Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt Elgineer - dwudrożny, aktywny zestaw głośnikowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    Proponuję dostrzegać i doceniać plusy
    Masz rację, najłatwiej przychodzi nam krytyka, ale już sam fakt pisania komentarza jest nagrodą za ten ciekawy projekt i cieszyłbym się, gdyby powstały kolejne aktywne na bazie projektu El_liero.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Coś dla oka:
      Tak wygląda, częściowo rozmontowane, stanowisko pomiarowe:
      Dlaczego ustawiles mikrofon tak daleko od monitora, skoro jego wysokosc od podlogi jest tak niewielka?

Skomentuj

niedużą obudową, ale jej strojenie jest stosunkowo wysokie,
        no tutaj widać z pomiarów, ze jest za niskie. jest 58Hz. I powstała chamska górka na skraju dolnego pasma. Ale to wszystko spowodowane błędem na starcie. Opisałem ten błąd w błędach na samym dole :)
        Zauważam na "naszym forum" pewną niepokojąca tendencję. Objawia się ona z jednej strony dyskwalifikacją pięknie wykonanych kolumn tylko z uwagi na fakt, że są klonami gotowych projektów (jako przykład postawię kilka zestawów kolegi Binganta, jeśli pozwoli), z drugiej strony z krytyką autorskich i nowatorskich zestawów
        ja akurat to zauważyłem w swoim temacie, jak mnie jechali za sam wygląd. To ja k**** ich jechałem! Bo co to ma znaczyć... dyskusja na poziomie... po za poziomem. Dabyl sensowny post.
        Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
        Są to dość problematyczne ustrojstwa.
        oj są :) Na początku miałem problem z odpaleniem końcówki mocy, następnie prowadzenie masy. Potem została już tylko zwrotnica. Tylko i aż. Dziesiątki pomiarów/odsłuchów.
        Jako, że projektowałem pasywne i aktywne zwrotnice mogę teraz śmiało podzielić zdanie Irka i chyba ravena, że aktywne stroi się ciężej.
        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dlaczego ustawiles mikrofon tak daleko od monitora, skoro jego wysokosc od podlogi jest tak niewielka?
        Od monitora ustawiony był o przysłowiowy 1 metr. Na zdjęciu już tego nie widać, ale podczas pomiarów na ziemi leżało wiele więcej materiałów tłumiących, aby pozbyć się odbicia od podłogi, które to odbicie pierwsze docierało do kapsułki (oczywiście zaraz po fali akustycznej z przetwornika). A resztę odbić pozbywałem się bramkowaniem w SpeakerWorkshop.
        Najważniejszy fakt jest taki, że po zaprojektowaniu zwrotnicy w domowych warunkach jak udałem się do komory TYLKO w celu weryfikacji to wsio się zgadzało. O ile (cytat z pierwszego posta):
        Nie wystarczy mierzyć, trzeba wiedzieć co się zmierzyło i z jaką dokładnością/błędem.
        Także, ludzie. JIG + panasonika wkładka + SW i do roboty :)

---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 12:57 ----------

aha, pogromca jak widzisz u mnie monitor stoi na jakimś krzesełku z nogami co mają jakąś tam powierzchnię. Odbita fala od tych nóg wprowadza drobne zmiany w charakterystyce częstotliwościowej. Zmierzyłem tą różnicę. Także najlepiej zawieszać na sznurku na suficie kolumnę i mierzyć, lub kłaść na komodzie na której docelowo będzie monitor stał i brać poprawkę na tą komodę.

Skomentuj

chyba ravena, że aktywne stroi się ciężej.
          Może niedługo to się trochę zmieni :)

Skomentuj

Napisał dabyl
            Zauważam na "naszym forum" pewną niepokojąca tendencję. Objawia się ona z jednej strony dyskwalifikacją pięknie wykonanych kolumn tylko z uwagi na fakt, że są klonami gotowych projektów (jako przykład postawię kilka zestawów kolegi Binganta, jeśli pozwoli), z drugiej strony z krytyką autorskich i nowatorskich zestawów

ja akurat to zauważyłem w swoim temacie, jak mnie jechali za sam wygląd. To ja k**** ich jechałem! Bo co to ma znaczyć... dyskusja na poziomie... po za poziomem. Dabyl sensowny post.

Miałem nie pisac...

Ja natomiast widzę brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jesli Napisanie "El_liero projekt można powiedzieć doskonały od czesci elektronicznej." To pojazd po sprzecie chciałbym by mnie tak jechali... Problem pojawia się ponieważ cześć z nas nie umie przyjąć mniejszej lub większej krytyki pod katem części projektu. U jednych czepiamy się zwrotnicy u innych wyglądu jak miało to miejsce tutaj... tylko nikt o to nie wpada w swojego rodzaju furie, wyzywając innych i klnac, za zasadzie "oko za oko". Wiecej luzu musimy miec bo zycie jest za krótkie.

Skomentuj

Nie na temat...
              zibi zgodzę się. No i nie potrzebnie odpowiedziałeś na moją wypowiedź, kiedy ja nie podałem tam twojego nicku. Tak jakbyś przyjął całą złość tylko w odniesieniu do siebie a tak nie było:)
              Dobra, dajmy spokój już temu, bo zmarszczek dostaniemy hehe

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 17:08 ----------

raven a co się kroi? MixModuł jakiś?

Skomentuj

Czaruję...
              X