Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Recycl-end

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] Recycl-end

Jako, że jestem tu nowy to najpierw chcę się z wszystkimi serdecznie przywitać.

A teraz do rzeczy :)

Konstrukcja
    Powstała dla dziewczyny. Przeznaczona głownie do oglądania filmów w akademiku. Założenia były 2: ma być jak najmniejsze i ma grać głośniej od głośników w lapku. Oba zostały spełnione :)

Głośniki
    Jakieś noname wyciągnięte ze starych 10-letnich głośników komputerowych firmy Primax. Napędzane wyciągniętym z tych samych głośników tda 2822, przerobionym na zasilanie z usb.

Obudowa
    Front, tył, góra i dół z 13mm mdf, boki 2x13mm mdf klejone na rakol. Owalne boki robione na tokarce. Front i tył malowany czarną farba w spray'u. Boki pokryte wiśniowym fornirem i pomalowane bezbarwnym lakierem. Głośniki montowane od środka, a co za tym idzie, zdejmowany tył, przykręcany na 4 wkręty. Głośniki przesłonięte kawałkiem materiału na maskownice. Od dołu po jednym kolcu z stx'a.

Wrażenia
    Gra głośniej niż laptop. I to chyba tyle :P Ale w sumie takie było założenie. Na połowie głośności jaką dysponuje ten tda, gra nawet wyraźnie bez denerwujących trzasków i szumów, więc jest nawet lepiej niż myślałem.

Koszty
    Mdf - miałem
    Fornir - dostałem odpad od chłopaków z CDO :)
    Klej - miałem
    Głośniki i tda - miałem
    Kolce - miałem
    Materiał na maskownice - miałem
    Spray - 11 zł
    W sumie - 11zł :)

Sądzę, że stosunek cena/jakość jest więcej niż zadowalający

P.s. Jeśli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie.
    p.s.2. Obiecuję, że kolejna konstrukcja będzie ambitniejsza

na koniec garść fotek

Pozdrawiam

No proszę.. Takie maleństwa a tyle frajdy... :)
    Masz możliwość wstawienia innego głośnika do tej obudowy? Na allegro jest wiele maluchów za grosze, z których można coś wybrać sensowniejszego.

Skomentuj

ale fajne
      zabawa dla samej zasady
      dobry pomysl
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez arcypol Zobacz posta
        W sumie - 11zł
        haahhaah, dobre
        dla mnie bomba , rzadko widujemy tutaj takie pchełki a zarazem coś z niczego. Także gratuluję.
        PS: ściągnij jej charakterystykę częstotliwosciową oraz kierunkową heehhe

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------

pokaż z ciekawości wnętrze, a mianowicie elektronikę.

Skomentuj

Ale te biale pokretelka to moglbys wyczyscic, bo wygladaja okropnie :)
          Poza tym bardzo fajne audio-smyki :)

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :)
            W środku mam dokładnie 80mm między ściankami, więc to max rozmiar głośnika, który mogę tam upchnąć.
            Tda i mocowanie głośnika inside:

A pokrętła oczywiście, że będą wyczyszczone :)

Skomentuj

Przydałaby się ciut lepsza kostka, np tda1554q: http://sklep.avt.pl/p/pl/1885/wzmacn...o+montazu.html
              Sam muszę pomyśleć o takich maluchach zamiast głośników lapka.

Skomentuj

Raczej ani przetworniki ani kostka się tu nie zmienią, z prostej przyczyny. Ustrojstwa te będą używane mniej więcej 2 razy w miesiącu, więc się zwyczajnie nie opłaca... Może pomyślę kiedyś jak dziewczyna większy pokój w akademiku dostanie, ale to będzie wtedy nowa konstrukcja Teraz zastanawiam się nad subem dla siebie. I mam jeszcze pytanko, pozwolę sobie tu napisać, coby nowego tematu nie tworzyć, a mianowicie:
                Nie na temat...
                Mam wzmacniacz Kenwood KA-5010 i ma on na tylnim panelu wejścia/wyjścia(?) switched/unswitched. Powie mi ktoś, do czego one służą? Nadmienie, ze nie są one we wszystkich wersjach tego modelu. Tu fotka: http://audiozavar.com/wp-content/upl...9/p1120467.jpg

Skomentuj

Nie na temat...
                  prawdopodobnie w gniazdach switched napięcie pojawia się po włączeniu wzmacniacza, a w unswitched wystarczy że będzie wzmacniacz podłączony do prądu, służą one do podłączenia tunera,cd playera, gramofonu itp tzn. nie musisz zużywać gniazdek w ścianie czy na listwie tylko podaczasz to do wzmacniacza

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie pomyślałbym... Zmylił mnie wygląd gniazd, wszystkie które do tej pory widziałem miały kształt takiej standardowej płaskiej europejskiej wtyczki. Dziękuję za informacje.

Skomentuj

Aaaale fajne. Serio, bardzo estetyczne. Co do głośnika - wejdą tu dwudrożne koaksjalne magnaty, maja jakieś 80mm średnicy, mam takowe to mogę dokładnie zmierzyć. Znajdziesz je w satelitach magnata które można na allegro kupić za grosze. Grają bardzo dobrze, jak za te cene.

Skomentuj

Czaruję...
                      X