Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Projekt CT193 na Monacorze sph60X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Projekt CT193 na Monacorze sph60X

Witam,

Trafiłem tutaj gdyz zapragnąłem zrobić własnoręcznie jakies kolumienki. I tak po grzebaniu i buszowaniu w necie wybralem projket CT193 czyli kolumny 1-drożne oparte na przetworniku szerokopasmowym Monacor SPH60X. Dlaczego akurat padlo na ten projekt - bo kolumny cenione byly za przyzwoita srednice i po trochu rowniez z ciekawsci Kolumny powstawały okolo 2 tygodni. Pracowalem przy nich glownie popołudniami w czasie wolnym. Ponizej drobna fotorelacja i efekt koncowy.

BUDOWA:

Do budowy kolumn uzylem MDF-u 18mm pocietego na wymiar w Castoramie. Elementy skladalem na kleju i dodatkowo laczylem wkretami. Wnętrze zostalo wygłuszone wełną owcza. W filtrach uzyte zostaly cewki z Polinku, kondensatory Jantzena Cross Cap oraz rezystory metalizowane. MDF zostal oklejony na butapren fornirem DĄB. Do bejcowania uzylem mieszanki rustikal oraz heban. Całość została polakierowana lakierem HartzLack polysk (5 warstw + szlifowanie). Wnętrze tuby zostalo pomalowane w czarny mat. Specjalnie do kolumn zbudowałem również skromne standy ktore widać na fotografii.

ODSŁUCH:

Generalnie jestem zadowolony z projektu. Kolumny charakteryzują sie przyjemna srednica - wokale, saksofon, gitarka brzmia przepięknie. Pomimo zastosowania tak malego glosniczka nie mozna narzekać na brak niskich częstotliwości - oczywiście masowania nie ma ale tam gdzie ma uderzyc stopa perkusisty to uderza Wysokie tony jak dla mnie są wystarczające i przyjemne. Dzwięk jest szczegółowy i detaliczny. Kolumny tworzą wspaniała stereofonię - tego nie mialem na kolumnach Tonsila ZG30C114. Kolumny perfekcyjnie nadają się do jazzu, smoothjazzu, chilloutu i rocka.

KOSZTORYS:

Monacor SPH60X x2 - 164zl
    Wełna, terminale ~ 50zl
    Elementy filtrów ~ 70zl
    MDF - 50zl
    Fornir + lakiery + duperelki ~ 100zl
    Standy ~ 100zl

Ogółem okolo 550 zl - upsss :)

Mimo wszystko uważam, że bylo warto je wykonać. Jak na moje pierwsze kroki to myślę, że nie wyszlo to źle. Mam wielką satysfakcję odsłuchiwać wlasnoręcznie wykonanych kolumn
Czaruję...
X