Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki na Cube Audio F155 v3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] Kolumienki na Cube Audio F155 v3

Kolumienki na Cube Audio F155 v3

Kolumny wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejone i skręcane wkrętami, obudowa ostatniej szansy typu bass reflex o pojemności około 24 litrów, 9 litrów dla głośnika z dużą ilością wzmocnień, reszta jako osobna komora wypełniona 14kg piasku. Wnętrze kolumny wymalowane pastą głuszącą Noxudol 3100 opartą na wodzie więc jej w ogóle nie czuć. Po złożeniu szpachlowane i oklejone fornirem modyfikowanym TEAK 1,5 arkusza czyli około 2,5m2 klej henkel moment 1,5 puszki. Fornir wyszlifowany i malowany (pędzel) 3 warstwami wypełniacza i 11 warstwami lakieru wodnego Becker Natur Panellack połysk - pierwszy który polecam, szybko schnie i efekt bdb. Boki kolumny malowane tym samym lakierem zabarwionym bejcą wodną w kolorze mahoniowym - około 6 warstw. Przód kolumny to mozaika-parkiet dębowy. Kolumny stoją na podstawach granitowych z wklejonymi terminalami - kabelki biegną pod spodem. Wnętrze kolumny nie wykładane żadną gąbką itp. Głośniki zmodyfikowane - wycięta kopułka przeciwpyłowa i wklejone korektory fazowe - stożki fi=22mm h=40mm bejcowane i malowane. Korektory w celu uspokojenia średnicy.

Cóż powiedzieć, znów grają inaczej, trzeba się przyzwyczaić, wg mnie najlepsza z 3 rodzajów obudów, które przerobiłem, w końcu są niskie częstotliwości, "echo-megafonowanie" praktycznie znikło, czasem się ujawnia i mocno wkurza, może zbyt przyzwyczaiłem się do Usherów. Grają dużo bardziej szczegółowo niż Ushery, pojawiają się dźwięki, których wydawało się że nie ma w utworach. Grają inaczej, dla jazzu itp są bardzo dobre, w rocku i metalu się gubią jakby się wszystko zlewało razem, tylko pozostało trochę takiego wokalu jak przez megafon, nie zawsze, ale w niektórych utworach - może moje przyzwyczajenie do usherów. Korektory polecam, można jeszcze wyciąć małą tubkę ze środka ale tego już im chyba nie zrobię :)

Oczywiście bez zwrotnicy. Słucham, słucham i słucham i znów Ushery zostaną, niestety średnie tony mnie "męczą"

Kolejna piękna konstrukcja:) Ja bym proponował nawet odznaczyć naszego płodnego konstruktora Szczerze mówiąc nigdy mi się nie widziały te głośniki ale z tym korektorem fazowym - inna bajka, idealnie teraz wygląda ten głośnik:)

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja. Wykonanie eleganckie! Nie podoba mi się jedynie front - parkiet dębowy. Ciekawy ten korektor fazy :P
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A mnie sie właśnie bardzo podoba opcja z parkietem. Na początku przed przeczytaniem opisu myślałem, że to małe skrawki forniru.
        Jak na lakier wodny, to bardzo dobrze się to prezentuje, ale 11 warstw robi swoje. Szlifowałeś pomiędzy wszystkimi warstwami?

Skomentuj

czegos tu nie rozumiem
          czyli wg ciebie w b-r gra najlepiej na basie?
          nie w TL a w b-r?

Skomentuj

Szlifowane tak co 3 warstwy szlifierką oscylacyjną papierem 400.

"czegoś tu nie rozumiem
            czyli wg ciebie w b-r gra najlepiej na basie?
            nie w TL a w b-r? "

Takie moje subiektywne odczucie nie poparte pomiarami, mam wrażenie że dużo więcej niskich, może korektor troszkę wyciszył średnicę i bas lepiej słychać a może jest to więcej wyższych niskich, tego nie wiem, wiem tylko że ja się do szerokopasmówek chyba nie przekonam, musiał bym posłuchać czegoś naprawdę dobrze zrobionego.

Zapraszam na odsłuchy bo może mam do nich złe nastawienie po tylu próbach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq Zobacz posta
              Takie moje subiektywne odczucie nie poparte pomiarami
              po co mi pomiary skoro i tak bedziemy tego tylko sluchac?
              w takim razie przestaje planowac TL do tego glosnika :p

Skomentuj

Co planujesz z nimi robić ? Będą grać same ?

Skomentuj

Gratuluję konstrukcji, podziw za modyfikację przetwornika. Rzadko sie to tutaj zdarza. Ale też pytam się, gdzie są obliczenia, symulacje zachowania się fali akustycznej po zastosowaniu tego korektora, kąty ugięć, długość, promień podstawy korektora to wszystko nie bierze się z powietrza. No i ni ukrywam, że nie mam pojęcia jak to sie mierzy/oblicza.
                  No chyba, że ty se zrobiłeś jak uważałeś i tyle. Co już nie pochwalę

Skomentuj

Z tego co widzę oś odsłuchu usherów wypada dobre 20-30cm wyżej niż dla F155. Spróbuj ustawić je na jakimś podwyższeniu, dźwięk napewno trochę się zmieni.

Skomentuj

Gdzie mozna zobaczyc poprzedni projekt obudowy TL?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-Audio-F155-v2

Kolumn słucham leząc, siedząc, stojąc, zboku, i z przodu :) zawsze dźwięk jest podobny.

Stożek nie jest liczony przeze mnie, wykonany wg opisu projektanta F155.

Skomentuj

Ok rozumiem, a moglbys wrzucic wymiary tej TL, ktora wczesniej wykonales?

Szkoda, ze w zadnym z Twoich projektow nie ma pomiarow, czy detali zwiazanych ze strojeniem basrefleksu.

Skomentuj

Pomiar bass reflexu niedługo podepnę, akurat jego zawsze docinam wg SW, a reszta pomiarów mi nie wychodzi, któryś raz poprawiam jiga i ciągle coś nie gra, a na pomiar impendancji w TL nie wpadłem niestety.

Skomentuj

Czaruję...
                            X