Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx fx200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Stx fx200

Założenia:

Poprawa odsłuchu audio stereo w stosunku do poprzednich głośników
    Jamo S416 HCS3
    Koszty relatywnie niskie żeby nie było ew. dużych strat w razie tzw. LIPY.
    Padło na sprawdzoną i oklepaną konstrukcję STX FX200 z designem nieco ładniejszym
    niż w zestawie diy STXa
    Dzięki tej konstrukcji zdobyłem nieco wiedzy w temacie budowy własnych głośników co mam
    nadzieję zaprocentuję na przyszłość.

Głośniki

Dobrze wszystkim znane:

GDN 22-140-8-SCX
    GDM 14-150-8-SCX
    GDWK 10-250-8-AWX

Obudowa:

Wykonana własnoręcznie od A-Z z płyty MDF 19mm W oryginale było 16mm.
    Wyjątek stanowią otwory i frezy pod głośniki w zewnętrznym froncie.
    Po próbach stwierdziłem że żona wywali mnie z domu za ten pył....Niewykonalne w warunkach

domowych przynajmniej u mnie.
    Postanowiłem ja trochę wzmocnić i nie zmieniając wymiarów wew złożyłem z grubszych płyt
    i dałem podwójny front.
    Oklejana fornirem modyfikowanym Czereśnia Amerykańska
    front oklejony sztuczna skórą a'la BINGANT
    Obudowa umieszczona na podstawkach z kolcami.
    Obudowa wytłumiona w komorze BR Płytą Kellera (ogólne zastosowanie w
    przemyśle motoryzacyjnym do wyciszania i wytłumiania dużych powierzchni)
    Następnie filc a'la Porozo również przemysł motoryzacyjny i owata.
    Lakierowana lakierem do parkietów Hatzlack Super Strong - pędzel.
    Ogólnie nie zmieniłem niczego co jest kluczowe dla zaprojektowanej charakterystyki przez

STX.

Zwrotnice wykonane na zamówienie lutowane na pajączka na komponentach Janzen Audio dokładnie

wg parametrów oryginalnego projektu STX

Wrażenia:

Absolutna rewelacja w stosunku do wcześniej wspomnianych Jamo. Założenia jak
    oczywiście dla mojej skromnej osoby spełnione w 110% Głośniki nieżle się prezentują pod

względem wizualnym jak również zadowalają mnie akustycznie. wyraźna góra, mocny dół i duża

szczegółowość, cały czas porównuję je do wspomnianych JAMO. Głośniki napędzam Amplitunerem

Yamaha HTR 6030 Na dzień dzisiejszy wystarcza.

Koszty:

MDF 130 zł (Leroy Merlin), Zwrotnice 438 zł, Głośniki 546 zł, sztuczna skóra 14 zł
    lakier 39 zł Fornir 85 zł, klej do drzewa Pattex a'la Wikol 34 zł, klej do forniru i skóry
    Pattex Universall 34 zł, terminale, kolce, BR, gniazda i wtyki ok 100 zł, Kabelek do
    połączeń zwrotnic głośników i terminali 68 zł RAZEM jakieś 1488 zł + przesyłki ok 70 czyli w

Sumie ok 1550 zł. Nie licze różnych pędzli nożyków itp narzędzi...

BYŁO WARTO
    Załączone pliki

Gratuluję udanej budowy ! Koszt zwrotnic jak dla mnie kolosalny

Skomentuj

Zamieszczone przez marcco.life Zobacz posta
      Padło na sprawdzoną i oklepaną konstrukcję STX FX200 z designem nieco ładniejszym
      niż w zestawie diy STXa
      i to ci sie udalo

najwieksza wada tych kolumn jest wlasnie koszt zwrotnic. do drozszych AWXow zwrotnice wychodza duzo taniej :/
      ale wiele tu sie nie da zaoszczedzic

Skomentuj

Niestety zwrotnice są faktycznie dość drogie. STX za oryginalne chce 204 zł/szt więc nie zastanawiałem się długo i dołożyłem te 15 zł/szt żeby zamówić na Janzen'ach. Teraz myślę nad głośnikami efektowymi na tył. Chcę żeby pasowały designem (przetworniki) i żeby grały przyzwoicie. Założenia podobne jak w fx200.

Skomentuj

Fajnie Ci to wyszło

Ja do FX-200 na tył mam 14scx+pj. W filmach i koncertach idealnie spełniają swoją rolę.
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

wszsytko zalezy od sprzetu, oczekiwan i tego jak czesto bedziesz uzywal kina

jak tani sprzet i nie za czesto kino to SCX + PJ starczy
            jak lepszy sprzet i czesto bedziesz sluchal/ogladal w kinie to mozna sie pokusic o wersje z AWXem na gorze

Skomentuj

akurat u mnie 95% to muzyka w stereo tak wiec kina niewiele. Chce zrobić 5.1 dlatego żeby zona mogla czasami coś obejrzeć. Ona to lubi :) Planuje zrobić tyły na właśnie tych STXach 14 scx i PJce. Konstrukcja w zasadzie dość popularna i sprawdzona. Różnica z innymi polegała by na tym że chcę zrobić skrzynki zamknięte i dlatego zastanawiam też się nad nisko-średniotonowym WM.STX.4.1.100.8.F.S.MC w połączeniu z PJka. Miło że niedawno Paweł.S rozpoczął dyskusję nad właśnie taką konstrukcją więc zwrotnica by może również była. W przeciwnym wypadku trzeba bedzie zrobić pomiary z skrzyneczką.
              Napewno skorzystam z jednej z tych dwóch konfiguracji.

Skomentuj

minusem 10cm woofera jest jego efektywnosc
                jak ma byc tanio to moze gotowiec? http://stx.pl/stx-e-200-n-kolor-redwood.html
                montowalem poprzedniki i brzmienie bylo bardzo dobre jak na kino

Skomentuj

nie nie nie...:-) jak diy to diy... A tak powaznie to musiałbym przerabiać żeby pasowały designem. Szkoda że tych przetworników z E-200n STX nie udostępnia luzem.

Skomentuj

Wprowadziłem dzisiaj korektę do wytłumienia górnej
                    komory. Była nieco zbyt mocno wytłumiona.
                    Po wygrzaniu glosnikow doszedłem do wniosku ze
                    troszkę brakowało dolnego środka.
                    Mam nieodparte wrażenie ze teraz jest dużo lepiej.

Skomentuj

Witam.

Widzę że kolega marcco.life wykonał bardzo dobrą robotę z kolumnami. Gratuluję.

Ja obecnie kończę swoje fx200 ale do szczęścia brakuje mi jeszcze parę podpowiedzi, sugestii.

marcco.life jak mocno wytłumiłeś komorę głośników średnio i wysoko tonowych?
                      u mnie średnica jest nieco natarczywa i krzykliwa, czy wytłumienie zmieni coś?

aha, czytałem o zmianie polaryzacji tych głośników, oczywiście zmieniłem oba.
                      ale na tym forum znalazłem wzmiankę o zmianie tylko głośnika średnio tonowego.
                      schemat mówi co innego, więc o co chodzi.?

Skomentuj

górna komora jest wytłumiona tylko owatą na wszystkich ściankach oprócz frontowej. Owata o grubości ok 3 cm. Na początku mialem jeszcze pod owatą zielony filc ok 1 cm grubości ale szybko to zmieniłem ponieważ bylo za mocno wytlumione. Z polaryzacja nie kombinowałem bo w obecnej postaci jestem w pełni usatysfakcjonowany dźwiękiem tych głośników. Wiadomo że to tylko STX ale głośniki marketowe w większości biją na pysk.

Skomentuj

Czaruję...
                        X