WSTEP
Od jakiegos czasu zabieralem sie za jakies pudla do sypialni. Kupilem Ampli w stylu vintage i
odrestaurowalem od strony elektronicznej (choc ostatnio lewy kanal daje znaki o bliskim koncu
swego zywota), dokupilem dvd i zaczalem sie rozgladac za reszta. Wpadly mi w rece Founteki za
niziutka cene i postanowilem oprzec sie wlasnie na nich. Co z tego wyszlo, zobaczycie.
ZALOZENIA
Tanio, tanio, tanio (kryzys jest), a do tego wykorzystac zalegajace w domu z poprzednich prac
elementy elektroniki, resztki forniru itd. zeby bylo jeszcze taniej :P
PRZETWORNIKI
Fountek FW168
Fountek NeoCD 1.0
Zwrotnica ze schematu louspeakershop, ale kupilem wlasciwie tylko cewki, reszta elementow
jakims cudem znalazla sie w glebinach szafy.
OBUDOWA
Obudowa 16,3l netto, wykonana z mdf-u 19 mm, kupionego w Obi (o tyle dziwne, ze licza sobie
tylko za material zamowiony - ciecie i odpady mnie nie dotyczyly). Skrecana wkretami, dodatkowo
wzmocniona Wikolem. Od srodka dodatkowo silikon (chociaz nie wiem czy potrzebnie).
Tlumilem owcza welna grubosci 2 cm - na razie lekko, bo ciagle jeszcze eksperymentuje i czekam
az sie paczki wygrzeja. BR 70/200.
Fornir to palisander z dwoch powodow, po pierwsze w sypialni stoja ciezkie wielkie meble z
palisandru o szerokim uslojeniu i monitory mialy pasowac wzorem do mebli, po drugie resztki
takiego wlasnie forniru lezaly mi po katach z jakiegos poprzedniego eksperymentu. Rozwiazanie
to mialo i plusy i minusy - niby tanio, ale z drugiej strony musialem bardzo mozolnie laczyc
fornir. No coz, szkola kosztuje (w tym przypadku mnostwo czasu).
Nie zdecydowalem jeszcze co z "nogami", bo nie wiem czy monitory beda staly na meblach czy tez
moze je podwiesic pod sufitem, dlatego na razie nie ma nic.
Odswiezylem takze obudowe ampli, na ktorej fabryczna samoprzylepna okleina
drewnopodobna wygladala juz tragicznie i wiecej jej brakowalo niz bylo.
WRAZENIA
Monitory graja z amplitunerem Yamaha CR-440 i dvd Marantz DV4500. W chwili pisania opisu
wygrzewaja sie dopiero jakies 16 godzin, a juz mnie totalnie zaskoczyly.
Bardzo szczegolowa gora, nie piszczy i nie jest za ostro. Srednica moze minimalnie wycofana,
ale doslownie w tak malym stopniu, ze na sluch nie jestem w stanie tego definitywnie
stwierdzic. Bas... nie wiem co tu napisac. Nie spodziewalem sie fajerwerkow, niemniej jednak
Madonna - Rain robi masaz zoladka. Niskich jest dosc jak na tej wielkosci monitory. Bas jest w
miare szybki i niezle kontrolowany - dla mnie w sam raz.
Testy robie na razie na ucho w pomieszczeniu 60m2 wiec wiecej po prostu nie umiem napisac. Gdy
trafia do docelowego pokoju (ok. 20m2) to sie okaze(ew. po pomiarach).
Ogolnie? Jak dla mnie bomba - w tym przedziale cenowym nie widze nic co mogloby Founteka
zagiac. Moze kiedys sie pozbieram na tyle zeby gdzies zrobic im pomiary, na razie jednak
monitory wedruja do sypialni i zaczynaja sluzbe :)
KOSZTY
przetworniki z przesylka - 570
mdf - 50
el. zwrotnicy ktorych nie mialem - 135
BR, welna, terminale - 60
-------
Razem: 815 zl
Dziekuje za cierpliwe doczytanie do konca :)

---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------
Nie wiem jak to sie stalo, ale zapomnialem napisac :
"Po symulacjach zdecydowalem sie dac dluzszy tunel BR. Strojenie na 45Hz."
A jakims dziwnym trafem nie moge edytowac posta...
Od jakiegos czasu zabieralem sie za jakies pudla do sypialni. Kupilem Ampli w stylu vintage i
odrestaurowalem od strony elektronicznej (choc ostatnio lewy kanal daje znaki o bliskim koncu
swego zywota), dokupilem dvd i zaczalem sie rozgladac za reszta. Wpadly mi w rece Founteki za
niziutka cene i postanowilem oprzec sie wlasnie na nich. Co z tego wyszlo, zobaczycie.
ZALOZENIA
Tanio, tanio, tanio (kryzys jest), a do tego wykorzystac zalegajace w domu z poprzednich prac
elementy elektroniki, resztki forniru itd. zeby bylo jeszcze taniej :P
PRZETWORNIKI
Fountek FW168
Fountek NeoCD 1.0
Zwrotnica ze schematu louspeakershop, ale kupilem wlasciwie tylko cewki, reszta elementow
jakims cudem znalazla sie w glebinach szafy.
OBUDOWA
Obudowa 16,3l netto, wykonana z mdf-u 19 mm, kupionego w Obi (o tyle dziwne, ze licza sobie
tylko za material zamowiony - ciecie i odpady mnie nie dotyczyly). Skrecana wkretami, dodatkowo
wzmocniona Wikolem. Od srodka dodatkowo silikon (chociaz nie wiem czy potrzebnie).
Tlumilem owcza welna grubosci 2 cm - na razie lekko, bo ciagle jeszcze eksperymentuje i czekam
az sie paczki wygrzeja. BR 70/200.
Fornir to palisander z dwoch powodow, po pierwsze w sypialni stoja ciezkie wielkie meble z
palisandru o szerokim uslojeniu i monitory mialy pasowac wzorem do mebli, po drugie resztki
takiego wlasnie forniru lezaly mi po katach z jakiegos poprzedniego eksperymentu. Rozwiazanie
to mialo i plusy i minusy - niby tanio, ale z drugiej strony musialem bardzo mozolnie laczyc
fornir. No coz, szkola kosztuje (w tym przypadku mnostwo czasu).
Nie zdecydowalem jeszcze co z "nogami", bo nie wiem czy monitory beda staly na meblach czy tez
moze je podwiesic pod sufitem, dlatego na razie nie ma nic.
Odswiezylem takze obudowe ampli, na ktorej fabryczna samoprzylepna okleina
drewnopodobna wygladala juz tragicznie i wiecej jej brakowalo niz bylo.
WRAZENIA
Monitory graja z amplitunerem Yamaha CR-440 i dvd Marantz DV4500. W chwili pisania opisu
wygrzewaja sie dopiero jakies 16 godzin, a juz mnie totalnie zaskoczyly.
Bardzo szczegolowa gora, nie piszczy i nie jest za ostro. Srednica moze minimalnie wycofana,
ale doslownie w tak malym stopniu, ze na sluch nie jestem w stanie tego definitywnie
stwierdzic. Bas... nie wiem co tu napisac. Nie spodziewalem sie fajerwerkow, niemniej jednak
Madonna - Rain robi masaz zoladka. Niskich jest dosc jak na tej wielkosci monitory. Bas jest w
miare szybki i niezle kontrolowany - dla mnie w sam raz.
Testy robie na razie na ucho w pomieszczeniu 60m2 wiec wiecej po prostu nie umiem napisac. Gdy
trafia do docelowego pokoju (ok. 20m2) to sie okaze(ew. po pomiarach).
Ogolnie? Jak dla mnie bomba - w tym przedziale cenowym nie widze nic co mogloby Founteka
zagiac. Moze kiedys sie pozbieram na tyle zeby gdzies zrobic im pomiary, na razie jednak
monitory wedruja do sypialni i zaczynaja sluzbe :)
KOSZTY
przetworniki z przesylka - 570
mdf - 50
el. zwrotnicy ktorych nie mialem - 135
BR, welna, terminale - 60
-------
Razem: 815 zl
Dziekuje za cierpliwe doczytanie do konca :)

---------- Post dodany o 00:28 ---------- Poprzedni post o 16:44 ----------
Nie wiem jak to sie stalo, ale zapomnialem napisac :
"Po symulacjach zdecydowalem sie dac dluzszy tunel BR. Strojenie na 45Hz."
A jakims dziwnym trafem nie moge edytowac posta...
Skomentuj