypada bdb, coś mocniejszego musiałbym poszukać.

Albo kolumny są dziwne albo Ja, raz się zachwycam, na drugi dzień zalatuje plasikiem w dźwięku, przydała by się jakaś osoba z zewnątrz :)

Skomentuj

Bardzo gustowne kolumny. Wzór forniru pasuje idealnie do takich słupków.
                                Zamieszczone przez Jq
                                Albo kolumny są dziwne albo Ja, raz się zachwycam, na drugi dzień zalatuje plasikiem w dźwięku
                                Na tych samych płytach masz te odczucia? Dużo obecnie wydawanych płyt jest skopanych ( Loudness War), może to jest przyczyną "piasku"?

Skomentuj

Plastikiem, jak pierdziawki komputerowe.

Są płyty co zawsze źle brzmią, ale te co jednego dnia brzmią super na drugi mi się nie podobają.

Skomentuj

Albo kolumny są dziwne albo Ja, raz się zachwycam, na drugi dzień zalatuje plasikiem w dźwięku
                                    Kwestia samopoczucia, zmeczenia, nastroju, pogody itp roznych czynnikow. Sprawdzone na wlasnych uszach. Nawet kolumny za 20tys moga zle czasem brzmiec.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X