Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja modyfikowania modyfikacji, efekt 3way stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Modyfikacja modyfikowania modyfikacji, efekt 3way stx

Witam
    Moje budowanie kolumn zaczęło się już jakieś prawie 4 lata temu, najpierw powstawały przez czystą zabawę które się przerodziło w coś bardziej nie amatorskiego.
    Pierwsze kolumny nie wyglądały za fajnie, ale grały dość przyzwoicie. Pracowały na zwrotnicy Janbo J-3B 3 drożnej, i na niej grały przez 3 lata. A przez ten czas wiele się zmieniało tylko w przetwornikach.

Pierwsza konstrukcja dość amatorska, malowana farbą szarą z ozdobami graficznymi, bez tego były martwo wyglądającymi kolumnami. Przetworniki Tonsil Gdwt 9/100 FP, Gdm 10/80, Gdn stx 22-140-scx strojone na 45hz, kolumny tylne Gdwt 9/100 FP, Gdm 10/80, Gdn stx 17-140 scx, br 65hz. Ale skupmy się na tych większych kolumnach :)

Po ponad roku czasu kolumny zaczęły mnie mączyć wyglądem, uznałem ze jakiś ciche jest środkowe pasmo wiec Gdm 10/80 poszedł w odstawkę i na jego miejscu wylądował Gdm 16/80 bo miał większą skuteczność, niestety nie mam tego zdjęcia :P Ale środka pojawiło się więcej.
    Z biegiem czasu uznałem że na froncie kolumn jest dużo miejsca na umieszczenie kolejnej niskotonówki Więcej mięsa!!! No i zacząłem przebudowywać.

Niestety, w czasie gdy zamówiłem płyty mdf na wymiar ktoś przy cięciu to zepsuł i gdzie nie gdzie brakowało nawet 1cm :/ Musiałem nieźle się nakombinować by to zgrać ze sobą, płyty które miały iść na boki poszły na tył i przód, a przód i tył stał się bokami :) hehe Wyszło coś takiego:

Po oszlifowaniu pomalowałem na czarno, ale z czasem coś w głowie podpowiedziało mi: "oklej to okleiną", zakupiłem okleinę winylową. No i jak na złość obudowa była tak zeszlifowana że okleina za wszelką cenę nie chciała kłaść się równo, i zrezygnowałem na jakiś czas z czegokolwiek. Ale w końcu okleina to nie tylko sztuczny ale i naturalny materiał :) Znalazłem sklep o nazwie fornir hehehe oferowali tylko lakiery i panele podłogowe :) Znalazłem fornir na obrzeżach miasta, zakupiłem na początek jasion, bo był najtańszy i jak mi by nie wyszło to nie stracę wiele.

Pomalowałem lakierobejcą koloru jatoba :/ dziwna nazwa, na puszce był inny kolor niż u mnie.

Zapadł również pomysł na podstawki i kolce które fajnie wyszły.

I wpadłem na pomysł z tj maskownicą do kolumn, a w zasadzie maskownicy do głośników by zakryć średniotonowki śruby mocujące i nadać okrągłości wysokotonówce :)

Czyż nie wyglądają imponująco wielkie na tym zdjęciu hehe Brzmienie było dość imponujące.
    Z czasem uznałem że czas zrobić coś bardziej zgranego do kupy , bo jeden głośnik był filtrowany tylko i wyłącznie cewką 1,8mH, nadszedł czas na normalny zespół przetworników który jest zgrany ze sobą i sprawdzony.
    W ten o to sposób przeszedłem w stronę do bardziej profesjonalnego podejścia, skoro nie miałem aparatury pomiarowej i zero wiedzy na temat zwrotnic, zostało mi tylko to, a nie kombinować jak koń pod górę.
    Zacząłem szlifować kolumnę z lakieru, zakleić bass reflex na górze i położyć nowy fornir w tym miejscu. Zbejcowałem na orzeszka + 3 warstwy lakieru poliuretanowego do podłóg, nawet eksperymentowałem z malowaniem wałkiem i było ok :) hehehe Maskownice do głośników również wykonałem.
    Efekt 3way stx:
    Zwrotnica na kondensatorach Jantzen i Bennic.

No i na tym etapie puki co się zatrzymałem, ale już wiem że mogę lepiej i z czasem zbuduje coś z droższej półki :)
    Pozdrawiam serdecznie

---------- Post dodany o 09:27 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------

P.S.
    Kolumny ważą ponad 60kg para, ciężko je nosić do innego pokoju samemu :)

Na pierwszym zdjęciu ktoś Ci przez szybę zagląda do pokoju :)

Niezła ewolucja kolumn. Przyznać się muszę, że tyle tu się mówi o glośnikach STX, a ja nawet nie miałem okazji ich usłyszeć. Oprócz jednego razu 3 minutowy odsluch, niestety może to wina konstrukcji kolum, ale jakoś nie przypadły mi te głośniki do gustu.

Skomentuj

Śmiechem, może żartem, siostra potraktowała szybę młotkiem, w złości bo nie chciało mi się z nią kłócić, zamknąłem drzwi i nagle wpadł młotek kilowy do pokoju razem z szybą, zakleiłem ją papierem+mąka i troszkę wody. Ale po pół roku poleciała druga więc postanowiłem wstawić podwójną płytę mdf z wygłuszeniem w miejsce szyb, co poskutkowało też wytłumieniem drzwi :) hehe

Skomentuj

Hehe... Strach się bać Twojej siostry.

Skomentuj

Jak zobaczyłem pierwsze zdjecie to wzbudziło we mnie niecheć ogladania tej konstrukcji,Okazało sie jednak że po tych wszystkich"Modyfikacjach"Wyglada to całkiem ładnie,Lecz mam pare zastrzeżeń.
          Dlaczego umiejscowiłeś bas reflex na górze ? nastepna rzecz to ogromne gabaryty kolumn mogłeś zrobić mniejsze paczki,Musiało cie to kosztować mase wysiłku no i własny pomysł dlatego też mi sie podoba
          P.S co to za subek na ostatnim zdjeciu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            P.S co to za subek na ostatnim zdjeciu?
            Rockford Fosgate - masz w gotowych konstrukcjach

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Dlaczego umiejscowiłeś bas reflex na górze ?
              Dlatego bo, na froncie nie miałem miejsca na taki wielki bas reflex (10cm), z drugiej str planowałem na początku dać obudowę zamkniętą, ale plany się zmieniły z czasem, strojone na ok 40hz,i to kwestia gustu gdzie znajduje się reflex, z tył nie mogło być bo stoi przy ścianie. Kolumny miały jakieś 75litrów brutto. I proszę mi wierzyć takie 68l dla 2 gdn jest w sam raz, nie zamulają. Co od gabarytów to do mojego pokoju mieszczą się na styk, dodatkowo są główną ozdobą pokoju

Skomentuj

Co od gabarytów to do mojego pokoju mieszczą się na styk
                Tak, i do tego subwoofer wielkości pralki. Zapewne na brak basu nie narzekasz.

Skomentuj

Nie narzekam. Kolumny dobrze se radzą nawet bez suba, ale w filmach jest już potrzebny. Wszelkie wybuchy, strzały i uderzenia są odczuwalne, przy horrorach w nocy da się przestraszyć :) Muzykę jak i filmy słucham dość głośno, oczywiście bez przesady, no i lubię to.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    i do tego subwoofer wielkości pralki
                    Zobacz co ja trzymam w pokoju
                    A bas reflex trzeba było umiejscowic w dole skrzyni

Skomentuj

Dół skrzynki, blisko podłogi, to prawie tak samo jak umieszczanie bass reflexu z tyłu i stawianie go w odległości 7cm od ściany :) Dudnienie

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                        Dół skrzynki, blisko podłogi, to prawie tak samo jak umieszczanie bass reflexu z tyłu i stawianie go w odległości 7cm od ściany :) Dudnienie
                        A skad tam ma sie wziaść to dudnienie ? Tu niestety jest popełniony bład bas reflex trzeba było umniejscowic na dole nic by nie dudniło ani nie świszczało

Skomentuj

Nie znam tego określenia świszczało, nigdy nie miałem takich problemów

Skomentuj

Czaruję...
                          X