Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitory STX GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitory STX GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-2

Kolumny miały być pierwszym poważnym krokiem w świat DIY ,miały grać lepiej niż poprzednie kupione kolumny. Budowa - wakacje 2009r.
    Monitory są zbudowane na głośnikach firmy STX GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ . Grają w pokoju ok. 9m˛

Obudowa:
    Kolumny są zbudowane z płyty wiórowej o grubości 1,8cm .
    Wymiary obudowy to (szer.)17cm x (głęb.)25cm x (wys.)37cm.
    Objętość jednej kolumny wynosi ok. 9l ,strojona jest tunelem BR śr.5cm ,dł.13cm

Wykończenie:
    Kolumny są oklejone (na wikol) fornirem modyfikowanym wenge ,położone jest 5 warstw lakieru (2 ostatnie pistoletem). Fronty kolumn są pokryte czarną skają.
    Jest trochę błędów ale jak na pierwszy raz jest ok.

Odsłuch:
    Reszta mojego zestawu stereo to YAMAHA A-520 ,marantz ST551 ,Uniwersum EQ-155 ,DVD Manta ( filmiki na http://www.youtube.com/user/junior30093)
    Na początku kolumny zaskoczyły mnie wyrazistymi wysokimi tonami ale trochę brakowało basu.
    Po wygrzaniu i kupieniu wzmacniacza dużo się zmieniło basu było więcej ,a dźwięk zyskał na jakości i muzykalności ,tony średnie są ok w końcu to kolumny 2-drożne.

Kosztorys: ok. 350zł
    - GDWK - (2) - 54zł
    - GDN - (2) - 76zł
    -terminal - (2) - 12zł
    -wytłumienie - (1) - 10zł
    - BR - (2) - 8zł
    - zwrotnice -(2) - 70zł
    - wikol - (1) - 6zł
    - płyta wiórowa - 17zł
    - fornir - 30zł(z wysyłką)
    - skaj - 5zł
    - szpachla - 5zł
    - wysyłki - 31zł
    - inne drobiazgi - 25zł

Proszę o sugestie następnych kolumn diy tak aby był duży skok w jakości ale nie w cenie.

Wg. mnie wyglądają naprawdę super!
    Jeśli masz je podłączone do Yamahy to basu na pewno nie będzie brakować.

Jestem przekonany, że kolejne konstrukcje będą jeszcze lepsze :smile:

Skomentuj

Naprawdę fajne. Mi się podobają. Wkręcił bym czarne śróbki i jest ok.
      Chociaż br bym dał z tyłu. Ale co kto lubi.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przyjemne kolumny, BR z przodu akurat mi pasuje, przód nie wygląda pusto i jest odpowiednia pojemność bez nadmiernej głębokości. Super tym bardziej jak na 1 konstrukcję.

Sugestia do następnego projektu - AWX
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Witam! My to się chyba znamy z YT. Kolumienki znakomite tak samo jak poprzednie te na STX GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ . Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych kolumn.

Skomentuj

Kolumienki ładne, tylko proponował bym dać czarne śruby do głośników. Trochę widać, że fornir nie dopasowany ( przedostatnie zdjęcie), Ale jak na pierwszą konstrukcję jest na prawdę dobrze.

Skomentuj

Mnie osobiście również się podobają ,dobrze dobrane proporcje i fajnie wygląda czarny front + reszta ścianek w fornirze. Razi mnie tylko wysunięty GDN i srebrne śrubki, ale to drobiazgi.

Skomentuj

widze paskudny cyjanoakryl na zwrotnicach - a fuj :???:

terminale w GDNie trzeba zagiac w dol a nie robic do nich specjalne podciecie...

proporcje kolumn zapozyczone z mojego projektu. skoro dales GDWK w podfrezowaniu a GDNa na gorze to dlaczego nie nasunales GDNa na GDWK? nie podobalo sie takie rozwiazanie?

skaj przykleiles na calej powierczhni? bo po fotkach widac ze chyba nie

fornir byl laczony na bokach? czyzby zabraklo calego kawalka forniru?

gdyby nie te laczenia forniru ktore bardzo widac to kolumny bylyby super

ja bym jeszcze przesunal b-r do gory a GDWK na dol i nalozyl delikatnie GDNa na te elmenty - zawsze cos innego

Skomentuj

gdn nie ma podfrezowania ponieważ nie zmieściło by się
                  skaju w ogóle nie przyklejałem, naciągnąłem i przybiłem zszywkami
                  niestety fornir miałem w małych kawałkach i musiałem łączyć

Skomentuj

Dla mnie, pełen szacunek :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X