Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pociski V2 – Monitory ze sznytem. (Visaton SC10N, Visaton W170S)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Pociski V2 – Monitory ze sznytem. (Visaton SC10N, Visaton W170S)

Pomysły w głowie rodzą się szybko, gdy tylko kreatywność zaczyna wchodzić w grę. Jeszcze przyjemniej jest gdy możemy zmieniać coś już po części zrobionego, ulepszać, dodawać a nieraz nawet ujmować. Postawiłem na stary styl, drewno, wosk, mosiądz i skóra. Połączenie trzech różnych materiałów to trudna sztuka, czy się udało? Oceńcie sami.

Pasja to coś dziwnego i wciąż nie zrozumiałego dla mnie, ciąga po małych pomieszczeniach, każe używać elektro narzędzi i oddychać tonami pyłu z drewna… Ale co poradzić, tak już jest i pewnie zostanie, i tym razem natchnienie mnie nie zawiodło. Po odkopaniu starego projektu kolumn podłogowych „Pociski” doszedłem do wniosku, że to wszystko nie ma sensu… Było to trudne ale niestety taka prawda, wielkie gabaryty i przerost technologii nad potrzebą. Efekt przemyśleń był szybki i zwięzły. Trzeba odzyskać pracę z przed lat i stworzyć coś sensownego z tego kawałka drewna.

Piła w ręce, i mamy dwie części. Cały pomysł już był w głowie, zatem trzeba było tylko wszystko teraz zrobić, uruchomić wyobraźnię i zacząć ciąć i szlifować. Uzupełniłem stare ubytki, wywaliłem co zbędne. Przyszła kolej na front, który musiałem zrobić od nowa. Frezowanie, obijanie skórą i gotowe. Na koniec wykończenie na górze kolumny z blachy mosiężnej, przeszlifowanej i zalakierowanej.

Więcej technicznych spraw odkryjecie tutaj: Visaton SC 10 N 8 OHM i Visaton W 170 S 8 OHM

Do wszystkiego pomiary, projekt zwrotnicy Pawła, podłączenie wszystkiego i gotowe. Byłem miło zaskoczony tym co udało mi się wyciągnąć z tego starego kawałka drewna i jak to wszystko może grać. Jednak trójkątny kształt wnętrza mnie nie zawiódł. Zapraszam do oglądania.

http://www.blog.crypticstudio.pl/pociski-v2/
    Załączone pliki

podaj wymiary- a swoją drogą gratulacje,bo rzeczywiście nieźle to wyszło

Skomentuj

No, no :) Mam nadzieję że tak samo pięknie Ci grają jak wyglądają!
      Kształt mnie powalił, mam tylko nadzieję że będą wyeksponowanę, tak aby były każdą ich krągłość widać było :)
      Jedyne co mnie w oko kole, to te śruby mocujące głośniki (i kąty pod jakimi są wkręcane) :P Ale to tylko tak ode mnie.
      Całokształt na 5!

Skomentuj

Wyglądają świetnie. Gratulacje. Zmień tylko śruby na imbusowe i będzie git :)

Skomentuj

Ja mam jakiś problem z tymi śrubami. Dlatego, że nie chce imbusowych bo będą wystawały, a inne tak jak te aktualne są mało reprezentatywne... Może jakieś inne pomysły?

Skomentuj

konfirmaty do drewna tylko trzeba by malować i nie wiem jak z rozmiarem łebka:

http://www.melar.pl/katalog-produktow_konfirmaty_01.php

Skomentuj

pomysl napewno niecodzienny
              widze pelno niedorobek, wad, nierownosci itp
              ale jakby nie patrzec to efekt koncowy ciekawy
              jedyne co mi nie pasuje to ta blacha

Zamieszczone przez cryptic Zobacz posta
              Do wszystkiego pomiary, projekt zwrotnicy Pawła, podłączenie wszystkiego i gotowe.
              pawel? yoshi?

Skomentuj

Podzielam opinię Pawła; pomysł nie tyle oryginalny, co odważny, natomiast realizacja raczej słaba.
                Robiłeś pomiary? Wspominasz o nich w treści
                Zamieszczone przez cryptic Zobacz posta
                Do wszystkiego pomiary,

Skomentuj

Samo drewno, jest i owszem wykończone nie dokładnie. Może wynika to z faktu, że są to przerobione stare inne głośniki. Więc wszystkie nierówności, ubytki i zadrapania musiałem naprawić, uzupełnić woskiem. Swoją drogą, po skończeniu doszedłem do wniosku, że to wszystko w gruncie rzeczy nadaje im charakteru i dobrze je stylizuje na stary mebel, a w końcu taki był zamysł. Jeżeli chodzi o inne niedoróbki to, przepraszam :) Ciężko jest niekomercyjnie, w domu zrobić coś dokładniej.

Natomiast kwestia pomiarów jest taka. Paweł, czyli makpablo lub pablosen, nie wiem czy jest na tym forum. Mój dobry kolega który ogarnia te bardziej techniczno - pomiarowe sprawy. Poproszę go, to może się tutaj wypowie coś więcej na temat tego wszystkiego. Ogólnie zrobiliśmy pomiary i na ich podstawie on zaprojektował zwrotnice.

Nie będę ukrywał, że mnie interesują w kolumnach bardziej kwestie projektowe, wizualne i estetyczne, oraz sam proces tworzenia.

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post o 08:13 ----------

Z tym panem robiłem pomiary i projektował zwrotnicę:
                  Gucio

Skomentuj

Nie na temat...
                    Wysłałem email z prośbą o ch-ki pomiarowe.

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------

coś nie odpisuje...

Skomentuj

Czaruję...
                    X