Witam.
Jest to kolejna konstrukcja oparta na głośniku HRWDC15 i wzmacniaczu AMP2.
Parametry głośnika:
HRWDC15.jpg
Jak widać jest to przetwornik dwu cewkowy (2x4ohm).
Parametry wzmacniacza:
THD.gif
Jest to wzmacniacz dwukanałowy w klasie T oparty na układach firmy Tripath.
Moje zasilanie to +/- 50V - czyli ok 300W/kanał.
A tak wygląda gotowy sub.
DSC00895.jpgDSC00903.jpgDSC00900.jpg
Skrzynia zbudowana jest z płyty meblowej 18mm podklejonej 10mm MDF. Połączenia wykonane są pod kątem ~45 stopni.
Ściana dolna MDF 2x25mm. Pojemność to ~84L.
Otwór BR z jednym końcem łagodnie zakończonym D=95mm L=250mm
Wzmacniacz wraz z zasilaczem zamontowany jest na aluminiowej płycie polakierowanej na czarny mat. Panel zamontowany jest we wnęce na jednej ze ścian.
Zasilacz to trafo toroidalne 600VA + kondensatory 2x42000uF. SoftStart jest mojego pomysłu i obsługuje jeszcze inne funkcje takie jak:
- kilkakrotnie próbuje odbezpieczyć wzmacniacz gdy się zabezpieczy.
- sygnalizacja maksymalnej mocy na wyjściu (Clip)
Wszystko stoi na drewnianych nóżkach 77mm.
Jak już wspomniałem, jest to kolejna konstrukcja. Wcześniej głośnik i wzmacniacz zamontowany był w obudowie ok 120L. Zestaw ten grał bardzo zadowalająco. Niestety w nowym mieszkaniu nie miałem już miejsca na taki klamot, więc musiałem to jakoś przerobić.
Na początku planowałem trochę mniejszą skrzynię, ale koledzy z forum wybili mi to z głowy - i bardzo dobrze, bo pewnie bym żałował.
Obecnie jest to ok 84L i gra subiektywnie trochę gorzej.
Otwór BR obliczałem za pomocą programu WinISD i jest to gotowy port fi100x200mm z jednym łagodnym końcem. Według WinISD wychodzi, że najlepsza długość to 250mm. Ale sprawdzałem (przedłużałem rurą PCV) i bardziej mi odpowiada 200mm. W sumie na wykresie WinISD to tylko 3Hz(-3dB) różnicy. Jak widać otwór BR jest z boku. Jest to wymuszone jego długością i kolizją ze skrzynką na wzmacniacz.
Płyty przycinałem pod katem 45stopni i sklejałem na wikol. Od środka są wklejone drewniane listwy 25x25. Na koniec krawędzie zewnętrzne przeszlifowałem drobnym papierem, a następnie pomalowałem bejcą i lakierem bezbarwnym.
Wskazówka: Jak ktoś będzie chciał robić takiego sandwich'a z płyt laminowanych, to musi zerwać/zmatowić laminat. Wikol do laminatu kiepsko trzyma.
Na koniec jeszcze kilka fotek.
Wzmacniacz od środka:
DSC00888.jpg
Narożniki:
Zdjęcie13
Jest to kolejna konstrukcja oparta na głośniku HRWDC15 i wzmacniaczu AMP2.
Parametry głośnika:
HRWDC15.jpg
Jak widać jest to przetwornik dwu cewkowy (2x4ohm).
Parametry wzmacniacza:
THD.gif
Jest to wzmacniacz dwukanałowy w klasie T oparty na układach firmy Tripath.
Moje zasilanie to +/- 50V - czyli ok 300W/kanał.
A tak wygląda gotowy sub.
DSC00895.jpgDSC00903.jpgDSC00900.jpg
Skrzynia zbudowana jest z płyty meblowej 18mm podklejonej 10mm MDF. Połączenia wykonane są pod kątem ~45 stopni.
Ściana dolna MDF 2x25mm. Pojemność to ~84L.
Otwór BR z jednym końcem łagodnie zakończonym D=95mm L=250mm
Wzmacniacz wraz z zasilaczem zamontowany jest na aluminiowej płycie polakierowanej na czarny mat. Panel zamontowany jest we wnęce na jednej ze ścian.
Zasilacz to trafo toroidalne 600VA + kondensatory 2x42000uF. SoftStart jest mojego pomysłu i obsługuje jeszcze inne funkcje takie jak:
- kilkakrotnie próbuje odbezpieczyć wzmacniacz gdy się zabezpieczy.
- sygnalizacja maksymalnej mocy na wyjściu (Clip)
Wszystko stoi na drewnianych nóżkach 77mm.
Jak już wspomniałem, jest to kolejna konstrukcja. Wcześniej głośnik i wzmacniacz zamontowany był w obudowie ok 120L. Zestaw ten grał bardzo zadowalająco. Niestety w nowym mieszkaniu nie miałem już miejsca na taki klamot, więc musiałem to jakoś przerobić.
Na początku planowałem trochę mniejszą skrzynię, ale koledzy z forum wybili mi to z głowy - i bardzo dobrze, bo pewnie bym żałował.
Obecnie jest to ok 84L i gra subiektywnie trochę gorzej.
Otwór BR obliczałem za pomocą programu WinISD i jest to gotowy port fi100x200mm z jednym łagodnym końcem. Według WinISD wychodzi, że najlepsza długość to 250mm. Ale sprawdzałem (przedłużałem rurą PCV) i bardziej mi odpowiada 200mm. W sumie na wykresie WinISD to tylko 3Hz(-3dB) różnicy. Jak widać otwór BR jest z boku. Jest to wymuszone jego długością i kolizją ze skrzynką na wzmacniacz.
Płyty przycinałem pod katem 45stopni i sklejałem na wikol. Od środka są wklejone drewniane listwy 25x25. Na koniec krawędzie zewnętrzne przeszlifowałem drobnym papierem, a następnie pomalowałem bejcą i lakierem bezbarwnym.
Wskazówka: Jak ktoś będzie chciał robić takiego sandwich'a z płyt laminowanych, to musi zerwać/zmatowić laminat. Wikol do laminatu kiepsko trzyma.
Na koniec jeszcze kilka fotek.
Wzmacniacz od środka:
DSC00888.jpg
Narożniki:
Zdjęcie13
Skomentuj