Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX FX-300 by robafini

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] STX FX-300 by robafini

Witam, jakiś miesiąc temu ukończyłem budowę moich fx'ów i postanowiłem, że je tutaj zaprezentuję

Wybór na fx'y padł w pełni świadomie, odłsłuchiwałem cantony, dali zensor 5/7, klipsch f2 i mx140.

Z powyższych typów największe wrażenie zrobiły na mnie MX-140, z racji tego że preferuję kolumny podłogowe zadecydowałem, że zbuduję FX-300 :)

Cały projekt opiera się o schemat od producenta STX'a, różni się on grybością płyt mdf i sposobem fornirowania, ale to sami zauważycie równicę po zdjęciach :)

Całość była lakierowana w specjalnej komorze, bez wysokiego połysku, tak żeby ukazać efekt litego drewna.

Jako wzmacniacz (po zdjęciach widać) służy mi Sony TA-F700ES. Wybór dwóch frontów prawych padł celowo.

Koszty wykonania łącznie 1574zł, wliczam w tą kwotę głośniki i zwrotnice od STX'a (po rabatach) + płyta mdf. Fornir i klej miałem na stanie

DSC_0097.jpgDSC_0077.jpgDSC_0093.jpgDSC_0098.jpgDSC_0094.jpgDSC_0081.jpgDSC_0082.jpgDSC_0095.jpgDSC_0102.jpgDSC_0075.jpg
    Last edited by robafini; 25.01.2013, 14:22.

Nie rozumiem tego fornirowania,możesz wyjaśnić? Po co z dwóch stron? wygląda to jak laminat a nie fornir...

Skomentuj

I zapodaj tytul utworu.
      Kolumny jak ciesza to OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Nie rozumiem tego fornirowania,możesz wyjaśnić? Po co z dwóch stron? wygląda to jak laminat a nie fornir...
        Tutaj fornir nie jest klejony na wałek jak 70% projektów tylko w prasie stolarskiej, gdzie tak to powinno wyglądać (stara szkoła stolarska). A po co z dwóch stron ? A po to bo jeśli pofornirujesz z jednej strony to fornir przeciągnie Ci mdf na drugą stronę i tam gdzie nie masz forniru będzie wybrzuszenie.

Laminat ? :mellow: Nie chciałem wysokiego połysku ani czegoś podobnego gdzie powierzchnia jest "śliska" i bardzo łatwo tworzą się mikro ryski, może po zdjęciach i filmiku tak widać ale w rzeczywistości w dotyku jak i wyglądzie od razu widać, że to lite drewno

Dodaję dwa zdjęcia, które trochę lepiej odwzorowują dany efekt :)

DSC_0116.jpgDSC_0115.jpg

Tytuły nutek widać na monitorze, jak dasz obraz w hd i zatrzymiesz to masz tytuł

Daydin - A place to be real
        Sara K. - Water falls (all your love)
        daft punkt - tron:legacy (solar sailer)
        muse - the 2nd law (madnes)
        Last edited by robafini; 25.01.2013, 14:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez robafini Zobacz posta
          Tutaj fornir nie jest klejony na wałek jak 70% projektów tylko w prasie stolarskiej, gdzie tak to powinno wyglądać (stara szkoła stolarska). A po co z dwóch stron ? A po to bo jeśli pofornirujesz z jednej strony to fornir przeciągnie Ci mdf na drugą stronę i tam gdzie nie masz forniru będzie wybrzuszenie.
          Ok,tylko że w tym przypadku to nic nie dało,bo kolumny wyglądają jak by były zrobione ze zwykłej płyty laminowanej z doklejonymi obrzeżami. Kolumny grają dobrze,za tą cenę raczej nic lepszego się nie zrobi... no ale ten fornir (oklejenie kolumn w ten sposób) psuje wszystko.

Dlaczego nie okleiłeś konstrukcji po jej złożeniu? dlatego że prasa zmiażdżyła by kolumn? (akurat na tym się nie znam,nie wiem czy idzie ją jakoś ustawić). Nawet jak byś nakleił fornir,jak to powiedziałeś,"na wałek",to i tak by było lepiej niż teraz... A prawd powiedziawszy,na wielu konstrukcjach na tym forum fornir jest tak kładziony i nikt nie narzeka,nawet nie widać że to było robione wałkiem do ciasta

Skomentuj

Ok,tylko że w tym przypadku to nic nie dało,bo kolumny wyglądają jak by były zrobione ze zwykłej płyty laminowanej z doklejonymi obrzeżami. Kolumny grają dobrze,za tą cenę raczej nic lepszego się nie zrobi... no ale ten fornir (oklejenie kolumn w ten sposób) psuje wszystko.

Dlaczego nie okleiłeś konstrukcji po jej złożeniu? dlatego że prasa zmiażdżyła by kolumn? (akurat na tym się nie znam,nie wiem czy idzie ją jakoś ustawić). Nawet jak byś nakleił fornir,jak to powiedziałeś,"na wałek",to i tak by było lepiej niż teraz... A prawd powiedziawszy,na wielu konstrukcjach na tym forum fornir jest tak kładziony i nikt nie narzeka,nawet nie widać że to było robione wałkiem do ciasta

Z tym, że nie widac to się nie zgodze bo ja gołym okiem widze fałdki i sam efekt końcowy położenia lakieru Prasa ma nacisk do kilku ton (oczywiście nie myśleć zaraz, że tutaj był nacisk 5ton bo by z mdf'u placek wyjechał :biggrin: ), fornir jest wprasowany w mdf tak, że jest nie do oderwania. Wałkiem nie da się osiągnąć tak idealnie położonego materiału, nigdzie nic nie odłazi, kanciki masz idealnie równo

Dla mnie ten sposób nic nie psuje, wykonałem tak jak powinno się kłaśc fornir, dlatego chcialem to pokazac na zdjęciach. Tą samą metodę stosuje się w drogich meblach itp, gdzie fornir nie wygląda jak fornir a jak płat drewna :) Wiele też zależy od forniru, z jakiego drewna itd dlatego może bardziej podchodzi Ci to pod laminat :)

Ps. do prasy bynajmniej tej, którą ja mam i z którymi się spotkałem, możesz władać tylko dany element, całej skrzynki się nie da
            Last edited by robafini; 25.01.2013, 15:00.

Skomentuj

Dobre proste skrzynki, ale dla mnie też ten sposób oklejania psuje cały efekt jedności bryły. Może oklejenie drzwiczek szafki kuchennej może spowodować wybrzuszenie mdf ,ale kolumna ma wszystkie ścianki połączone i do tego wzmocnienia w środku także
              mało prawdopodobne aby fornir przyklejony z jednej strony spowodował wypaczenie ,przynajmniej nie spotkałem się z takim defektem.Ja jak robiłem mx-140 to też zrobiłem 2 lewe czy prawe (nie pamiętam już), ale zaraz to poprawiłem.
              Co miałeś na celu wykonując 2 prawe kolumny? Na ilu metrach je użytkujesz?

Skomentuj

Konstrukcja nad która również się zastanawiałem.... Faktycznie to fornirowanie nie bardzo... Mnie torche kojarzy się to z meblami z Agaty z lat 80-tych. Ogólnie konstrukcja bardzo dobra na bardzo dobrych i uznanych przetwornikach. A... i dlaczego dwa prawe fronty? Ma to jakiś głębszy sens? Bo wygląda dziwnie ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                  Dobre proste skrzynki, ale dla mnie też ten sposób oklejania psuje cały efekt jedności bryły. Może oklejenie drzwiczek szafki kuchennej może spowodować wybrzuszenie mdf ,ale kolumna ma wszystkie ścianki połączone i do tego wzmocnienia w środku także
                  mało prawdopodobne aby fornir przyklejony z jednej strony spowodował wypaczenie ,przynajmniej nie spotkałem się z takim defektem.Ja jak robiłem mx-140 to też zrobiłem 2 lewe czy prawe (nie pamiętam już), ale zaraz to poprawiłem.
                  Co miałeś na celu wykonując 2 prawe kolumny? Na ilu metrach je użytkujesz?

Pierwsze skrzynki A110 były obklejone z jednej strony i po 20 latach mimo idealnego wykonania wzmocnień (pancerna obudowa) klej puścił w tym miejscu gdzie był największy nacisk pracy forniru.

A co do dwóch prawych lewych, pisałem z P. Sławkiem na ten temat i zarówno on jak i ludzie pracujący nad zwrotnica stwierdzili że ma to głównie efekt wizualny i w mniejszej mierze wpływa na dźwięk poprzez zastosowanie dwóch symetrych zwrotnic. Słucham różne utwory i nic mi nie przeszkadza w tym, że są dwie prawe

Pozdrawiam

Skomentuj

A co do dwóch prawych lewych, pisałem z P. Sławkiem na ten temat i zarówno on jak i ludzie pracujący nad zwrotnica stwierdzili że ma to głównie efekt wizualny
                    Efekt wizualny apropo dwóch prawych/lewych vs symetrycznych? czy że ogólnie nie robi różnicy czy wysokotonówki są na środku czy po bokach?

...i w mniejszej mierze wpływa na dźwięk poprzez zastosowanie dwóch symetrych zwrotnic.
                    Tzn. że jeśli były by symetrycznie to trzeba by było zrobić do każdej z kolumn inną zwrotnicę? lewą i prawą? :)

Skomentuj

Efekt wizualny apropo dwóch prawych/lewych vs symetrycznych? czy że ogólnie nie robi różnicy czy wysokotonówki są na środku czy po bokach?

Tzn. że jeśli były by symetrycznie to trzeba by było zrobić do każdej z kolumn inną zwrotnicę? lewą i prawą? :)
                      Powielam tylko słowa z mojej korespodencji z STX

Co do prawych i lewych, wiem że w tym momencie z tego co tutaj wyczytałem mam pogorszoną scenę, tak samo w wypadku zastosowania wysokotonowego na środku frontu.

Mnie to nie przeszkadza a wizualnie bardziej tak odpowiada niż kolumna prawa i lewa

Skomentuj

Fornirowanie na prasie obu bokow forniru jest jak najbardziej ok i tak się faktycznie robi fabrycznie, tylko roznica polega na tym, ze idąc dalej profesjonalnie plyty powinny być sciete lub frezowane na 45 stopni i sklejane najlepiej na lamelki. To co Ty zrobiles to w sumie sztuka dla sztuki, bo co z tego ze fornir klejony na prasie, jak efekt końcowy jest po prostu kiepski.

Z reszta w technice stolarskiej tez się już trochę zmienilo i materialy poszly do przodu. Dzis profesjonalne kleje na zimno i bez prasowania również daja doskonale rezultaty.
                        http://www.laminart.pl/img/pliki/kle...a%202009.1.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Fornirowanie na prasie obu bokow forniru jest jak najbardziej ok i tak się faktycznie robi fabrycznie, tylko roznica polega na tym, ze idąc dalej profesjonalnie plyty powinny być sciete lub frezowane na 45 stopni i sklejane najlepiej na lamelki. To co Ty zrobiles to w sumie sztuka dla sztuki, bo co z tego ze fornir klejony na prasie, jak efekt końcowy jest po prostu kiepski.

Z reszta w technice stolarskiej tez się już trochę zmienilo i materialy poszly do przodu. Dzis profesjonalne kleje na zimno i bez prasowania również daja doskonale rezultaty.
                          http://www.laminart.pl/img/pliki/kle...a%202009.1.pdf

Wcześniej na tym forum zaprezentowałem taki sposób łączenia płyt przy Zeusach o którym mówisz to zostałem wręcz zrównany z ziemią, że tak być nie powinno

Kleje na zimno, a technika poszła bo to już nie czasy mącznika

Skomentuj

Z tym, że nie widac to się nie zgodze bo ja gołym okiem widze fałdki i sam efekt końcowy położenia lakieru Prasa ma nacisk do kilku ton (oczywiście nie myśleć zaraz, że tutaj był nacisk 5ton bo by z mdf'u placek wyjechał ), fornir jest wprasowany w mdf tak, że jest nie do oderwania. Wałkiem nie da się osiągnąć tak idealnie położonego materiału, nigdzie nic nie odłazi, kanciki masz idealnie równo

Zdjęcie mojego fornirowanego rogu robionego wałkiem.

Kolego robafini - Nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem. "Na wałek" można uzyskać tak samo dobre efekty. Myślę, że nie jestem jedynym użytkownikiem tego forum, który tak uważa. Nie wszyscy konstruktorzy tego forum posiadają w domu prasę i są wyznawcami "starej dobrej szkoły", jednak efekty ich pracy mogą wprawiać w podziw. Wystarczy tylko odrobinę chęci i doświadczenia.

Bez urazy ale Twoje narożniki kolumn psują efekt końcowy - wygląda to jak skrzynka z Ikei.

Skomentuj

jakie wrażenia słuchowe?

Skomentuj

Powielam tylko słowa z mojej korespodencji z STX
                                Ja również budując moje fx 200 korespondowałem z STX ponieważ na początku chciałem zbudować kolumnę z głośnikami w osi.
                                Kategorycznie mi odradzono takiego pomysłu. Ułożenie głośników w FX 200 (średnio tonowy i wysoko tonowy)i FX 300 (wysoko tonowy) nie jest kwestią przypadku i ma swoje uzasadnienie akustyczne cytuję tu dalej za STX-em

Skomentuj

Żółwik - mogę wykonać tak samo.. Ale nie podoba mi się to, zrobiłem tak jak mi się podobało, kolumny nie idą na żadną wystawę tylko mają spełniać wymagania właściciela z tym stwierdzeniem o ikei ja bym się powstrzymał

Ja od Stx dostałem odpowiedź, że wysokotnowy ma być przy krawędzi, byle nie na środku. A po zapytaniu czy mają być dwie prawe czy dwie lewe otrzymałem odpowiedź iż mogą być

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
                                    jakie wrażenia słuchowe?
                                    Jak najbardziej pozytywne, bałem się, że w moim pokoju 16mkw będzie brakować niskich partii (przyzwyczajenie do 30cm Tonsila) a zostałem miło zaskoczony bo wszystko z tych kolumn wybrzmiewa bardzo poprawnie, początkowo przy wzmacniaczu Pioneer'a brakowało klarowności góry, szczegółów, po zmianie na es'ke efekt się poprawił jak najbardziej na plus :)

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Fornirowanie na prasie obu bokow forniru jest jak najbardziej ok i tak się faktycznie robi fabrycznie, tylko roznica polega na tym, ze idąc dalej profesjonalnie plyty powinny być sciete lub frezowane na 45 stopni i sklejane najlepiej na lamelki
                                      Święte słowa. Kleję wszystko na klej biały. Kontaktowy też stosowałem przy fornirowaniu ale teraz już nie muszę się tak męczyć. Łatwo szybko i przyjemnie:

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Konrad, Twoja metoda już od dawna mi się podoba. Myslalem o czyms takim ale w formie pionowej. Choc nie da się uzyskac tutaj takiego nacisku jak na typowej prasie, to i tak daje to duże korzyści. Swoja droga, to nawet same skrzynki nie wytrzymalyby dużego nacisku prasy.
                                        Jak długo trzymasz elementy klejone pod naciskiem? Jak cos, to możesz odpisac w temacie Toolboxa, co by nie smiecic za dużo.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X