Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Sub na SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

Wstęp:

Na wstępie podziękowania dla kolegi pigleta za wykonanie projektu obudowy i za pomoc w realizacji. Od razu zaznaczam że jest to maja pierwsza konstrukcja diy. Sub robiony z myślą o uzupełnieniu najniższych rejestrów przy monitorach 3SM w filmach ale jak się okazało w muzyce również. Grać ma w pokoju 14mkw.

Przetwornik i panel:

SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X
    http://stx.pl/sw-stx-10-2-500-8-f-a-pc-x.html

Panel jaki użyłem to Irkowy subpanel 150 (wersja 140W/8ohm).

Obudowa i BR:

Obudowa wykonana według zaleceń stx tzn. 45L strojona na 30hz. Ścianki z mdfu 22mm, front 2x tyle czyli 44mm. W środku wzmocnienia i osobna komora na panel. Bass reflex wykonany z pcv fi=86mm długość 36cm co daje strojenie na ok. 30hz

Wykończenie:

Jako że robiłem to pierwszy raz to może nie wyszło idealnie, ale jestem zadowolony. Wykończenie na fornirze modyfikowanym "Oak Flader". Lakierowane 3x razy lakierem akrylowym.

Brzmienie:

Jako że nie słyszałem jeszcze innych subów w tej klasie więc nie będę do niczego porównywał. Sub ma bardzo niskie zejście, w filmach nareszcie słychać wszystko w niskich rejestrach. Nie miałem zamiaru używać go w muzyce , ale po testach okazało się że dodaje fajnej głębi i szczegółowości do bassu. Ale jak zapewne każdy sub psuje trochę efekt stereo. Ogólnie z brzmienia jestem zadowolony.

Kosztorys

Głośnik: 307zł
    Panel: 310zł
    MDF z cięciem: 80zł
    Fornir: 17zł
    Lakier: 20zł
    Kleje, wkręty itp: ok. 50zł
    Wysyłki: ok 50zł

Razem ok. 850zł

Tyle że zaoszczędziłem trochę na kosztach wysyłki, bo właśnie kolega piglet robił w tym samym czasie taki sam sub więc niektóre elementy zamawialiśmy razem.

Zdjęcia:

Wszystko ładnie tylk BR mogłby być ładniej wykończony. Jakiś pierścień metalowy polakierowany na czarno czy cuś.

Skomentuj

Witam, bardzo ciekawy projekt. Czy mógłbyś coś opisać więcej - myślę tutaj o basie, projekcie obudowy itp.(jestem zainteresowany zrobieniem takiego subwoofera). Chciałbym wykorzystać go głównie do muzyki.

Skomentuj

Ze względu na dość sporą liczbę osób pytającą o mój projekt suba proszę pytać w temacie:
        http://diyaudio.pl/showthread.php/20...fer-by-piget11

Projekt znajduje się pod linkiem:
        http://www61.zippyshare.com/v/62326788/file.html

Skomentuj

Zamieszczone przez profix Zobacz posta
          Witam, bardzo ciekawy projekt. Czy mógłbyś coś opisać więcej - myślę tutaj o basie, projekcie obudowy itp.(jestem zainteresowany zrobieniem takiego subwoofera). Chciałbym wykorzystać go głównie do muzyki.
          Sam nie wiem co tu więcej opisywać. Tak jak pisałem bassu nie mam zbytnio z czym porównać, mogę dodać jedynie że jest miękki, nie dudni i jest raczej nie za szybki.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
            Ze względu na dość sporą liczbę osób pytającą o mój projekt suba proszę pytać w temacie:
            http://diyaudio.pl/showthread.php/20...fer-by-piget11

Projekt znajduje się pod linkiem:
            http://www61.zippyshare.com/v/62326788/file.html
            Formatki:
            wymiary
            -front 2 płyty 480x300mm, płyta 22mm
            -tył płyta 480x300mm, płyta 22mm
            -boki 2 płyty 490x480mm, płyta 22mm
            -góra i dół 2 płyty 490x256mm, płyta 22mm
            -wzmocnienia(polecam z płyty 22mm):
            wzmocnienie środek(poziome) płyta 490x256mm, płyta 22mm
            wzmocnienie środka(góra) płyta 258x256mm, płyta 22mm
            wzmocnienie środka(dół) płyta 156x256mm, płyta 22mm
            zasłona komory płyta 258x256mm, płyta 22mm
            lub
            wzmocnienie środek(poziome) płyta 490x256mm, płyta 18mm
            wzmocnienie środka(góra) płyta 260x256mm, płyta 18mm
            wzmocnienie środka(dół) płyta 158x256mm, płyta 18mm
            zasłona komory płyta 260x256mm, płyta 22mm

Skomentuj

hej, dziekuje za projekcik,
              zrobiłem dokładnie identyczny - zgodnie z projektem (no, nieco inne wykończenie dla wsparcia moich FX-200,
              sub robi robotę jednak są uwagi dla następców :) ->
              1. BR zastosowałem dokładnie taki sam czyli z rynny PCV 90mm (wewnętrzna dokładnie taka sama jak w projekcie) jednak mimo profilowania z obu stron lekko furkoce przy boardzo niskich zejściach... proponuje jednak zastosować 10cm
              2. panel, zastosowałem bardzo podobny - 250/4 // 130/8 generalnie wystarcza jednak przy wysterowaniu powyzej 3/4 skali zdarza mu się czasem pierdnąć przy najcięższych obciążeniach, ja nie zmieniam bo już przy połowie skali jest potężnie przy 25m2 jednak jak ktoś robi i chce wukożystać 100% potencjału głośnika proponuje jednak zastosować coś bliżej 200/8

fotki mojej paczki będą w osobnym wątku

Skomentuj

Zamieszczone przez pm82pm Zobacz posta
                sub robi robotę jednak są uwagi dla następców ->
                1. BR zastosowałem dokładnie taki sam czyli z rynny PCV 90mm (wewnętrzna dokładnie taka sama jak w projekcie) jednak mimo profilowania z obu stron lekko furkoce przy boardzo niskich zejściach... proponuje jednak zastosować 10cm
                A ja proponuję dać jeszcze większą.
                86mm to się daje do głośnika 8".
                100mm to nadal za mało i "świszczeć" będzie nawet po wyprofilowaniu.

Minimum dla tego głosnika to rura o średnicy wewnętrznej 110mm, wtedy mamy 1/4 SD.
                Dla głośników z dużym Vd proponuję dać jeszcze większą, np. 120mm.

Niestety, jeśli chcemy mieć efektywnego, niskoschodzącego, dobrze działającego suba BR, musimy godzić się na długi i obszerny tunel.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  A ja proponuję dać jeszcze większą.
                  86mm to się daje do głośnika 8".
                  100mm to nadal za mało i "świszczeć" będzie nawet po wyprofilowaniu.

Minimum dla tego głosnika to rura o średnicy wewnętrznej 110mm, wtedy mamy 1/4 SD.
                  Dla głośników z dużym Vd proponuję dać jeszcze większą, np. 120mm.

Niestety, jeśli chcemy mieć efektywnego, niskoschodzącego, dobrze działającego suba BR, musimy godzić się na długi i obszerny tunel.
                  zgadza się, jednak przy 120mm tunel musi być bardzo długaśny a to dodatkowe problemy... (wiem wiem o to włanie chodzi w tej zabawie :)
                  jak mówięc, te 86 mm to nieco za mało choć nie jest to rażące, myślę że te 100 było by takim optimum przy strojeniu 30hz,
                  może pokuszę się kiedyś o przerobienie frontu nieco wydłużając przednią jego część i dając większą średnicę a może nie...
                  furkotanie pojawia się tylko przy sub testach, przy normalnym uzytkowaniu absolutnie tego nie slychac

Skomentuj

lekko furkoce przy boardzo niskich zejściach...
                    Lekko??:) Furkocze jak ruski wentylator:) Mam dokładnie takiego samego suba i ogólnie z tą średnicą BR jest masakra jak ktoś chce się poczuć jak w kinie. Tak jak mówi Marian tylko coś powyżej 10cm. Niestety to fakt, że przy średnicy 11cm długość tunelu wynosi 62cm :) Marian a jakby zamienić rurkę na szczelinowy to jakie wymiary byłyby optymalne? Można zawierzyć WinISD? Chciałem dać szczelinowy 3cm x 22cm ale nie wiem czy też nie będzie furczeć

Skomentuj

W tym przypadku przerobienie strojenia nie jest takie proste.
                      Dając większą średnicę tunelu musimy go jednocześnie wydłużyć, jedno jak i drugie zmniejsza objętość obudowy, co za tym idzie, musimy jeszcze bardziej wydłużyć tunel (niż wychodzi z założenia/sumulacji) aby zachować częstotliwość strojenia, co jeszcze bardziej zmniejsza objętość obudowy.
                      Dochodzimy wtedy do sytuacji w której sam projekt traci sens (zbyt mała objętość obudowy BR).

furkotanie pojawia się tylko przy sub testach, przy normalnym uzytkowaniu absolutnie tego nie slychac
                      Ale zapewne w kinie takie furkotanie już słychać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                      Chciałem dać szczelinowy 3cm x 22cm ale nie wiem czy też nie będzie furczeć
                      Będzie.
                      Oblicz minimum 1/4 SD głosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Ale zapewne w kinie takie furkotanie już słychać.
                        nie, a to zapewne dlatego że w moim metrażu i przy moim panelu głośnik nie osiąga max swoich możliwości,
                        furkoce jak mu dam max w palnik (130W wzmak) i to tylko poniżej 30Hz. (głośnik napewno nie osiąga swojego max), dodatkowo furkotania absolutnie już nie słychać jak równolegle działa zestaw FX 200 więc jak pisałem, zalecam większy wzmak i zdecydowanie większy BR ale zastanawiam się czy u mnie się bawić w zmiany, jest naprawdę ok

teoretycznie mogę przedłużyć nieco front i dać BR 10/50 cm ale nie czuje takiej konieczności

Skomentuj

Jak ten głośnik będzie się zachowywał jeśli był by skierowany do podłogi? (nie chce żeby było go widać) a z przodu tylko BR

Skomentuj

Zamieszczone przez czaja87 Zobacz posta
                            Jak ten głośnik będzie się zachowywał jeśli był by skierowany do podłogi?
                            Tak samo jak by był na froncie (jedynie przy wysokim cięciu może być różnica w brzmieniu).
                            Pamiętać trzeba żeby nóżki były wystarczająco wysokie.

Skomentuj

A jeśli BR też będzie skierowany do podłogi ziemni to coś? (jakiej średnicy i dł. BR będzie najlepiej się spisywał)
                              Nóżki wystarczą z 7 cm?

Skomentuj

A jeśli BR też będzie skierowany do podłogi ziemni to coś?
                                Nie.

jakiej średnicy i dł. BR będzie najlepiej się spisywał
                                Podałem tylko średnicę rury.
                                Jakie strojenie w jakim litrażu to już zależy od symulacji.

Nóżki wystarczą z 7 cm?
                                Wystarczą.

Skomentuj

Czaruję...
                                X