Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwofer na gdn 30/120/1 panel sub150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Subwofer na gdn 30/120/1 panel sub150

Jest to moja pierwsza konstrukcja subwofera.

Założenia
    Przede wszystkim brak basu w kinie domowym, dodatkowo wsparcie basu w zestawie stereo ze wzmacniaczem Pioneer a 337.
    Kolumny to: quadral quintas 500 5.0
    amplituner onkyo tx sr 506

Obudowa
    Płyta wiórowa o grubości 18 mm, dwie komory jedna na głośnik druga na panel aktywny.
    Wytłumione w środku watolina na każdej ściance o grubości 2 cm (taki mi pasował dźwięk basu), z minimalnym wytłumieniem na ściankach bocznych o grubości 2 cm jakby dudnił - mogło to być spowodowane niewygrzanym głośnikiem.
    Komora na głośnik o wymiarach 40x40x48cm, co daje około 76 l. Po odjęciu wzmocnień ścianek, poprzecznych wzmocnień około 70 l (dokładnie nie liczyłem).

Skręcałem obudowę wkrętami o długości conajmniej 6 cm, w odstępach mniej więcej 5 cm. Płyty klejone lakolem.
    Bass reflex 10 cm średnica, długość 17 cm ( profilowany bass reflex ze strony rurki wewnątrz obudowy, "grzana na gazie" przy pomocy płaskich małych kombinerek profilowany, dodatkowo szlifowany papierem ściernym), nie chciałem żeby był centralnie na środku przedniej ścianki. Strojenie około 40 Hz.

Nóżki są tymczasowo wycięte z listewek, wysokość5,5 cm, podstawa 4x2 cm
    Ścianka tylko pomalowana lakierem akrylowym w sprayu 2 razy.
    Resztę ścianek okleiłem fornirem mahoń sapeli, klejone klejem henkel moment. Lakierowana obudowa lakierem nitro przy pomocy pistoletu, pomiędzy każdą warstwa szlifowanie mniej więcej tak(dokładnie już nie pamiętam): ziarnistość papieru 80, 120, 240 4x4 (szlif poźniej lakier, znowu szlif, itd).

Głośnik
    GDN 30/120/1 8 ohm 120 rms
    Przykręcony śrubami m6 z łebkiem imbusowym z nakrętką typu " rak", pomiędzy obudową a głośnikiem zastosowałem uszczelkę gumową okienną.
    Głośnik z panelem podłączony kablem głośnikowym: QED SILVER ANNIVERSARY XT 2 x 1,88.

panel wzmacniacza
    panel sub 150 8 ohm zamówiony u Irka

koszty
    Czyli to co boli najbardziej
    około 800 zł - 900 zł

Chwile spędzone przy budowie - bezcenne.

480zł panel + głośnik, czyli 320-420 zł za resztę?
    Płyty, BR, klej, lakier i fornir kosztowały Cię aż tyle?!

Skomentuj

Panel sub 150 - 330 zł z przesyłką
      Głośnik - 185 zł (nie mogłem w swoim mieście znaleźć musiałem zamówić)
      płyty wiórowe, lakier, szpachla, wkręty, śruby - 50-60 zł (kupiłem ciut więcej, zostało mi jeszcze)
      klej henkel moment, fornir, papier ścierny - około 100 zł
      kabel głośnikowy QED - 30 zł z przesyłką
      Bass reflex - 31 zł (kupiłem 2 sztuki, przyda się do innej konstrukcji)
      watolina, silikon, lakol, klej ekspresowy do drewna, wkłady do kleju na gorąco, uszczelka okienna - około 70
      Koszt zrobienia dałem z górką bo liczę też elementy drobne, materiału kupiłem troche za dużo - więc dlatego taki koszt

Skomentuj

Zamieszczone przez nitro8 Zobacz posta
        Koszt zrobienia dałem z górką bo liczę też elementy drobne, materiału kupiłem troche za dużo - więc dlatego taki koszt
        No tak, drobnica potrafi zwiększyć znacznie koszt. Niezmiennie jednak twierdzę, że "wyszło" Cię to dość drogo.

Skomentuj

I jak się zgrał z zestawem.
          Też mam quadrale i wkrótce planuje uzupełnić zestaw o subka.
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ale cos strasznie wielki ten panel
            taki chciales?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
              No tak, drobnica potrafi zwiększyć znacznie koszt. Niezmiennie jednak twierdzę, że "wyszło" Cię to dość drogo.
              Ceny są mocno orientacyjne, myślę że można byłoby zmieścić się granicach 750 zł.

---------- Post dodany o 21:30 ---------- Poprzedni post o 21:26 ----------

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
              I jak się zgrał z zestawem.
              Też mam quadrale i wkrótce planuje uzupełnić zestaw o subka.
              TO jak się zgra sub z zestawem zależy od panelu aktywnego, czyli możliwości jego wszechstronnej konfiguracji, czyli: częstotliwość podziału filtra.
              Dokładna specyfikacja panelu aktywnego to:

* Pojedyncze wejście niskopoziomowe (RCA)
              * Regulacja wzmocnienia
              * Płynna zmiana fazy (0-180 stopni)
              * Filtr subsoniczny (24dB/okt)
              * Regulowany filtr dolnoprzepustowy ze zmiana nachylenia 12/24dB i wyłącznikiem.
              * System auto włączenia z wyłącznikiem

Z moimi quadralami, amplitunerem - subwofer potrafi dużo w pokoju. Liczy się całość zestawu, u mnie gra to z każdym dniem coraz lepiej. W tej konfiguracji mógłby być mocniejszy panel, ale tego i tak nie wysterowuje nawet w 50 % także po co więcej:)

Dodatkowo, wskaźnik CLIP i optyczny limiter mocy oraz zabezpieczenia: zwarciowe, termiczne, przed składowa stałą, ciche załączanie /wyłączanie głośnika,[COLOR="#696969"]

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              ale cos strasznie wielki ten panel
              taki chciales?
              Bardziej zwracałem uwagę na parametry a nie na wygląd, wielkość. Poza tym panel schowany jest w komorze o 10 cm głębokości z tyłu.

Skomentuj

nie o to mi chodzilo, ze zwracales na to uwage i czy to ma jakies znaczenie
                ale widzielem juz nie raz irkowe panele i nie byly takie duze
                eot
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  nie o to mi chodzilo, ze zwracales na to uwage i czy to ma jakies znaczenie
                  ale widzielem juz nie raz irkowe panele i nie byly takie duze
                  eot
                  wielkość jest taka jak Irek podaje na stronie, niech nie zmyli ciebie to przyłącze głośnikowe w prawym dolnym rogu pod panelem to sumator kanału lewego i prawego do wzmacniacza stereo

Skomentuj

Konstrukcja bardzo fajna i pewnie też fajnie gra:) A co do panelu to jest to normalny panel, tyle że zlewa się z tłem - wystarczy powiększyć zdjęcie żeby to zobaczyć

Skomentuj

ano racja...
                      nie wiem dlaczego tego nie zauwazylem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sub został zmodyfikowany, optycznie tego za bardzo nie widać. Otrzymał nowy bass reflex klejony z dwóch końćowek bass reflexu alpharda srenica 100,2 bez zadnego zwęzania się!! Efektem jest brak jakichkolwiek świstów i sub gra bardziej równomiernie. Jak będę miał chwilę zamieszcze zdjecia.

Skomentuj

Mam pytanko. Jak dorobiłeś ten sumator dzięki któremu można podpiąć wejście wysokopoziomowe ? Sam zastanawiam się nad subem z panelem Irka, ale on ma jedynie jedno wejście RCA. Ja posiadam wzmaka stereo więc inaczej niż po wysokiej z panelem nie zagadam :/ Masz jakiś schemat lub opis ?
                          pozdrawiam

Skomentuj

tu masz na schemacie: http://www.fratu.pl/irek/files/subwo...11_schemat.pdf , z tego co mi wiadomo irek może Ci takie wejście bez problemu dorobić ;}

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                              z tego co mi wiadomo irek może Ci takie wejście bez problemu dorobić ;}
                              Z tego co wiem, to 10zł taka frajda u Irka :)

Skomentuj

Dzięki :)
                                Napiszę do Irka i będę wiedział co i jak :)
                                pozdrawiam

Skomentuj

Tak jak koledzy napisali, dokladnie 10 zł na "kabelkach".

Skomentuj

Czaruję...
                                  X