Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Fountek FW168 + NeoCD1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory Fountek FW168 + NeoCD1.0

WSTEP
    Od jakiegos czasu zabieralem sie za jakies pudla do sypialni. Kupilem Ampli w stylu vintage i
    odrestaurowalem od strony elektronicznej (choc ostatnio lewy kanal daje znaki o bliskim koncu
    swego zywota), dokupilem dvd i zaczalem sie rozgladac za reszta. Wpadly mi w rece Founteki za
    niziutka cene i postanowilem oprzec sie wlasnie na nich. Co z tego wyszlo, zobaczycie.

ZALOZENIA

Tanio, tanio, tanio (kryzys jest), a do tego wykorzystac zalegajace w domu z poprzednich prac
    elementy elektroniki, resztki forniru itd. zeby bylo jeszcze taniej :P

PRZETWORNIKI

Fountek FW168
    Fountek NeoCD 1.0

Zwrotnica ze schematu louspeakershop, ale kupilem wlasciwie tylko cewki, reszta elementow
    jakims cudem znalazla sie w glebinach szafy.

OBUDOWA

Obudowa 16,3l netto, wykonana z mdf-u 19 mm, kupionego w Obi (o tyle dziwne, ze licza sobie
    tylko za material zamowiony - ciecie i odpady mnie nie dotyczyly). Skrecana wkretami, dodatkowo
    wzmocniona Wikolem. Od srodka dodatkowo silikon (chociaz nie wiem czy potrzebnie).
    Tlumilem owcza welna grubosci 2 cm - na razie lekko, bo ciagle jeszcze eksperymentuje i czekam
    az sie paczki wygrzeja. BR 70/200.
    Fornir to palisander z dwoch powodow, po pierwsze w sypialni stoja ciezkie wielkie meble z
    palisandru o szerokim uslojeniu i monitory mialy pasowac wzorem do mebli, po drugie resztki
    takiego wlasnie forniru lezaly mi po katach z jakiegos poprzedniego eksperymentu. Rozwiazanie
    to mialo i plusy i minusy - niby tanio, ale z drugiej strony musialem bardzo mozolnie laczyc
    fornir. No coz, szkola kosztuje (w tym przypadku mnostwo czasu).
    Nie zdecydowalem jeszcze co z "nogami", bo nie wiem czy monitory beda staly na meblach czy tez
    moze je podwiesic pod sufitem, dlatego na razie nie ma nic.
    Odswiezylem takze obudowe ampli, na ktorej fabryczna samoprzylepna okleina
    drewnopodobna wygladala juz tragicznie i wiecej jej brakowalo niz bylo.

WRAZENIA

Monitory graja z amplitunerem Yamaha CR-440 i dvd Marantz DV4500. W chwili pisania opisu
    wygrzewaja sie dopiero jakies 16 godzin, a juz mnie totalnie zaskoczyly.
    Bardzo szczegolowa gora, nie piszczy i nie jest za ostro. Srednica moze minimalnie wycofana,
    ale doslownie w tak malym stopniu, ze na sluch nie jestem w stanie tego definitywnie
    stwierdzic. Bas... nie wiem co tu napisac. Nie spodziewalem sie fajerwerkow, niemniej jednak
    Madonna - Rain robi masaz zoladka. Niskich jest dosc jak na tej wielkosci monitory. Bas jest w
    miare szybki i niezle kontrolowany - dla mnie w sam raz.
    Testy robie na razie na ucho w pomieszczeniu 60m2 wiec wiecej po prostu nie umiem napisac. Gdy
    trafia do docelowego pokoju (ok. 20m2) to sie okaze(ew. po pomiarach).
    Ogolnie? Jak dla mnie bomba - w tym przedziale cenowym nie widze nic co mogloby Founteka
    zagiac. Moze kiedys sie pozbieram na tyle zeby gdzies zrobic im pomiary, na razie jednak
    monitory wedruja do sypialni i zaczynaja sluzbe :)

KOSZTY

przetworniki z przesylka - 570
    mdf - 50
    el. zwrotnicy ktorych nie mialem - 135
    BR, welna, terminale - 60

-------

Razem: 815 zl

Dziekuje za cierpliwe doczytanie do konca :)

---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------

Nie wiem jak to sie stalo, ale zapomnialem napisac :
    "Po symulacjach zdecydowalem sie dac dluzszy tunel BR. Strojenie na 45Hz."

A jakims dziwnym trafem nie moge edytowac posta...

Monitorki fajne, estetycznie i na wysokim poziomie wykonane, doczepię się do braku maskownic ale zapewne takie miały być założenia, że maskownic ma nie być, nie mogę się wypowiedzieć jak to gra i czy to dobre zestawienie bo nigdy nie słyszałem Founteków

Mam natomiast jedno małe pytanko, na fornirze to jest lakier? wosk? Prosił bym o dokładny model i firmę, spodobał mi się efekt końcowy wykończenia.

Pozdrawiam

Skomentuj

napewno nietypowe, ale skromne
      co tu wiecej pisac - musialbym najpierw posluchac

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
        na fornirze to jest lakier? wosk? Prosił bym o dokładny model i firmę, spodobał mi się efekt końcowy wykończenia.
        Nie pamietam dokladnego modelu... Kupowalem to tak dawno, ze sobie juz nie przypomne chocby mi ktos gwiazdki obiecywal. W kazdym razie to lakier ICA, dwuskladnikowy (chyba model 9930 - cos mi swita, ale nie mowie ze napewno), nanoszony pistoletem, podklad takze ICA. Dystrybutor Italcolor Katowice.

Skomentuj

Co jak co ale Founteki to naprawdę urodziwe przetworniki, a skrzynka pasuje do nich bardzo dobrze. Szkoda że zdjęcia są średniej jakości, bo wydaje się że jest co pokazać.

Skomentuj

Sprobuje zrobic lepsze jak juz poustawiam je w docelowym miejscu, na razie wszystko bylo na szybko, nie mialem czasu na profesjonalne sesje jak niektorzy

Skomentuj

monitory ładne, zgrabne gabarytowo, czyli przemyślane.
              Zajebistą rurę BR wstawiłeś Za duża średnica, ale nie ma tutaj żadnego minusa.
              Bardzo tani chyba cię to wyniosło.
              Jeszcze tylko wzmacniacz, mmmmm bardzo ładny.( ja mam taki :) http://global.images8.fotosik.pl/618...d2e96a2ae0.jpg )
              . Nic tylko go rozbebeszyć i władować lepszy preamp i końcówki mocy

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                Zajebistą rurę BR wstawiłeś Za duża średnica
                Postepowalem zgodnie z projektem na loudspeakershop. Niemniej jednak musze je kiedys pomierzyc, zeby sie sam przekonac. Superfajny wszystkomajacy Grundig :)

---------- Post dodany o 23:09 ---------- Poprzedni post o 19:38 ----------

I zdjecia z docelowego miejsca pobytu - na razie ustawione tymczasowo na komodzie...

Nie wiem jak je dobrze ustawic, niby miejsca duzo, ale opcji niewiele. Myslalem o podwieszeniu pod sufitem, zawsze to jakas oszczednosc miejsca. Taka przestrzenia dysponuje:

Skomentuj

Ajajaj, tak wąziutko ustawione to te monitorki się marnują, daj im chociaż z 2-3 metry miejsca. Podwieszenie pod sufitem to raczej kiepski pomysł, no chyba że mają tylko sączyć muzykę do tła.

Skomentuj

Wiem, ze tak nie powinno byc, ustawilem je tak tylko do zdjecia.
                    Mam jednak problem jak je umiejscowic, bo naturalnym byloby, aby jeden stal w jednym rogu, a drugi w przeciwnym. Ale jeden ustawic na szafie, a drugi zostawic na komodzie? To beda ogromne pudla rezonansowe... Z kolei na standy nie bardzo jest miejsce.
                    Hmm, sam nie wiem...

Skomentuj

przemeblowanie :)

Skomentuj

Ładna klasyczna konstrukcja. Fakt, głośniczki niezwykle urokliwe. B-r wydaje sie być wielki, gdyż jego "wylot" jest profilowany, i tylna ścianka jest węższa od frontu, co potęguje to wrażenie. I jak poprzednicy. Kombinuj z rozstawieniem. Może stylowe standy pasujące do reszty mebelków?

Skomentuj

Gratuluje udanej konstrukcji :) Ładne klasyczne kształty zawsze są na czasie :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X