Budowa kolumn oparta na Sonus Faber A Monitor. Witamwszystkich zrobiłem na razie jedną kolumnę na wzór sonusa, jest zrobiona z MDFdwa razy 1.8 mm, zastosowane głośniki to Głośnik USHER AUDIO 8133i Scan Speak Discovery D2604-830000. Moja prożba jest taka jak mogę zrobićdokładny pomiar kolumny. Zamieszczam fotki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sonus Faber
Collapse
X
-
Sonus Faber
Witam to jest opis budowy, będzie dość skromny w fotki ponieważ nie robiłem zbyt wiele, ale postaram się opisać. Więc od początku zakup płyty MDF 1 szt 18 mm 160 zł wcałości, wycinałem sam poszczególne elemęty . Wymiary kolumny wys 60 cm szer 30cm głę 41 cm waga ok 40 kg. Boczne ścianki kolumny są nacinane aby można je było nagiąć nacięcie 1,4 mm czyli zostaje 4 mm nacinamy co 1 cm. Pierwszą płytę dajemy na zewnątrz nacięciami , drugą nacięciami do wewnątrz zostaje nam gładka powierzchnia na zewnątrz, od góry i dołu zostają nam szczeliny, ja zrobiłem tak, z jednej strony zakleiłem szpachla samochodową i wsypałem suchy piasek płukany dobrze poruszać konstrukcją żeby się ładnie ułożył następnie szpachla i jest zamknięty.
Wzmocnienie wewnętrzne kolumny to dwie przegrody MDF 18 mm i wywiercone otwory wiertłem koronkowym fi 60, koniecznie muszą być wyfrezowane naokrągło, przepływ powietrza jest lepszy.
Wytłumienie filc plus wełna owcza no i piasek. Front kolumnyto dwa razy MDF plus trzeci na konstrukcji początkowej, widać na zdjęciach. Okleina na froncie to nic innego jaksztuczna skóra
klejona na klej polimerowy. Natomiast okleina na kolumnie,jest to zwykła sztuczna okleina samoprzylepna. Kupuje się na metry metr br 9 złm szer 90 cm, nakleiłem najpierw na górę obciąłem nożykiem, ranty kolumny muszą być proste, następnie zacząłem klejenie boków całą okleinę zacząłem kleić odtyłu i tak przez całą kolumne żeby nie było bąbelków rozciągałem linijką, potem nożyk i wyciąłem front boki zawinąłem. Czarne paski wyciąłem nożykiem i 50 cm linijką ładnie się profiluje, następnie klejenie taśmy i malowanie najpierw farba gruntowa potem finisz. Jeżeli chodzi o połysk śmiało można malować lakierem w spreju z okleinąsię nic nie dzieje. Przepraszm ale opis dokończe w niedziele poniewasz jutro rano wyjeżdżam na pięć tygodni.
Skomentuj
Skomentuj