Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 way STX by yahoone (pierwsza konstrukcja)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3 way STX by yahoone (pierwsza konstrukcja)

Chciałbym przedstawić popularny projekt głośników "3 drogi STXa".
    Jest to moja pierwsza konstrukcja. Do budowy zabierałem się rok, chęci były ale gorzej z realizacją.
    Dopiero spalenie 4 Yamah na kawalerskim u kolegi zmusiło mnie do działania.
    Na początek zamówiłem przetworniki, terminale i BR w firmie STX.
    -GDN-22-140-8-SCX
    -GDM-14-150-8-SCX
    -GDWK-10-200-8-PJ

Zwrotnice robiłem na zamówienie z allegro, poprosiłem o wersje z kablami żeby lutownicą czegoś nie zepsuć, koszt 210 pln

Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, dodatkowo zamówiłem płyty MDF na front, żeby porobić skosy i obić skayem (pomysł zaczerpnięty od pana Bignata)

Zdjęcia projektu

Głośniki wstępnie poskręcałem żeby ustalić grubość wytłumienia i długość BR

Podwójne wytłumienie z watoliny 2,5 cm grubości spełniło moje oczekiwania.
    Zabrałem się do montażu, całość zajęła mi ok 1,5 miesiąca, składałem je po pracy, nie zawsze miałem czas dlatego tak długo.
    Płyty poskręcane na wkręty + vikol na łączeniach, dziury łatane szpachlą samochodową, spód pod głośniki pokryty fornirem i pomalowany bejcą na ciemny orzech, nie miałem czarnej to 3 warstwy dały zadowalający efekt.
    Skosy na frontach wyszlifowałem taśmówką "czołg", frezy i otwory robione u stolarza ze względu na brak odpowiednich narzędzi. Całość pokryta skayem na pattex, dociskana drewnianym klockiem i poprawiona wałkiem kuchennym.
    Obudowy pokryłem fornirem (heban), klejony na pattex i tak samo dociskane jak front, polakierowane 3 warstwami solaku, półmat.
    Przed skręceniem całej skrzynki przygotowałem sobie 8 wkrętów na przedniej części głośnika nakręconych od środka obudowy żeby front się trzymał stabilnie do całości.
    Koszt wszystkich części i materiałów +- 1200 zeta wliczając przesyłki kurierskie, prawie każdy element był zamawiany osobno
    Koszt robocizny: bezcenny :)

Czas się pochwalić gotową konstrukcją

W skład zestawu kina domowego wchodzi:
    Ampli denon avr 1509 + 2x 3way STX + central Monitor Audio bronze + 2x STX F110 + SW Tonsil Activ 200 W
    Pozostało mi jeszcze zrobienie podstaw pod głośniki efektowe i zmiana koloru suba, ten srebrny kuje w oko.
    Na koniec dodam że nie jestem stolarzem ani artystą, wszystko to zrobiłem za pomocą podstawowych narzędzi (nożyczki, nóż do tapet, papier ścierny, pędzel i wkrętarka).
    Temat założyłem na elektrodzie a to jest jego kopia dla diyaudio
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1839905.html
    Last edited by yahoone; 16.12.2010, 20:31.

Tak więc i ja skopiuję odpowiedź, nie co dodając. :)
    Ładna konstrukcja, na sprawdzonych przetwornikach. Wielkie gratulacje. Podoba mi się zarówno fornir, jak też ścięcia i wykończenie frontu.
    Jednak żebyś w "piórka nie obrósł", to w przyszłości z takim budżetem, można było by zastanowić się nad konstrukcją dwu-drożną.
    No i troszkę inaczej rozstawił bym zestawy głośnikowe. Nie wiedzieć czemu na wielu schematach obrazujących poprawne rozstawienie, zestaw frontowy jest blisko monitora. Zawsze sądziłem, że głośnikiem "dialogowym" jest głośnik centralny a "fronty" powinno rozstawiać się, jak klasyczne stereo, możliwie jak najbardziej rozsunięte od siebie. I prawdę mówiąc tej wersji bym się trzymał. :)

Nie mniej, konstrukcja bardzo estetyczna.

Mam nadzieję, że przewody już nie wiszą tuż za B-R?
    Pozdrawiam.

P.s.
    Napisał byś coś o wrażeniach "psycho-akustycznych".

Skomentuj

Mnie troszkę tylko boli to że wydałeś 1200 na kolumny a na górze siedzi pj-tka...żeby to chociaż AWX był. Bo budki ładne całkiem.

Skomentuj

Pięknie! Diy wciąga i pewnie nie jest to Twoja ostatnia konstrukcja. Przykrym momentem jest odsłuch czegoś w pewnych aspektach zdecydowanie lepszego. Miałem tak posiadając konstrukcje dwudrożną, niby nie złą, ale jak posłuchałem solidnego, szybkiego i niskiego basu to dotarły wtedy do mnie ograniczenia tego co mam. Wtedy chyba już nie ma odwrotu od budowania czegoś jeszcze lepszego. Osobiście nie znoszę skosów, ale dobór barw i proporcje Twojej konstrukcji mogą się podobać.

Skomentuj

Konstrukcja sama z siebie jest ładnie wykonana, gdyby nie to co tam siedzi. Za tą kase robisz 2 drogi na AWX+Seas. Fajnie jak byś podał koszty szczegółowe, bo aż dziwne że tyle wydałeś.
          Ogólnie Gratuluje wykonania własnej konstrukcji !

Skomentuj

Całość prezentuje się estetycznie i skórzane fronty ciekawie korespondują z wybranym fornirem. Skosy są mi znane
            Nie wiem, czy dobrze widzę(fot. img.137), ale wygląda jakby panel frontowy, był wyższy niż kolumna?
            Skosy po czołgu dobrze jest jeszcze przeszlifować papierem ściernym na deseczce, każda pozostawiona nierówność, mści się potem okropnie, przy padającym na fronty świetle.
            Pierwsza konstrukcja i jej ukończenie, cieszy na pewno każdego DIYowca, a więc witam w klubie i współczuję wydatków na następne zabawki :)
            Zawsze mnie irytowały teksty typu - "ja za takie pieniądze to bym zrobił to czy tamto..."- po co? Czasami na początku trudno jest obliczyć całkowity koszt przedsięwzięcia, zwłaszcza początkującym. Taką ocenę należy zostawić autorowi.
            Gratulejszyn! Napisz kilka słów jak przypadło Ci do gustu ich brzmienie.

Skomentuj

Mały kosztorys:
              1. Paczka z STXa
              - GDN-22-140-8-SCX 2x 76,01= 152,02
              - GDWK-10-200-8-PJ 2x 27,00= 54,00
              - GDM-14-150-8-SCX 2x 47,01= 94,02
              - terminale 2x 5,8= 11,60
              -br 2x 3,31= 6,62
              kurier 25,01 Razem 343,27
              2. Komplet płyt wiórowych, płyty MDF, wycinanie z frezowaniem, 2x puszka Pattex, 3L lakieru solak półmat (zostało mi 2,5L), zakupy u stolarza, koszt 260
              3. Fornir heban 3 płaty 280x40cm 3x 30= 90
              4. Kolce z podkładką 8x 6zeta= 40
              kurier 18 Razem 58
              5. Śrubki imbusowe (1 paczka 16szkuk) 2x 15=30
              kurier 16 Razem 46
              5. Watolina 25+ 12 zeta poczta= 37
              6. Zwrotnice z okablowaniem 210+ 11 zeta poczta= 221
              7. Skay 60
              8. Wkręty, pędzle, budapren, papier ścierny na szlifierkę i na klocek, rozpuszczalniki 45

Suma: 1160,27

Koszta dodatkowe
              Bejca- 2 piwa
              Wypożyczona szlifierka- 3 piwa
              Polepszacz nastroju w postaci piwa +- 30 sztuk

Skomentuj

Nie na temat...
                To już wiem gdzie podziała się większość budżetu...upłynniła się

Skomentuj

Kurcze projekt REWELACJA!! Gratuluje autorowi.

Skomentuj

można gdzieś dorwaćlistę elementów do zwrotnicy?W sumie problem z identyfikacją mam tylko w przypadku cewek...

Skomentuj

tak to jest jak zdjęcia są wrzucane nie na nasz serwer.. :-(
                      4,7mH,0,68mH,0,3mH ?? rezystancji Ci brakuje.

Skomentuj

Pełna lista jest w tym wątku http://diyaudio.pl/showthread.php/13...light=3way+stx

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          wydałeś 1200 na kolumny a na górze siedzi pj-tka...żeby to chociaż AWX był.
                          to by musiał zmienić zwrotnicę, tak? :)
                          Dobrze, że wybrałeś gotową konstrukcje na początek. Wykonanie ładne, kolorystyka wpada w mój gust.
                          Nie wiem czy przypadkiem nie dałeś za dużo materiału tłumiącego w komorze niskotonowca.

Skomentuj

Czaruję...
                          X