Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Subwoofer] Dayton RSS265HF-4 10" + Sub300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Subwoofer] Dayton RSS265HF-4 10" + Sub300

Witam

Naszło mnie jakiś czas temu by uzupełnić stereo o subwoofer - brakowało mi basu, vify m18wh nie dawały tego czego oczekiwałem, potrafią zagrać średnicą ale z basem już cieniutko, tak pojawił pomysł na ów subwoofer, nie myśląc za długo przeszedłem od planów do czynów i tak rozmawiając z kolegą kondraxem został podsunięty pomysł Daytona w 30 litrach zasilanego irkowym panelem sub300.

Od pomysłu do czynów, panel jak i głośnik zamówione pojawiły się u mnie w ciągu tygodnia :)

a więc padło na
    Przetwornik: Dayton RSS265HF-4 10"
    Panel: Sub300 by Irek
    Obudowa: 30 litrów closed. o wymiarach zewnętrznych 39x39x39cm

Budowa

następnie przyszedł czas na sklecenie skrzynki do tego, z pomocą kolegi Pawła S. został stworzony projekt na podstawie którego zostały pocięte płyty, skrzynka wykonana jest z MDFu o grubości 22mm natomiast puszeczka na panel 18mm.

w przedniej ściance otwór na przetwornik wykonany frezarką za 100zł z castoramy

skrzynia została sklejona rakollem i skręcona wkrętami:

uszczelniona masą uszczelniającą bolla

na 2gi dzień wkręty zostały zastąpione kołkami osadzanymi na kleju:

fornirowanie

przyszedł czas na fornir i tu zrobiłem błąd... po przywiezieniu forniru do domu zostawiłem go w piwnicy gdzie jest dość spora wilgotność tak, że fornir załapał większość wilgotność a po nałożeniu na skrzynkę już w pokoju zaczął ją oddawać i pękać... co widać na koncowych fotkach.

pierwsze przymiarki w pokoju:

fornir to palisander klejony na patex moment.

Lakier i wytłumienie:

po tym przyszedł czas na lakier, lakier został położony przez znajomego stolarza (moja sprężarka jest w dalszym ciągu na reklamacji...) 2 warstwy jakiegoś lakieru do mebli - półmat.

po polakierowaniu czas na maty i wełnę:

po testach okazało się, że wełny jest zbyt dużo, została połowa z tego co widać na zdjęciach
    maty absorbujące drgania wykonane z gumy, wełna to MDM-3 Monocara.

uszczeleczka i pasowanie głośnika

miejsce na panel.

no i efekt końcowy

razem z vifami na swoim miejscu

Jak się przyjrzycie fotką to na froncie widać te pęknięcia o których pisałem wcześniej :evil: .... na szczęście widać je tylko przy ostrym świetle patrząc pod kątem prostym na obudowę.

Jak widać sub jest też ciemniejszy od podłogówek, aczkolwiek nie przeszkadza mi to zbytnio, podłogówki też z początku były ciemne i o dziwo po czasie rozjaśniały :roll:

Odsłuch

Z początku jak podłączyłem wszytko do kupy, szczerze mówiąc zawiodłem się, myślę, kurde tyle kasy i gdzie ten bas, ale po kombinacji z wytłumieniem, ustawieniem suba w pokoju i regulacją na panelu sub zaczął pięknie grać i gra coraz przyjemniej z każdą chwilą (przetwornik się wygrzewa) bas jest soczysty i nie męczący w końcu stereo nabrało tych tonów których mi przez ostatni czas brakowało, w kinie czy grając na konsoli głośnik potrafi pierdyknąć tak, że idzie podskoczyć.

Sumując jestem zadowolony w 99%, dlaczego nie w 100 ? bo spierdzieliłem fornirowanie na przedniej i górnej ściance (tam został użyty zbyt wilgotny fornir)

Pozostało zrobić maskownice na front (boje się, że kot może się dorwać do zawieszenia w przetworniku...) wymienić te nóżki na ładne kolce oraz pozamieniać śruby na takie w kolorze czarnym.

Koszty:

Dayton RSS265HF-4 10" z Polinka: 597zł + przesyłka 20zł
    Panel Sub300 od Irka: 500zł + przesyłka 25zł
    MDF z cięciem: 50zł
    Kabel jantzen panel-przetwornik: 10zł
    Gumowe maty absorbujące drgania 2 szt 50x50cm: 35zł
    Wełna MDM-3: 20zł + 5zł przesyłka
    Śruby, mufy, uszczelki: 10zł
    Materiał na maskownice: 10zł
    Fronir został mi z podłogówek natomiast tyle co brakło wyrwałem od znajomego z hurtowni za darmochę więc tego nie liczę.
    klej, papiery ścierne itd. miałem na stanie.
    Razem: 1282zł

Podziękowania dla kondraxa za pomoc, sugestie i wsparcie :mrgreen: oraz dla Pawła S. za projekt obudowy i sugestie.

No to rozpoczne :mrgreen:
    Trochę dziwnie wygląda kolorystycznie sub i kolumny, jakby inny fornir lub lakier. Szkoda, że nie jest to komplet wizualny.
    Druga rzecz wizualna, która kiepsko wygląda, to "stalowo-chromowe" śruby imbusowe. Znacznie lepiej wyglądają czarne. Jakbyś nie miał M5 czarnych utwardzanych, daj znać, to Ci podeśle :mrgreen:
    Trzecia sprawa, to brak wzmocnień wewnątrz skrzyni, chociaż jednej poprzeczki sprzęgającej przeciwległe ścianki.
    A tak to ładny :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez leemarvin
      Trochę dziwnie wygląda kolorystycznie sub i kolumny, jakby inny fornir lub lakier. Szkoda, że nie jest to komplet wizualny.
      Nie mam pojęcia dlaczego ciemniej wyszło... chyba lakier jakiś inny został użyty, fornir jest kolorystycznie dobrany dobrze bo nawet ten co został użyty na ścianki boczne też jest ciemniejszy a to liście które zostały z podłogówek.

zresztą spójrz na to zdjęcie:
      http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...d0111dbf9369f0
      zostało wykonane w kilka dni po stworzeniu podłogówek i też fornir był ciemniejszy.
      Druga rzecz wizualna, która kiepsko wygląda, to "stalowo-chromowe" śruby imbusowe. Znacznie lepiej wyglądają czarne. Jakbyś nie miał M5 czarnych utwardzanych, daj znać, to Ci podeśle :mrgreen:
      będą zmienione tak jak napisałem wyżej narazie mi nie po drodze do tego sklepu gdzie je mają
      Trzecia sprawa, to brak wzmocnień wewnątrz skrzyni, chociaż jednej poprzeczki sprzęgającej przeciwległe ścianki.
      za jedno wzmocnienie robi skrzynka na wzmacniacz (góra-dół), jak mnie najdzie to zrobię poprzeczne :)

Skomentuj

Wg. mnie nieco źle dobrane proporcje przedniej ścianki, trochę za duża jest w stosunku do głośnika.

Skomentuj

też tak z początku myślałem ale jest OK efekt końcowy zadawalający

Skomentuj

fajnie się prezentuje ta "pralka" jak to niektórzy nazwali. efekt końcowy bardzo fajny a tymi pęknięciami się nie przejmuj większośc i tak ich nie zauważy

Skomentuj

Shiver, proporcje są takie bo to 30L plus osobna komora na panel, która ma około 8-9L nie pamiętam już dokładnie. Żeby zrobić ładniejszy front trzeba by było na głębokość powiększyć suba a wtedy wychodził jamnik. I tak, i tak nie dobrze. Wybraliśmy taki wariant bo z 4 wyszedł jako najlepszy, całość była symulowana w 3D przez Pawła S.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ale przeciez mozna bylo pare cm wyciagnac suba w gore co daloby ladne proporcje. Wlozyles kupe serca i pracy w ten subwoofer, co nie podlega dyskusji. Natomiast nad estetyka proporcji mozna polemizowac.

Skomentuj

no dlamnie też proporcje mogłybybyć inne, ale najważniejsze że Tobie się podoba.
                  a takie pytanie z innej beczki... co to za tv? chyba plazma panasonica, tak? który model? jesteś z niej zadowolony?

Skomentuj

tak, plazma Panas th-42pv80p, jestem zadowolony nawet bardzo, jak za takie pieniążki naprawdę warto brać tego panasa, teraz jest już seria TX.

co do proporcji, są jakie są, na żywo wygląda to lepiej niż na zdjęciach, mi osobiście to nie przeszkadza, po za tym przyjdzie maskownica więc już w ogolę to zginie.

Skomentuj

slavOK, swietnie ci wyszlo
                      mi sie podaoba
                      nie mas sie do czego doczepic
                      jak bedzie maskownica to te proporcje nikomu nie beda przeszkadzac.
                      :mrgreen: trzeba bylo zrpbic maskownice i dopiero suba pokazac
                      wtedy by nie bylo gadania o proporcjach
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                      X