Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Na peerless sls 10 by ZAP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Na peerless sls 10 by ZAP

Wstęp
    Konstrukcja na sls 10 miała wspomóc kepy w sekcji niskotonowej. Sls był kompromisem między zejściem i efektami w kinie a dynamiką w muzyce.

Napęd
    Wzmacniacz to panel Irka sub 150 wersja 8 ohm. Super sprzęt naprawdę, bez najmniejszych problemów radzi sobie z slsem, świetna dynamika, kontrola i moc miałem wcześniej mostek tadeuszy 7294 i jeżeli miał bym porównywać to naprawdę różnica jest ogromna.

Obudowa
    Buda: 52L
    Strojenie: 33 Hz
    Płyta wiórowa 18mm. Przednia ścianka podwójna bez podfryzowania. W środku jedno wzmocnienie. Panel wzmacniacza uszczelniony i zamontowany bez oddzielnej komory. Wszystko klejone wikolem i skręcane wkrętami do drewna. Obudowa wyszpachlowana i wyrównana, fornir klejony henkelem moment. Na front położone 4 warstwy lakierobejcy potem na wszystko jeszcze 4 warstwy lakieru akrylowego. Lekko wytłumione ścianki boczne wełna owczą od monacorna. Głośnik i panel przykręcony śrubami imbusowymi z nakrętkami pazurkowanymi.

Wrażenia

Miałem obawy co do tego głośnika, ponieważ pojawiało się wiele opinii o tym że muli w muzyce. Postanowiłem jednak zaryzykować i powiem szczerze że nie żałuje. Kto słuchał kepów wie że grają szybkim basem, a o dziwo sls w cale nie pozostaje w tyle z szybkością i dynamiką. Wzmacniacz świetnie kontroluje jego wzmagania nawet przy dużym wysterowaniu, bas jest bardzo niski, wielorodny i bardzo przyjemny dla ucha. Potrafi zrobić niezłe trzesienie ziemi ale i przy cichym słuchaniu mruczy świetnie. Uważam że to bardzo dobry kompromis między muzyką i kinem.

Koszty

Głośnik 300
    Panel 300
    Obudowa (kolce, Br, kleje lakiery wytłumienie deski) ok. 250 – 300
    Jeżeli chodzi o wykończenie to sporo rzeczy miałem z poprzednich konstrukcji.
    Także w sumie ok. 800 – 900 zł

Czy to dużo ? mogło by się wydawać że tak ale porównując do cen sklepowych yamah magnatów kody itp. w cenie ok. 1000 – 1500 zł to grosze ponieważ wyżej opisany subwoofer zagra dwa razy lepiej.

Szczerze pisząc sub dla mnie prezentuje sie lepiej od kolumn.Brak mi fotki z tyłu (coś nie teges wyszło?).Moim zdaniem płyta wiórowa 18mm z jednym wzmocnieniem wewnątrz to za mało dla tego głośnika.Przy większych mocach zapewne obudowa nieżle drga.Też mam suba na SLS10 w BR ,obudowa ze sklejki 18mm wewnątrz wzmocnienie krzyzowe i niestety drga.Wracajac do Twego to mogłes o ten centymetr obniżyć połozenie głosnika względem górnej cześci suba a tak jest na styk z góra czrnego pola frontu co np. mi sie nie podoba ale kwestia gustu.Jakiej średnicy i długości masz BR?

Skomentuj

wewnętrzne wzmocnienie jest tego typu że w płycie wyciełem otwór takze przykrecone ono jest do wszystkich scianek. Tył ? heh normalnie wyszedł z tyłu tylko wzmacniacz irka :)
      br 10 x 35

Skomentuj

Wygląd spójny z KEPami, tak samo głośniki za blisko górnej krawędzi. Skrzynki proste, całkiem przyjemne. Dużo niżej schodzi niż Monacory? Mój sub dodaje pomruk, ale trzęsienia raczej z niego nie uzyskałem.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

kepy w porównaniu z sls-em to w ogole basu nie dają ;p

Skomentuj

Ilość basu a zejście to zupełnie inna sprawa. Bo to że wysterujesz suba tak aby grał +10db względem reszty pasma wcale nie oznacza że gra dużo niżej od kolumn.

Skomentuj

Dokładnie, ja jeśli włączam suba to ustawiam tak, żeby ilość basu była taka sama, może minimalnie większa, a główną różnicą ma być pełniejsze niższe pasmo.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

wiem czym sie różni zejście od ilości basu. subiektywnie odpowiedziałem, obiektywnie porównaj sobie cha-ki głośników.
                zreszta sama nazwa głośników sugeruje co niżej schodzi kep to głosnik średnio nisko tonowy a sls to subnisko tonowy. Tylko żeby nie było, kepy to na prawde świetne głośniki jakość basu średnicy jest wyśmienita ale to nie oznacza że usłyszymy buuuuuuum w kinie ale po prostu zwykłe bum

Skomentuj

Zestawik bardzo ładny, taki sub w kinie na pewno zrobi swoje ale co do muzyki powiem Ci że szybko zrezygnujesz z podpierania dołu pasma subem, przerabiałem to z HDS180, też wydawało mi się że brakuje dołu i do kolumn dołączył sub, był chwilowy zachwyt ale po pewnym czasie odczuwa się jednak że nie gra to spójnie i nie bardzo da się coś zrobić żeby było lepiej, teraz HDS,y grają w stereo znów bez wsparcia dołu i by coś zmienić wyraźnie na plus to albo głośniki dużo lepszej klasy(w kolumnach) albo 3way.
                  Taki sub do kina to świetna rzecz, gratuluje udanej konstrukcji :smile: .

Skomentuj

funiax1 masz niestety racje nawet najlepszy sub sprawia wrażenie jak by wprowadzał do muzyki coś nienaturalnego, ale tak jak mówisz albo dużo lepsze przetworniki albo 3way. Niestety 17 czy 18 cm nie da niskiego basu, cudów nie ma :] pozostaje jeszcze podkręcenie korektora :> ale wd mnie lepiej juz odpalić suba.

Skomentuj

Postanowiłem dopieścić swój zestaw i jak widzicie zamontowałem bardzo oryginalne logo:) Koszt takiego zamówienia to 40zł

Skomentuj

Nie na temat...
                        "zapaudio"?... :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP Zobacz posta
                          Postanowiłem dopieścić swój zestaw
                          Nie żebym się czepiał - sama koncepcja i wygląd ok - tylko mogłeś dopieścić co innego za 40zł.

Skomentuj

na przykład ?

Skomentuj

np kupic rolke tasmy, farbe i poprawic malowanie frontu...

te 40zl to za sztuke czy za komplet? bo jak za szt to wg mnie zmarnowana kasa

Skomentuj

za komplet a w zasadzie za 4 szt. Pawel S ale teraz na lakier farby chyba już nie położę.

Skomentuj

A powiedz mi czy Irkowy sub150 daje radę do tego SLSa? I w jakim najmniejszym pomieszczeniu nim grałeś. tzn czy miałeś okazje grać swoim sprzętem poniżej w pokoju 15m2? Bo do moich 12m2 chyba SLS10 będzie za duży. Mam projekt na SLS 8 ale tam jest rekomendowany Hypex ds1.5 i koszt suba jest zdecydowanie za duży jak na głośnik za 250zł. Myslałem nad duetem SLS8 plus sub150 od Irka ale nadal nie mam info co do zachowania się basu z SLSów w tak małych pokojach jak mój.

PS: Widzicie tak to jest w życiu - napala się człowiek na zrobienie sobie samemu klona ESY Profondo a tu nigdzie nie mogę znaleźć dostępnej MB pod XLSa i stąd kombinacje z SLSami
                                  Last edited by gooralesko; 06.02.2011, 00:58.

Skomentuj

Słucham go w pokoju ok 11m2 nawet bez kolumn wywraca flaki ;p słuchałem również w ok 20m2 tam dopiero rozwija skrzydła, w tedy naprawdę słychać jak nisko potrafi zejść. Myślę ze 10 cali do 12m2 będzie ok. według mnie 8 cali na suba to troche za mało.

Skomentuj

Skoro SLS 10 dopiero w 20m2 rozwija skrzydła to SLS 8 powinien wystarczyć do 12m2. Ale pomimo tego skuszę się na suba z dziesiątką bo w planach jest wyprowadzka do innego mieszkania w niedalekiej przyszłości, w którym będzie ze 20m2 salon. Ciekawe czy SLS 10 zejdzie o wiele niżej od SDSów 164 i czy będzie dało się usłyszeć uzupełnienie dolnego pasma w filmach oraz bardziej dynamicznych grach (GOW III na przykład). Mam nadzieję, że tak.

Dzięki ZAP za opis bo pomogł bardzo.

Skomentuj

sls 8 może i by wystarczył do 12m2 ale chyba zawsze lepiej mieć zapas. Poza tym 10` zagra niżej basem od 8` i nawet jak w 12m2 bedzie mniejsza niz w20 to i tak ja słychać. 8` ma podobno lepsza dynamikę jest szybszy w muzyce ale powiem Ci ze 10` nieźle nadąża za kepami a a irka wzmacniacz nieźle kontroluje prace głosnika. Przy sdsach na pewno usłyszysz uzupełnienia pasma i to znacząco :). Cały czas mówię nawet z dobrych 15-19cm słuchać bum a z 25 już buuuuummm :>

Skomentuj

Czaruję...