Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] TBTL 1-way Transnmission Line

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] TBTL 1-way Transnmission Line

Witam was ;-)

Oto po długim czasie ukończyłem swoje "dzieło" , jest to linia transmisyjna oparta na głośniku Tangband W657SC.
    Proces budowy był rozłożony w czasie z wielu powodów jednak udało się ;-)

Projekt::

Linia transmisyjna 2,5 SD -> 1 SD , za chiny nie pamiętam długości jaką zastosowałem, posiałem tez pomiary, będę szukał i wrzucę. W każdym razie tunel strojony na ćwierć fali rezonansu głośnika ( zmierzonego po wygrzaniu ), niestety odbiegał od podanego przez producenta.
    Wylot o powierzchni 1 SD, przerobiony na kształt okręgu i zakończony szyjką basreflexu, wszystko w celu estetyki, pewnie znajdzie się jakiś co powie że to bassreflex w zbyt dużej obudowie .

Obudowa::

Obudowa wykonana w całości z MDFu, kolejny raz się uświadomiłem że wolę robić w wiórówce, jest tańsza i pije mniej kleju jeśli chodzi o fornirowanie!
    Front jest z podwójnej płyty tak aby można było wyciąć skosy.
    Całość oklejona fornirem PALISANDER i wykończona woskiem naturalnym Starwax.
    (oj się napolerowałem :-)) ale warto było! efekt... zobaczcie sami.

Brzmienie::

Typowe dla aluminiaka, detaliczne, szybkie, analityczne, w tej chwili mam już gotową zwrotnicę zamontowaną w obudowie, ale tak się zacząłem wsłuchiwać i stwierdziłem że czasem góra potrafi walnąć nieźle po uszach, zastosowałem cewkę jako filtr dolnoprzepustowy o małej wartości co skutecznie obniżyło efektywność głośnika w zakresie od 9 Khz. Mam kilka cewek więc posłucham na różnych wartościach i dopasuję brzmienie.

No i wreszcie bas, bo przecież po to taka wielka buda dla tego malucha ;-)
    Bas naprawdę nieźle zjechał w dół pomimo tego żę Fs głośnika jest wysokie.
    Naprawdę nieźle gra i Tlka sporo wycisnęła z tego maluszka. Obecnie odsłuchuje je w pomeiszczeniu ok 30 m2, basu jednak trochę brakuje ale na pokoik do 20 m2 myślę żę będa naprawdę niezłe, ewentualnie jako fronty pod kino.
    Wadą jest niestety kierunkowość szerokopasmówek, aby cieszyć się pełnią pasma trzeba skierowac głośniki na siebie.

Fotki::

Rfck a jak z wytłumieniem jest? Masz jakieś zdjęcie przekroju podczas budowy?

Skomentuj

Gratulacje, prezentują się bardzo elegancko. Jak poradziłeś sobie z przejściem z przekroju prostokątnego na okrągły?

Skomentuj

KAPRINT wstawił po prostu z tyłu krótki br o podobnym przekroju 1SD głośnika.

Skomentuj

Kolumny prezentuja sie pieknie, duzo pracy w nie wlozyles. Domyslam sie, ze tunel wyglada tak jak kiedys prezentowales. Po dluzym namysle, wydaje mi sie, ze moze byc troche za dlugi, a tunel za dlugi w stosunku do Fs glosnika jest po prostu cichy.
          Tak czy siak kolumienki ladniuchne.

Skomentuj

Rfck, jakie wymiary maja kolumny? masz jakis szkic przekroju?

Skomentuj

Piękne! Widzę, że i Twój kot jest całkiem zadowolony :)

Czy Kolega może napisać z jaką elektronika grają? Bardzo proszę.
              Miałem Tangband W657SC, ale w innej obudowie i brakowało mi trochę nisko-średniego basu. Rozumiem, że w tych obudowach jest go całkiem sporo (?).

Skomentuj

Calkiem fajne kolumienki :wink: Wpadlbym na odsluch :grin: Masz moze pomiar nearfield lub jakis z bardzo duza bramka Onaxis ?

Skomentuj

Wymiary kolumn to:85 x 16 x 23 cm . Tak wygląda przekrój :

Czy kot zadowolony ? czai sie z pazurami na wosk! :-) i czasem na drgający głośnik
                  Basu jest sporo jak na taki głośniczek, z tego co pamiętam ze starego pomiaru to sięga -6dB 50 hz. Mój wzmacniacz to Pioneer A-604R i na tym to gra.

Pomiary posiałem, jutro wrzucę bo zrobie nowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                    Wymiary kolumn to:85 x 16 x 23 cm .
                    male. myslalem ze sa duzo wieksze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      myslalem ze sa duzo wieksze
                      Odpowiednio zrobione zdjęcia plus mały głośnik i wydaje się że są większe :)

Skomentuj

po dluzym namysle, wydaje mi sie, ze moze byc troche za dlugi, a tunel za dlugi w stosunku do Fs glosnika jest po prostu cichy.
                        Dlaczego sądzisz że jest za długi skoro nie znasz ani fs głośnika ani długości tunelu :) ?
                        Pozatym teoria za długiego/ krótkiego tunelu ładnie się rozwija w temacie o tlce ;D.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                          Dlaczego sądzisz że jest za długi skoro nie znasz ani fs głośnika ani długości tunelu :) ?
                          Dlatego, ze ten glosnik napewno nie ma fs nizszego niz 50-55hz, a dlugosc tunelu mozna oszacowac z wielkosci obudowy jaka podales.

Skomentuj

To ile w takim razie oszacowałeś długości ?

Skomentuj

Z 115-120cm moze miec.

Skomentuj

Zamierzam sobie zbudować jakiś zestaw do kina domowego. Też myślałem nad tymi przetwornikami. WinISD wyliczył mi dla tych głośników obudowę na 4,1 lita a Twoja ma pewnie koło 18-19 szacując na podstawie rozmiarów.

Czym się tak naprawdę kierować podczas obliczania litraż? Przeanalizowałem sobie kilka gotowych projektów z wynikami z Win ISD i średnio kolumny były większe o 20-30 procent od tego co wylicza WinISD. W tym przypadku jest to różnica 4-4,5 krotna

Skomentuj

raf575, To jest linia transmisyjna, ktora nie ma nic wspolnego z tym co mozna obliczyc w WinISD.

Skomentuj

Aha.

Nie na temat...
                                    Ale i tak jak porónywałem parę innych projektów z kolumnami bass reflex wyliczonymi w winisd to rzeczywiste rozmiary były większe o 20-30 procent

Skomentuj

Nie na temat...
                                      W takim razie pobaw się dobrymi głośnikami do CA i tanimi dużymi wooferami-przykładowo dla 12" rozbieżność ponad 10 krotna

Skomentuj

Czaruję...
                                      X