Witam, kolega zaopatrzył się jakiś czas temu w swoje pierwsze audio z prawdziwego zdarzenia i bardzo chciał mieć oprócz frontów głośniki efektowe. Fronty to FX-200 kupione jako kit do składania z STXa. Obudowy STXowe są średnio ładne ale z założoną maskownica nie wygląda to jeszcze tragicznie
Stworzone przeze mnie surroundy starałem się wykonać tak aby pasowały stylistycznie do frontów. Wybór tego projektu został dokonany po odsłuchu moich kolumn na PJce i SCXie wraz z FX-200 na froncie. Według mnie brzmienie tych zestawów znakomicie się zgrywa pomimo różnej klasy wysokotonówek.
Koszty:
2x 10-250-8 PJ - 60zł
2x 14-100-8 SCX - 88zł
2x Zwrotnica według projektu Irka - 70zł
2xBR 50x143 - 10zł
MDF, wiórówa - 30zł
kleje, pędzle, bejca, lakier - 30zł
pianka akustyczna, wata poliestrowa - 20zł
przesyłki - 40zł
Wykonanie:
Front i tył to MDF 12mm pobejcowany na czarno (5 warstw) a środek to wiórówa 12mm wzmocniona kantówką 2x3cm. Fornir Anegre kupiony w Pesterze został pobejcowany na czarno (Również 5 warstw). Przy pierwszych warstwach powstało dużo bąbli na fornirze, które w miarę wysychania zmniejszały się a poprawienie żelazkiem i gumowym młotkiem wyeliminowało prawie wszystkie nierówności. MDF z wiórówką zostały sklejonone na wikol położony tylko na połowę grubości ścianki. Następnie od wewnątrz ścianki zostały potraktowane dosyć dużą ilością kleju i dociśnięte na 24h. Taka metoda dała zadowalający rezulat w postaci dobrze sklejonych ścianek i braku wykwitów kleju na zewnątrz
Aplikacja:
Litraż wynosi 6l netto, BR o długości 13cm jest na górze, bo jeden z monitorków będzie stał bezpośrednio w rogu. Strojenie będzie nieco wyższe niż w projekcie Pawła S bo litraż jest trochę mniejszy ale tym monitorom to nie zaszkodzi, bo zostaną ucięte w ampli na 80Hz (Wiem mogłem dać zamknięta ale nie dałem, bywa). Wymiary obudowy to 17x30x22,5cm (SxWxG)
Zdjęcia:
Wykonane badziewnym aparatem w moim telefonie. Jak monitory pójdą do znajomka to może zrobi lepsze zdjęcia i wtedy je podmienię:

Porównanie z tym samym zestawem ale w większym litrażu (10l):

Porównanie z STX FX-200:

Koszty:
2x 10-250-8 PJ - 60zł
2x 14-100-8 SCX - 88zł
2x Zwrotnica według projektu Irka - 70zł
2xBR 50x143 - 10zł
MDF, wiórówa - 30zł
kleje, pędzle, bejca, lakier - 30zł
pianka akustyczna, wata poliestrowa - 20zł
przesyłki - 40zł
Wykonanie:
Front i tył to MDF 12mm pobejcowany na czarno (5 warstw) a środek to wiórówa 12mm wzmocniona kantówką 2x3cm. Fornir Anegre kupiony w Pesterze został pobejcowany na czarno (Również 5 warstw). Przy pierwszych warstwach powstało dużo bąbli na fornirze, które w miarę wysychania zmniejszały się a poprawienie żelazkiem i gumowym młotkiem wyeliminowało prawie wszystkie nierówności. MDF z wiórówką zostały sklejonone na wikol położony tylko na połowę grubości ścianki. Następnie od wewnątrz ścianki zostały potraktowane dosyć dużą ilością kleju i dociśnięte na 24h. Taka metoda dała zadowalający rezulat w postaci dobrze sklejonych ścianek i braku wykwitów kleju na zewnątrz

Aplikacja:
Litraż wynosi 6l netto, BR o długości 13cm jest na górze, bo jeden z monitorków będzie stał bezpośrednio w rogu. Strojenie będzie nieco wyższe niż w projekcie Pawła S bo litraż jest trochę mniejszy ale tym monitorom to nie zaszkodzi, bo zostaną ucięte w ampli na 80Hz (Wiem mogłem dać zamknięta ale nie dałem, bywa). Wymiary obudowy to 17x30x22,5cm (SxWxG)
Zdjęcia:
Wykonane badziewnym aparatem w moim telefonie. Jak monitory pójdą do znajomka to może zrobi lepsze zdjęcia i wtedy je podmienię:

Porównanie z tym samym zestawem ale w większym litrażu (10l):

Porównanie z STX FX-200:

Skomentuj