Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eltax Linear Response 8 w carbonowym wdzianku by Csbiczek;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Eltax Linear Response 8 w carbonowym wdzianku by Csbiczek;)

Dobry na wieczór!:)
    Pacjentem są kolumny Eltax Linear Response 8.
    Kolumny były zmęczone przez czas i poprzednich właścicieli więc postanowiłem je trochę odświeżyć bo mam je dość długo i jeszcze trochę pograją u mnie:)
    Kolumienki są zbudowane na 2x Vifa P17WG-07 i 1x Vifa D19TD-05

Zwrotka może nie jest jakaś hi-end'owa ale też nie jest zła(sugeruję się elementami, pomiarów nie robiłem)

Z kolumnami było prawie tyle samo pracy co z budową nowych dlatego postanowiłem wrzucić całość tutaj:)
    Pierwotnie wyglądały tak:

Z kolumn zerwałem starą okleinę, wyszpachlowałem ubytki i braki(sporo obić, ukruszone rogi, wgnioty itd), zaślepiłem i zaszpachlowałem otwory po zaczepach na maskownice(mam tylko jedną to raz a dwa nawet jak bym miał obie to i tak wolę kolumny z wyeksponowanymi głośnikami:) )
    Całość przed oklejeniem przemalowałem 1 warstwą lakieru żeby okleina się lepiej trzymała(dzięki za podpowiedź dla Pawła:P )

Okleina pochodzi z allegro od tego użytkownika:
    http://allegro.pl/promocja-152x50-ka...113101068.html

Efekt końcowy jest zadowalający choć były małe wpadki ale ostatecznie ich nie widać(małe bąbelki z brudu pod okleiną-rozbite delikatnie młotkiem). Całość jest oklejona 1 płatem okleiny, łączenia są tylko na górnej lewej i prawej krawędzi, reszta to jeden wielki plaster:)

Odnośnie walorów dźwiękowych trzeba by też coś skrobnąć i to właśnie dzięki nim kolumny zostały odświeżone:)
    Kolumny grają naprawdę bardzo niskim i miękkim basem, nie brakuje im średnicy a wysokie są delikatne i nie drażnią uszu:) Zostały na dłużej bo grają lepiej od poprzedników tj Arcusy AS3 i AS4 i porównywalnie dobrze do 18AWX + Seas 27TBFCG( z korzyścią na basie dla Eltaxów). Napędzam to końcówką mocy Benytone X-CALIBRE MA-4000 - bardzo fajny sprzęcior, zgrywa się idealnie z tymi kolumnami a i wygląda interesująco(do 1500zł śmiało mogę polecić, miłe dla ucha brzmienie a i zapas mocy ogromny):) Źródłem jest laptok:P

Ogólnie decyzja padła na okleinę carbon bo miało być dość tanio no i gdzieś na necie widziałem kolumny w carbonie i wpadły mi w oko. Była to moja pierwsza i ostatnia przygoda z okleiną, okleina to zło, jest bardzo niewdzięczna przy kładzeniu tj podłoże musi być idealne, zrobione na jajko bo inaczej wszystko widać, na krawędziach ciężko dobrze ją przykleić- następnym razem będzie fornir:)

Koszta jakie poniosłem:
    Okleina z wysyłką: 126zł (zostało sporo ,,odpadu" który wykorzystam w niedalekiej przyszłości:) )
    Lakier - zużyłem z 100ml: miałem w zapasach
    kolce z podkładkami: 24zł(kupione po znajomości w miejscowym sklepie, normalnie cena pewnie x2)
    i to wsio:)

jak by ktoś dopadł takie kolumienki na allegro to do 800zł można śmiało brać jeśli w dobrym stanie:)

Ładnie wyszły,
    Forum > Praktycznie... >WŁASNE konstrukcje elektroakustyczne > Home Audio > [2.5-drożne] Eltax Linear Response 8 w carbonowym wdzianku by Csbiczek
    własne, nie własne, ale najważniejsze, żeby cały czas grzebać w głośnikach

Skomentuj

Fajnie wygląda ten carbon.
      Harpie na AS były chyba tak wykończone zastanawiałem się co to jest :)
      Dzięki.

Skomentuj

Ze względu na czas poświęcony i nakład pracy trafiły do WŁASNYCH:P

Skomentuj

świetnie się prezentują z carbonową twarzą, naprawdę fajnie ci wyszły :)

Skomentuj

Czaruję...