Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na AWXixach z STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Kolumny na AWXixach z STX

Witam. Chce się pochwalić swoja pierwsza konstrukcja. Pomysł zaczerpnięty od kolegi bingant Jest to zestaw stereo na przetwornikach STX
    GDWK-10-250-8-AWX
    GDN-18-140-15-AWX
    Zwrotnica jest oryginalna z projektu FX-300.
    Obudowa zrobiona z Płyty mdf 18mm, podwójny front oklejony skajem.
    W całości wzorowałem się na projekcie kolegi.
    Kosztorys
    Głośniki+zwrotnice- ok 1300 zł z przesyłka
    obudowy ok 600 zł nie liczyłem tego:)

Wrażenia? na początku było super jednak teraz po paru dniach zauważyłem przy niektórych piosenkach dudnienie kolumn:( nie wiem czy jest to spowodowane złym doborem tunela BR czy może czymś innym.
    Proszę o troszkę pomocy w tej kwestii.IMG_0048.jpg2.jpg3.jpg1.jpg

jak wygluszyles komore GDNow?
    bo je trzeba bardzo mocno wygluszac watolina

Skomentuj

Zamieszczone przez dmpldamian Zobacz posta
      Wrażenia? na początku było super jednak teraz po paru dniach zauważyłem przy niektórych piosenkach dudnienie kolumn nie wiem czy jest to spowodowane złym doborem tunela BR czy może czymś innym.
      Ustawieniem kolumn i akustyką pokoju. Rada? Odstaw kolumny od ścian oraz punkt odsłuchowy od ścian.

Skomentuj

Są wytłumione solidnie. Ustawieniem kolumn mówisz. No nie bardzo ponieważ nie pasuje by je inaczej ustawić.

Skomentuj

No to będzie dudnić. Miejsce odsłuchowe jeszcze zostaje do odsunięcia od ścian. Stań na środku pokoju, włącz kawałek w którym dudni i posłuchaj czy tam jest tak samo. Poszukaj miejsce w którym dudni w akceptowalnym zakresie i tam ustaw punkt odsłuchowy. To jest jedyne rozwiązanie jeśli kolumn ruszać nie możesz. A swoją drogą - ze zdjęć wynika, że jedną kolumnę masz w rogu. Poczytaj w internecie o prawidłowym ustawieniu sprzetu audio. Może to ci trochę rozszerzy horyzonty.

Skomentuj

Panowie. To chyba nie na tym polega by latać po pokoju z kolumnami i szukać najlepszego miejsca. Pisze z prośba o pomoc w dostrojeniu ich.
            Mam identyczne wymiary skrzyń jak kolega bingant w swoim projekcie i założę się ze jemu kolumny nie dudnią.

Skomentuj

Kiedyś przeglądałem jakiś projekt i autor miał podobny problem z powodu usytuowania zbyt nisko otworu bassrefleks.
              Może ktoś przypomnieć co tracimy zmieniając położenie wysokotonowego?

Skomentuj

To drogi kolega napisz nam o co w tym chodzi:-) a skad taka pewnosc, ze jego nie dudnia i od czego wg Ciebie jest to zalezne?

Skomentuj

Pomysł zaczerpnięty od kolegi bingant
                  W całości wzorowałem się na projekcie kolegi.
                  To jednak identyczne nie są ,wizualnie można się wzorować na koledze bigant ,ale technicznie to masz wszystko na stronce producenta.Po za tym możesz wrzucić jakieś zdjęcia z budowy
                  to zobaczymy przegrody, jakim sposobem robiłeś wygięcie w łuk, jeśli tak jak bigant to czym wypełniłeś powstałą pustą komorę, ogólnie podaj więcej danych.

Skomentuj

Nie wiem czy jego nie dudnią na 100% po prostu tak przypuszczam.
                    nie mam pojęcia od czego może to być zależne.

Skomentuj

Podejrzewam, że odpowiedź jest bardzo prosta, ale może zabawimy się w "znajdź różnicę na obrazkach", chodzi mi o jeden ważny szczegół:
                      Załączone pliki

Skomentuj

Kolego dmpldamian zrób sobie test tych kolumn z zatkanym otworem bassrefleks ,możesz też napisać wymiary rurki br, wielkość komory gdn-ów, jakie przegrody w środku i jak zrobiłeś łuk i czym wypełniłeś przestrzeń powstałą.

---------- Post dodany o 15:55 ---------- Poprzedni post o 15:51 ----------

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                        Podejrzewam, że odpowiedź jest bardzo prosta, ale może zabawimy się w "znajdź różnicę na obrazkach", chodzi mi o jeden ważny szczegół:
                        Dla mnie umiejscowienie otworu br ,zbyt nisko wlot ,które uniemożliwiło zastosowanie dolnej przegrody pod kontem, kolego bigant ty ją stosowałeś?
                        Do tego jeśli brak skrajnych przegród,dolnej i górnej to wielkość komory gdn-ów może być za duża.

Skomentuj

Panowie. To chyba nie na tym polega by latać po pokoju z kolumnami i szukać najlepszego miejsca. Pisze z prośba o pomoc w dostrojeniu ich.
                          Mam identyczne wymiary skrzyń jak kolega bingant w swoim projekcie i założę się ze jemu kolumny nie dudnią.
                          No patrzcie ludzie tego gościa. Dostał odpowiedź dlaczego dzwięk w pomieszczeniu dudni ale za nic nie może tego zaakceptować. Ja się wyłączam z pomagania tobie bo nie dzierżę ludzi, którzy negują prawdę tylko dlatego, że jest dla nich niewygodna. Jak nie jesteś gotowy na przemeblowanie pomieszczenia by nie było probelmów z niechcianym dudnieniem to znaczy, że nie jesteś gotowy na słuchanie porządnego sprzętu audio.

Powodzenia w "dostrojeniu" swoich kolumn "fachuro".

Skomentuj

:biggrin: Ja wiem!!! Bingant nie ma takiego chudego psa który powodowałby dudnienie kolumn :lol:

Skomentuj

Mozna tylko zgadywac jak wygladaja w srodku, ale po wyjsciu tunelu basrefleks stawiam, ze dudni z powodu fali stojacej, polfalowej, ktora zostaje wypromieniowana przez tunel. Niestety blad konstrukcyjny obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Mozna tylko zgadywac jak wygladaja w srodku, ale po wyjsciu tunelu basrefleks stawiam, ze dudni z powodu fali stojacej, polfalowej, ktora zostaje wypromieniowana przez tunel. Niestety blad konstrukcyjny obudowy.
                                właśnie o to mi chodziło :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                  Jak nie jesteś gotowy na przemeblowanie pomieszczenia by nie było probelmów z niechcianym dudnieniem to znaczy, że nie jesteś gotowy na słuchanie porządnego sprzętu audio.
                                  ".
                                  Mimo twojego pogardliwego stosunku do innych podoba mi sie to zdanie bo moj znajomy tez chce cos poprawic w dzwieku a kolumny ma ustawione w samych kątach pokoju.

Skomentuj

Bo pogardliwy stosunek mam do tych co zasługują kolego. Tobie zresztą tego mówić nie muszę chyba bo wiesz, że jesteś jednym z zasłużonych.

Skomentuj

A może jakieś panele?

Skomentuj

Cytat Napisał Pogromca mitow Zobacz post
                                        właśnie o to mi chodziło
                                        Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                                        Dla mnie umiejscowienie otworu br ,zbyt nisko wlot ,które uniemożliwiło zastosowanie dolnej przegrody pod kontem,

Kolega dmpldamian po prostu nie przykłada wagi do szczegółów ,
                                        uważam że można je w dość łatwy sposób poprawić ale oczywiście najbardziej zainteresowany powinien wykazać odrobinę współpracy i podać brakujące informacje.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X