Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Ziebiego III (Vifa TC14 + Vifa TC26)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolumny Ziebiego III (Vifa TC14 + Vifa TC26)

Kolumny Ziebiego III (Vifa TC14 + Vifa TC26)
    Kilku z nas pamięta wysyp "tanich Vif z allegro". Kupiłem wtedy zestaw Vif TC na całe kino domowe + komplet na monitorki. Monitorki powstały ze względu na cheć poznania brzmienia Vify TC, czy warto na niej zrobić kino domowe. Pierwsza wersja monitorów powstała wedle projektu Pana Kisiela jak okazało sie obudowa była za mała. Postanowiłem zwiększyć objętość obudowy i zrobić ponownie kolumny.
    Obudowa wykonana z pł. Wiórowej 18mm, przód 2x18mm. Obudowa oklejona naturalnym fornirem bubinga, lakierowana lakierem Domalux Extra strong Mat. Obudowa 7,8litra litra strojona do około 56Hz.

Zwrotnica... Niestety nie umieszczam schematu ponieważ nie czuje się odpowiedzialny za powielanie tego, komuś nie będzie pasowało i będą żale... Nie mam takiej wiedzy jak Yoshi i nie odpowiadam za skutki

Jak to gra???
    Zacznę od basu, wiele można wyczytać na sieci ze go nie ma, według mnie jest i to dość dobry. Kolumny mają dość dużo basu, nie jest on niski ale potrafi dość mocno zagrzmieć. Utwory Blank&Jonesa z albumów relax potrafią dość mocno wybrzmiewać na dole. Średnica delikatna, lekko wycofana, góra pasma poprawna bardzo klarowna i delikatna. Dużo lepiej od PJtek itp. Bardziej szczegółowy opis chyba nie ma sensu bo głośniki nie sa do dostania.

No to płacimy:
    Vify 4x30= 120 :)
    Obudowa ~20zł
    Fornir miałem lakiery etc też
    Zwrotnica, terminale, BRy ~70zł
    Czyli około 210zł:)

Zdjęcia:
    Pierwsza wersja kolumn:

Wersja aktualna:

A ja się zastanawiałem do czego te trumny ....... ale całosciowy pomysł mi się podoba

Co to za fornirek ??

Skomentuj

Bubinga. Co do skosów mogłem zrobić je troche inaczej byłoby smuklej, ale cżłowiek uczy się na błedach:) I dodam ze według mnie lepiej to brzmi na basie niz GDN13/40/2 z klona Totema Mite!

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
        według mnie lepiej to brzmi na basie niz GDN13/40/2 z klona Totema Mite!
        Ostre porównanie mnie nachodzi jak już skończę AWX TL to jakaś 18cm CLOSED :) monitor :)po tym jak posłuchałem accutonów w CLOSED i szukałem 20minut suba :)

Skomentuj

ploter TLka w drodze, sam widziałes Denerwuja mnie ludzie którzy w ciemno klonuja Mite z błedami tej konstrukcji, pojemnośc i zwrotnica.

Skomentuj

Ja tam moje pierwsze kolumny ala Totem Mite na 2x13/40/2+ 10/80/7 bardzo miło wspominam. I z sentymentem wracam do tamtych czasów. Te pierwsze audiofilskie pobrzękiwania i zachwyty:)
            Last edited by jamess8; 07.04.2012, 17:24.

Skomentuj

brakuje skosow na boki :/

Skomentuj

Fajne. Trochę jak Diapason Italia Astera. Chcę coś podobnego wystrugać ale ze skosami na tylnej ściance. Wiem, że wyjdą b. grube ścianki ale tak mi się podoba ten styl, że nie mogę się oprzeć :)
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

KonradRak super pomysł na standy!

Skomentuj

O widzisz a ja na standy nie zwróciłem uwagi. Całość robi niesamowite wrażenie.
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

też mi się podobają.
                      minus za zwrotnicę. Jak ją obliczyłeś? Jakieś pomiary?

Skomentuj

ta vifa 14 to bardzo fajny glosnik
                        nie sluchalem jej w tej aplikacji ale z d26nc po "tuningu" robila wrazenie
                        idealny, tani zestaw do kina domowego
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Denerwuja mnie ludzie którzy w ciemno klonuja Mite z błedami tej konstrukcji, pojemnośc i zwrotnica.
                          Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                          minus za zwrotnicę. Jak ją obliczyłeś? Jakieś pomiary?
                          Tu widzę ten sam problem u autora co sam określił jako błędy konstrukcji.. Rozumiem, że można nie udostępniać zwrotnicy, bo nie chce się być "odpowiedzialnym" za nią, no ale bez przesady.. Coś na jej temat mógłbyś powiedzieć. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Tu widzę ten sam problem u autora.
                            A ja nie widze powiazania, widze ze ostatnio lubisz sie czepiać... mnie Niby "clonów" totema miałem 3 wersje, niby bo poza głośnikami to nic nie było takiego samego
                            Specjalnie dla Ciebie coś ta temat zwrotnicy: diyaudio.com wszystko mozna tam dorwać A po prawdzie zwrotnica znaleziona przeze mnie do tego zestawu niewiele rózni się od zwrotnicy Pana Kisiela z kontynuacji tego art.: http://audio.com.pl/pics/Kursy/AKT_cz1.pdf cz2 i cz3. Wsumie zrobiłem obie zwrotnice, jak się okazało ta bliższa zestawienia Pana Kisiela gra duzo lepiej na średnicy(jest ona mniej wycofana) co zapewne jest skutkiem mniejszej kompensacji BS.

Skomentuj

Nikt się nikogo nie czepia, po prostu warto przy dopieszczonej konstrukcji wstawić poprawną zwrotnicę. Też miałem wiele zestawów, gdzie było więcej kombinowania ze zwrotką niż pomiarów, ale kiedyś przychodzi czas aby to zmienić...

Specjalnie dla Ciebie coś ta temat zwrotnicy: diyaudio.com wszystko mozna tam dorwać A po prawdzie zwrotnica znaleziona przeze mnie do tego zestawu niewiele rózni się od zwrotnicy Pana Kisiela z kontynuacji tego art.: http://audio.com.pl/pics/Kursy/AKT_cz1.pdf cz2 i cz3. Wsumie zrobiłem obie zwrotnice, jak się okazało ta bliższa zestawienia Pana Kisiela gra duzo lepiej na średnicy(jest ona mniej wycofana) co zapewne jest skutkiem mniejszej kompensacji BS.
                              Nie można było tak od razu napisać na czym się wzorowałeś? :) Co prawda są inne wysokotonówki, ale zawsze jakieś nakierowanie jest..

Skomentuj

nooo pogratulować. Kawał dobrej roboty. Widzę takie u siebie w salonie :) 30zł za Vifę? Czy to tego typu "Vify" co w zestawach głośnikowych lampowej Manty?

Skomentuj

Czaruję...
                                X