Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

hi-end V3 by MormoN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] hi-end V3 by MormoN

Witam wszystkich po tej dłuższej przerwie w dziale gotowców :)

Projekt w pewnym sensie dobrze znany i oklepany aczkolwiek w zupełnie nowej odsłonie.

Dane techniczne:
    Głośniki:
    - Monacor SPH 165 KEP
    - SEAS 27 TBC/G
    Obudowa :
    - wymiary zewnętrzne: h=90cm, s=20cm, g=29cm, wysokość z cokołem 97cm
    - grubość ścian 3,8cm, pojemność komory głośnika nisko-średniotonowego 21L
    - strojenie dobrane już "eksperymentalnie" w okolicach 48hz BR fi 65mm
    - zwrotnica umieszczona w oddzielnej komorze nad cokołem w celu ułatwienia dostępu
    - fornir "zebrano" oraz modyfikowany "heban 3D" z California Trading
    - wykończenie połysk poliestrowy
    Zwrotnica:
    - zaprojektowana przez jednego z dobrze nam znanych forumowiczów, jak i wykonana przez także dobrze nam znanego forumowicza :-)

A teraz kilka słów o przygodzie z reanimacją tego dobrze wszystkim znanego zestawienia :) Założeniem projektu było w końcu wykorzystanie możliwości użytych głośników... poprzednie konstrukcje i projekty jakie na nich wykonałem zawsze pozostawiały jak dla mnie sporo do życzenia. Zestaw z seasem 22TAF/G był totalną pomyłką, kolejna konstrukcja na 2 kepach także w połączeniu z 22TAF/G... utwierdziła mnie w fakcie, że nie ma sensu kolejny raz powtarzać błędów jakie (przynajmniej moim zdaniem) pojawiały się wciąż w dotychczasowych zwrotnicach jakie były dostępne w sieci.
    I tak o to dogadałem się z jedną z osób z forum ( nie będę pisał kto i jak bo nie pytałem jeszcze o zdanie) w sprawie zaprojektowania nowych zwrotnic z kilkoma sugestiami odnośnie moich preferencji. I uważam, że są powody do zadowolenia z tej współpracy :) Ale o tym napiszę dalej.
    Co do procesu produkcyjnego, to całość wykonałem tak na prawdę w zaledwie 3 dni. Najwięcej czasu tak na prawdę zajęło lakierowanie poliestrem ze względu na jego właściwości i komplikacje związane z jego nakładaniem. Tego akurat już nie wykonywałem sam, ze względu na zbyt duże ryzyko porażki :) Do tego wszystkiego doszło jeszcze polerowanie, ale przy użyciu narzędzi i past jakie miałem do dyspozycji zajęło mi to niecałe popołudnie :) Aczkolwiek efekt jest bardzo zadowalający.
    Odsłuch... trudno o tym coś sensownego napisać... aczkolwiek tak jak mówiłem walczyłem w tym przypadku o zmianę tego co już było. Jednym z założeń było zmniejszenie ilości dominującego basu i "pobudzeni" średniego i wyższego pasma. Projekt zwrotnicy spełnił w pełni moje oczekiwania. Kepy w końcu nabrały powietrza a wokale są prawdziwe i żywe. Basu nadal nie brakuje a jak na moje ucho jest w sam raz w każdego rodzaju utworach. A z resztą opinie o kepach dobrze znacie :). Seasy za to grają bardzo czysto i perfidnie wyraźnie. A w konsekwencji tego wszystkiego teraz dopiero pojawiła się scena i przestrzeń. Tego absolutnie nie było w poprzednich wersjach! Jestem w pełni zadowolony z tego projektu. W końcu mogę słuchać muzyki bez ciągłego przewalania kawałków w których co drugiego nie dało się słuchać...

Na tą chwilę to by było na tyle z mojego biadolenia. Poniżej przedstawiam kilka fotek (ps. Zrobić dobre foto to nie lada wyzwanie. Specjalnie na tą okazję kupiłem statyw do aparatu ale nadal nie jestem z nich w pełni zadowolony :-) ) Miłego komentowania.
    Pozdrawiam

Z racji dobranych przetworników to raczej nie nazwałbym tego hi-end :P

Ale co do samego wykonania projektu to wiadomo - wszystko doskonale i nawet pod mój gust zrobione (a jak wiemy - o gustach się nie dyskutuje).
    Naprawdę, nie ma się do czego przyczepić bo to pięknie wygląda, jeszcze ten połysk daje ciekawy efekt :)

Skomentuj

Nie ma co tu dużo gadać, wszystko widać na foto - śliczne kolumny! (gdyby nie wiedział skąd je masz, to pewnie zapytał bym w jakim salonie kupiłeś )

Jeśli już miał bym się koniecznie do czegoś przyczepić to do tego umiejscowienia seas`a, teraz jest dobrze, ale bliżej środka było by jeszcze lepiej :)

A gdzie schematy zwrotki, pomiary... ?

---------- Post dodany o 22:26 ---------- Poprzedni post o 22:23 ----------

Nie na temat...
      Zamieszczone przez MormoN Zobacz posta
      Zwrotnica: - zaprojektowana przez jednego z dobrze nam znanych forumowiczów, jak i wykonana przez także dobrze nam znanego forumowicza :-)
      I admina ? (jest dwóch tak że śmiało możesz powiedzieć, nikt się nie skapnie ... )

EDIT: Aha no i poproszę o przedstawienie patentu z ukryciem kosza(koszu?) KEP`a
      Last edited by ir0nhide; 09.09.2011, 21:37.

Skomentuj

Na początku myślałem że to pleksi , kolorystycznie wszystko super zgrane i ten połysk daje nieziemski efekt:thumbup:

Skomentuj

Jak dla mnie wygląd extra. Pzdr

Skomentuj

Jak dla mnie trochę za jasny fornir, ale to kwestia gustu. Ogólnie gratuluję wytrwałości w wykończeniu (mi go trochę brakuje:P ). Przydałyby się jakieś pomiary bo ładna konstrukcją, ale jak gra to jest pytanie. :)

Skomentuj

Świetnie ci to wyszło, bardzo ładne skrzynki, proporcje, no i świecą się jak psu ...

Co do procesu produkcyjnego, to całość wykonałem tak na prawdę w zaledwie 3 dni
              Weź mnie nie załamuj, ja swoje kolumny już parę miesięcy buduję i jeszcze nie zacząłem fornirować :(

Skomentuj

mozesz dac zblizenie na glosniki?
                pokaz jak mocowales pierscien na KEPa

kolumny super
                niepokoi mnie tylko troche ten lakier wokol gosnikow
                widac wyraznie ze nie jest rowno wylany i na tych spadkach widac jakies rysy. czyzby po polerce?
                a tak to wyglad naprawde super

Skomentuj

Pięknie Ci to wyszło,naprawdę pięknie.Gratuluje.
                  O ile stopni pochyliłeś kolumienki?,wrzucisz pomiary?
                  A i jeszcze jedno pytanko,tłumiłeś jakoś obudowę?
                  Pozdrawiam Jacek.

Skomentuj

Od czego tu zacząć... :) może polece po kolei :)
                    1. Dla mnie to jednak haj end :) hehe
                    2. Schematy zwrotki i pomiary zapodam jak tylko dogadam się z ich twórcą :)
                    3. Jak to od wieków się powtarza o gustach się nie dyskutuje :)
                    4. Yoshi weź się za robotę!! :) Jeżeli masz jakieś pytania co do technik stolarskich, które aż tak wydłużają proces Twojej produkcji to pisz do mnie śmiało :)
                    5. Paweł S. No weź się nie czepiaj to przecież mnie i tak kosztowało tyle pracy :) heheh
                    Ale dla Twojego spokoju postaram się jutro dorzucić fotki w zbliżeniu. Aczkolwiek nie mogę się sam dopatrzeć gdzie te nierówności wylookałeś. Ryski się na pewno jakieś tam trafiają. Na takim połysku każde mocniejsze otarcie jakimś twardszym materiałem zostawi ślady... pare rysek porobiłem przy samej tej nieszczęśliwej sesji... W normalnym użytkowaniu tego nie idzie wyłapać, no chyba że na upartego przeglądasz lakier cm po cm i to jeszcze pod jakieś intensywne światło :) Poza tym zostało mi trochę past polerskich więc jak mnie coś już na prawdę wkurzy to sobie to przetrę raz jeszcze :)
                    Pierścienie są przyklejone do śrub montażowych głośników na silikon. Nie zamierzam tam zaglądać także postanowiłem tak to wykonać. A wszystko siedzi w podwójnym frezowaniu raz na kepa i raz na pierścienie tak aby licowało się z powłoką lakieru.
                    6. Pochylenie obudowy wynosi 3 stopnie w celu kompensacji tego głębszego frezowania pod pierścienie. Wytłumienie znikome. Trochę gąbki z akkusa na tylnej ściance. Nie jestem zwolennikiem tłumienia obudowy BR.

7. Dzięki za opinie i zainteresowanie tematem :)

Skomentuj

Proszę cię, dawaj trochę mniej emotikonek, bo się tego czytać nie da.

Skomentuj

Od czego tu zacząć... :) może polece po kolei :)
                        1. Dla mnie to jednak haj end :) hehe
                        Wyglądowo to na pewno pierwsza klasa, ciężko znaleźć tak pięknie zrobionych projektów.
                        Przetwornikowo to jakaś mid-end klasa, pomyśleć co by było gdyby tam jakieś Usherki lub co bardziej Illuminatory się znalazły, nie dość, że wyglądem by zabijały to jeszcze dźwiękiem :)

Skomentuj

Przyjdzie czas i na Scan. Ale bardziej mi się revelatory podobują :)

Skomentuj

kolumny świetnie wyglądają :) gratuluje. jak wygląda sprawa ze zwrotką ? będzie dostępna.

Skomentuj

Kolumny bardzo ładne gratuluje udanej konstrukcji
                              A poza tematem co do zdjeć to przestaw aparat w tryb manualny i np przysłona f/7.1 czas otwarcia 9sek iso 200-500 popróbuj z róznymi ustawieniami w trybie manualnym napewno wyjdzie cos ciekawego:)
                              Pozdrawiam i życze powodzenia.

Skomentuj

Wyglądają pięknie.
                                Jednak w podobnej cenie kupił byś USHER AUDIO 8935A i 9930.
                                Mi też lepiej pasuje 27TDFC od TBFC/G.
                                I jak widać pojęcie "hajend" jest mocno nieprecyzyjne.

Skomentuj

Czaruję...
                                X