Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher audio t9950 & 8945a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Usher audio t9950 & 8945a

Ponad rok już minął, od kiedy zacząłem śledzić tutejsze forum. Czas najwyższy pokazać efekty całorocznego czytania i uzupełniania wiedzy na temat budowy zespołów głośnikowych.
    Z góry wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy przyczynili się do tego sukcesu.

GŁOŚNIKI:
    USHER AUDIO T9950-20
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-728.html

USHER AUDIO 8945A
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...45a-p-727.html

OBUDOWA:

- pojemność 15 litrów
    - grubość boków 2,5 cm (3c MDF gięty), front grubości 3,8 cm
    - podstawa przygotowana do dodatkowego dociążenia
    - wykończenie naturalnym fornirem orzech włoski + czarny front, standy z wstawką rybia łuska, całość lakier matowy

ZWROTNICA:
    Projekt Lusztiego (wielkie dzięki!), podział w okolicach 2,2kHz.
    Pomiary wykonane w docelowych obudowach.
    Ostateczna zwrotnica wybrana na podstawie kilkudniowych odsłuchów.

KOSZT:
    Całość zamknęła się w okolicach 4tys.zł ze względu na bardzo wysoki poziom wykonania skrzynek.
    Nie żałuję ani złotówki wydanej na ten projekt, szczególnie biorąc pod uwagę to co w tej kwocie proponują firmowe konstrukcje..

ZDJĘCIA:
    Załączone pliki
    Last edited by roman763; 20.03.2013, 18:02.

Miałem okazję oglądać wykonanie skrzynek...wszystko na najwyższym poziomie. Ogólnie skrzynki formą bardzo ładne. W rzeczywistości wyglądają dużo lżej niż na tych fotkach.
    Cieszę się, że dźwięk przypadł do gustu :) Jakaś mała w tym i moja rola :)

Nie na temat...
    A gdzie druga mierzona przeze mnie konstrukcja?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ej LuSzti:)na kablach miedzianych to Ty się nie znasz:lol:,jeśli jednak o zwrotki chodzi to"szapo ba" Pokazałeś mi że można wykonać kilka poprawnych zwrotnic,a tylko jedna z nich zagrała tak że.............Drugą konstrukcję pokażę niebawem
      Last edited by roman763; 20.03.2013, 18:19.

Skomentuj

Kolejna ładna konstrukcja :thumbsup: gratulacje

Skomentuj

Super wykonanie. Gratuluję! Przyczepić sie do czegoś należy, więc ... za nisko BR
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

ej fajnee... :)
            Ta bryła przemawia do mnie całkowicie i te standy z łuską to ta przysłowiową kropka nad "i".
            Last edited by dolphin123; 21.03.2013, 08:50.

Skomentuj

Dolphin123: dziękuję,tym bardziej że od Ciebie się to wszystko zaczęło,to Ty zaraziłeś mnie tą pasją,łobuzie:)

Skomentuj

No widze, ze na Pomorzu sie dzieje :)
                Bardzo mi sie podobają.

Szkoda, ze nie mogłem wpaść na odsluchy do Łodzi :(

Powiedz mi czy górna i dolna "płyta" wystaje poza obrys kolumny?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukaszziękuję i w takim razie zapraszam na odsłuch do Gdańska:)
                  "Płyty" nie wystają poza obrys kolumny,jeśli dobrze zrozumiałem i płytami nazywasz podstawę i "górę" monitorów?
                  Ushery "napędza"lampowiec
                  _MG_9948.JPG

Skomentuj

Tak podstawa i góra.
                    Pokaz lepsze zdjęcia górnego ranta bo ja jednak cos tam widze :)

A zdjęcia by "rybka" jakieś takie mało profesjonalne
                    Musi jeszcze potrzebować
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ładne :)

Na zdjęciach widać że cała konstrukcja jest pochylona do tyłu za sprawą kolców,i tu mam pytanie apropo zwrotnicy,czy ten kąt pochylenia był brany pod uwagę przy projekcie?
                      Kolejne pytanie,czy monitory są jakoś przykręcone do standów? czy można je swobodnie ściągnąć i np. postawić na półce?

Skomentuj

lklukasz,zdjęć innych na chwilę obecną nie mam.Góra kolumny"pokrywa"była doklejona na samym końcu,po wypełnieniu komór piaskiem kwarcowym.Pokrywa ta jest idealnie spasowana z giętymi bokami więc nie wiem co Ty tam widzisz:)Waga całości to 50kg a standy posiadają wydzieloną komorę więc można by je jeszcze dodatkowo dociążyć

---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

Marian,dziękuję.Monitory są zespolone ze standami,ale odkręcając 4 śruby można je bez problemu ściągnąć.Pomiar wykonywany dla "prostych" skrzynek.Pochyliłem je nieznacznie bo wg mnie ciut lepiej wyglądają.Odsłuchiwałem ich na "prosto" jak i z lekkim pochyleniem i osobiście nie słyszę znaczącej różnicy,jeśli w ogóle jest.Ale z punkty widzenia projektu,i spokoju w głowie powinny grać na "prosto"
                        Zresztą znany recenzent pan P.....:)z całą pewnością znalazł by całą masę argumentów że pochylone nie mogą dobrze zagrać.Tak więc od dziś ushery stoją na "baczność":lol:

Skomentuj

roman763 sam wykonałes skrzynki? Masz jakieś zdjecia z budowy?

Kolumny bardzo ładne:)

Skomentuj

Skrzynki były zamawiane. Człowiek w domowym zaciszu bez malowania natryskowego w komorze bezpyłowej nie jest w stanie tak wykonać skrzynki... Niestety... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Skrzynki były zamawiane. Człowiek w domowym zaciszu bez malowania natryskowego w komorze bezpyłowej nie jest w stanie tak wykonać skrzynki... Niestety... :)
                              Warto umieścić takie info w pierwszym poscie

dolphin123 wedłyug Ciebie SS9700 bije T9950??

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                dolphin123 wedłyug Ciebie SS9700 bije T9950??
                                Bez dwóch zdań... :) D2905/9700 po mimo swej opinii "lekko natarczywej", przekazują dźwięk dużo swobodniej, bez spinania się jak pojawią się większy natłok elementów. Nie mniej Usher w swojej cenie też jest rewelacyjny i pytanie bardziej powinno brzmieć czy lepszy 9700 zgra się z midwooferem Ushera tak samo jak T9950 (w aspekcie plastyki namacalności i innej filozofii ałdiofilskiej)? Wydaje mi się, że takie połączenie mogłoby w ogólnym odbiorze nie pasować tak jak Illuminator z D2905/9700 czy tak, jak pasują do siebie T9950 z 8945A. Tak samo jak stwierdziliśmy u Lusztiego, że Morel nie za bardzo mógłby pasować do Illuminatora jak pasuje przy aluminiowych seasach.

Skomentuj

Gratuluje Romku zakończenia projektu.Dopiero na tych fotkach widać, jak pięknie masz dopracowane obudowy.Pozdrawiam.

Skomentuj

Dziękuję,wspierałeś ten projekt od samego początku.Ech chyba Tobie zadałem najwięcej debilnych pytań.....?Dziękuję Wam wszystkim od Gdańska,do
                                    Łodzi kończąc na Krakowie.Kolumny te powstały dzięki Wam.....
                                    Last edited by roman763; 31.03.2013, 15:39.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X