Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

na Lanzar HRWDC15 napędzany AMP2 od 41hz.com

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] na Lanzar HRWDC15 napędzany AMP2 od 41hz.com

Witam.
    Jest to kolejna konstrukcja oparta na głośniku HRWDC15 i wzmacniaczu AMP2.

Parametry głośnika:
    HRWDC15.jpg
    Jak widać jest to przetwornik dwu cewkowy (2x4ohm).

Parametry wzmacniacza:
    THD.gif

Jest to wzmacniacz dwukanałowy w klasie T oparty na układach firmy Tripath.
    Moje zasilanie to +/- 50V - czyli ok 300W/kanał.

A tak wygląda gotowy sub.

DSC00895.jpgDSC00903.jpgDSC00900.jpg

Skrzynia zbudowana jest z płyty meblowej 18mm podklejonej 10mm MDF. Połączenia wykonane są pod kątem ~45 stopni.
    Ściana dolna MDF 2x25mm. Pojemność to ~84L.
    Otwór BR z jednym końcem łagodnie zakończonym D=95mm L=250mm
    Wzmacniacz wraz z zasilaczem zamontowany jest na aluminiowej płycie polakierowanej na czarny mat. Panel zamontowany jest we wnęce na jednej ze ścian.
    Zasilacz to trafo toroidalne 600VA + kondensatory 2x42000uF. SoftStart jest mojego pomysłu i obsługuje jeszcze inne funkcje takie jak:
    - kilkakrotnie próbuje odbezpieczyć wzmacniacz gdy się zabezpieczy.
    - sygnalizacja maksymalnej mocy na wyjściu (Clip)

Wszystko stoi na drewnianych nóżkach 77mm.

Jak już wspomniałem, jest to kolejna konstrukcja. Wcześniej głośnik i wzmacniacz zamontowany był w obudowie ok 120L. Zestaw ten grał bardzo zadowalająco. Niestety w nowym mieszkaniu nie miałem już miejsca na taki klamot, więc musiałem to jakoś przerobić.
    Na początku planowałem trochę mniejszą skrzynię, ale koledzy z forum wybili mi to z głowy - i bardzo dobrze, bo pewnie bym żałował.
    Obecnie jest to ok 84L i gra subiektywnie trochę gorzej.

Otwór BR obliczałem za pomocą programu WinISD i jest to gotowy port fi100x200mm z jednym łagodnym końcem. Według WinISD wychodzi, że najlepsza długość to 250mm. Ale sprawdzałem (przedłużałem rurą PCV) i bardziej mi odpowiada 200mm. W sumie na wykresie WinISD to tylko 3Hz(-3dB) różnicy. Jak widać otwór BR jest z boku. Jest to wymuszone jego długością i kolizją ze skrzynką na wzmacniacz.

Płyty przycinałem pod katem 45stopni i sklejałem na wikol. Od środka są wklejone drewniane listwy 25x25. Na koniec krawędzie zewnętrzne przeszlifowałem drobnym papierem, a następnie pomalowałem bejcą i lakierem bezbarwnym.
    Wskazówka: Jak ktoś będzie chciał robić takiego sandwich'a z płyt laminowanych, to musi zerwać/zmatowić laminat. Wikol do laminatu kiepsko trzyma.

Na koniec jeszcze kilka fotek.
    Wzmacniacz od środka:
    DSC00888.jpg
    Narożniki:
    Zdjęcie13
    Last edited by Pawel S.; 05.05.2011, 21:02.

Hmm, u mnie nie ma fotek...

Skomentuj

U mnie wyświetlają się fotki bez problemu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez RadiMar Zobacz posta
        Skrzynia zbudowana jest z płyty meblowej 18mm
        z plyty meblowej czy z wiorowki? bo to zupelnie inne materialy
        plyta wiorowa robiona jest ze "smieci" a plyta meblowa to kawalki drewna sklejone razem i wlozone w "kanapke" ze sklejki

Zamieszczone przez RadiMar Zobacz posta
        Połączenia wykonane są pod kątem ~45 stopni.
        recznie czy zamowiles juz tak?

na poczatek to bym uzupelnil opis o to co bylo w twoim temacie - dlaczego taka zmiana, koncepcje itp

mi sub sie podoba. jest oryginalny i nie szpeci salonu
        troche nie podoba mi sie fakt ze b-r idzie w bok - ale rozumiem ze przez ta komore nie dalo sie inaczej

czym to jest wykonczone? oklejales czyms czy to juz ta plyta na gotowo?
        jezeli plyta na gotowo to jak narozniki wyszly?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          plyta wiorowa robiona jest ze "smieci" a plyta meblowa to kawalki drewna sklejone razem i wlozone w "kanapke" ze sklejki
          Hmmm płyta meblowa to wiórówka laminowana a ta kanapka to płyta stolarska

http://www.sassc.com.pl/oferta/produ...lyt_meblowych/

Skomentuj

widac ze kazdy to inaczej nazywa

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              Hmmm płyta meblowa to wiórówka laminowana a ta kanapka to płyta stolarska

http://www.sassc.com.pl/oferta/produ...lyt_meblowych/
              nie ma czegos takiego jak plyta meblowa w terminologii budowlanej. Nazywaja ja tak potocznie ludzie nie majacy pojecia o materialach. Plyta "meblowa" moze to byc zarowno OSB wior czy tez mdf, ja jedne meble mam z mdf a drugie z wioru. Pod nazwa plyta meblowa jedynie kryje sie nazwa plyta laminowana a juz jaka to nikt nic nie wie ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                Aż zapytam znajomego stolarza :)

Obawiałem się o nóżki ale doczytałem i już nie mam obaw :) spróbuj go postawić na boczki głośnikiem do siebie.... ciekaw jestem Twojego porównania :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                  Aż zapytam znajomego stolarza :)
                  studiuje budownictwo i na materialach budowlanych w kategorii plyt drewnopochodnych nie ma meblowej ;]

Skomentuj

Jeżeli chodzi o płytę to jest to płyta meblowa (wiórowa laminowana) przynajmniej jako taką kupiłem ;-)
                    Kąt 45 stopni ciąłem na pile stołowej z nastawnym kątem. Formatki zamawiałem prostokątne.

P.S.
                    Chciałem uzupełnić 1szy post, bo musiałem przerwać pisanie, ale nie widzę opcji edycji. Czy jest to związane z "UWAGA !!! Ze względu na trwające prace konfiguracyjne niektóre funkcje serwisu mogą być niedostępne. Prosimy o cierpliwość i wyrozumiałość." ?

Skomentuj

wrzuc dalej a uzupelnie

Skomentuj

Opis - uzupełnienie.

Jak już wspomniałem, jest to kolejna konstrukcja. Wcześniej głośnik i wzmacniacz zamontowany był w obudowie ok 120L. Zestaw ten grał bardzo zadowalająco. Niestety w nowym mieszkaniu nie miałem już miejsca na taki klamot, więc musiałem to jakoś przerobić.
                        Na początku planowałem trochę mniejszą skrzynię, ale koledzy z forum wybili mi to z głowy - i bardzo dobrze, bo pewnie bym żałował.
                        Obecnie jest to ok 84L i gra subiektywnie trochę gorzej.

Otwór BR obliczałem za pomocą programu WinISD i jest to gotowy port fi100x200mm z jednym łagodnym końcem. Według WinISD wychodzi, że najlepsza długość to 250mm. Ale sprawdzałem (przedłużałem rurą PCV) i bardziej mi odpowiada 200mm. W sumie na wykresie WinISD to tylko 3Hz(-3dB) różnicy. Jak widać otwór BR jest z boku. Jest to wymuszone jego długością i kolizją ze skrzynką na wzmacniacz.

Płyty przycinałem pod katem 45stopni i sklejałem na wikol. Od środka są wklejone drewniane listwy 25x25. Na koniec krawędzie zewnętrzne przeszlifowałem drobnym papierem, a następnie pomalowałem bejcą i lakierem bezbarwnym.
                        Wskazówka: Jak ktoś będzie chciał robić takiego sandwich'a z płyt laminowanych, to musi zerwać/zmatowić laminat. Wikol do laminatu kiepsko trzyma.

Na koniec jeszcze kilka fotek.
                        Wzmacniacz od środka:
                        DSC00888.jpg
                        Narożniki:
                        Zdjęcie13

P.S.
                        Pawel S. proszę dopisz to na początek. Tylko poukładaj choć trochę, żeby sens miało. Później dorzucę może jeszcze kilka fotek. Teraz coś się zesrało i kart SD mi komp nie czyta.

Pozdro.

Skomentuj

nie chcialo mi sie na nowo ukladac
                          przerobie jak nie bede zmeczony
                          i cos fotek brak

Skomentuj

Czaruję...
                          X