Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW146 + NeoCD1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Fountek FW146 + NeoCD1.0

Jest to pierwsza konstrukcja mojego autorstwa, którą przedstawiam, choć już kilka popełniłem. Jednak wcześniejsze nie były w pewnych względach satysfakcjonujące i wraz z nastaniem promocji w loudspeakershop w 2011 nabyłem cztery pary Founteków z myślą zrobienia kina 4.0 + Dayton .1 :)
    Długo nic nie robiłem z tymi głośnikami, bo kończyłem wcześniejsze projekty, ale wreszcie nastał czas braku czasu (praca na zmiany) i wziąłem się do roboty.

Obudowa
    Projekt powstawał przez dłuższy czas; narysowałem obudowy w Cadzie i kiedy tylko dostawałem weny otwierałem rzeczony plik i poprawiałem, zmieniałem, porównywałem wersje. Po uzyskaniu satysfakcjonującego wyniku zdjąłem wymiary i przystąpiłem do wykonawstwa obudów.
    Boki to nacinany we własnym zakresie mdf, reszta wiór. Na całość naklejony hdf. Środek wyklejony matą GMS-05.
    Objętość wewnętrzna to nieco ponad 9 litrów, obudowa zamknięta.
    Fornir to taniutki acz efektowny Czerwony sandałowiec połączony z Apricot black. (jakoś nigdzie nie mogę znaleźć tej złośliwej flizeliny, która nie daję się wyszlifować i widać ją po lakierowaniu :P )

Podstawki
    Z początku nie miałem własnej koncepcji i chciałem kopiować powyginane standy Sonusa, ale po pewnym czasie doszło do mnie; głośniki, monitory, kolumny, podstawki............podstawki w formie kolumn! Było przy tym wiele teoretycznych rozważań przed snem i przy komputerze, bo chciałem je jak najbardziej upodobnić do greckich kolumn. Z czasem doszło do mnie, że nakład pracy i środków, niewybaczająca błędów praca zniszczyłyby moje nerwy. Tak więc poszedłem prostą drogą i powstały zgrzebne, kolumno-podobne podstawki :)

Zwrotnica
    Standardowa aplikacja zgodna z tym schematem: http://www.imagic.pl/files/view/1508...0ZWROTNICY.gif
    Żadnych wydziwianych elementów - cewki powietrzne na wysokotonowy i rdzeniowe na średnio-niskotonowca. Rezystory 5W z STX i Polink, kondensatory STX. Okablowanie Procab LS15. Gniazda bananowe wyglądają dokładnie tak: http://allegro.pl/gniazdo-zacisk-ter...705307148.html

Brzmienie
    Niewiele mogę na tą chwilę napisać, bo dopiero dziś odpaliłem zestaw. Najbardziej zaskoczył mnie bas. Obudowa zamknięta o stosunkowo dużej objętości, głośnik typowo do BR, a tu takie niskie tony się objawiają? Nie jest zbyt nisko, ale bez wstydu można puścić coś pokroju Pendulum i zadziwiać się ilością basu. Dobrze sprawują się w metalu (taki był zamysł) i w muzyce filmowej.
    Coś więcej napiszę za jakiś czas, jak się trochę osłucham, znajdę optymalne ustawienie, rozruszam głośniki. Rzeknę jeno tyle, że przeskok z STXów jest zauważalny - detale, wybrzmiewanie instrumentów, ich separacja, scena.

Cennik
    Nie pomnę teraz dokładnie każdej kwoty, ale coś w okolicach:
    mdf - 15zł
    wiór - stare meble
    hdf - patrz wyżej
    wkręty - z półki w garażu
    klej - 40zł
    fornir - 30zł
    mata butylowa - 25zł
    lakier - 40zł
    pędzle, taśma malarska i papiery ścierne - 30zł
    rura kanalizacyjna 20zł
    płyta wiórowa 38mm - 10zł
    pręty gwintowane, nakrętki - 10zł
    kolce - 30zł
    gniazda bananowe 25zł
    elementy zwrotnicy i kable - 140zł
    głośniki 480zł
    -----------------
    Razem: 895zł z czego 620zł to głośniki i zwrotnica, a pozostałe 275zł to obudowa i podstawki, więc chyba stosunek między kwotami nie jest zły, zważywszy efekt końcowy.

Szkoda, że ojciec wywiózł kompresor do znajomego, bo malowałbym pistoletem, a nie świńską sierścią. Postaram się to nadrobić przy następnej parze monitorów.

Od tego tygodnia zabieram się za większych braci omawianych Founteków: FW168 i NeoCD3.0 - będą stanowić fronty w moim kinie. Nauczony doświadczeniem na tej konstrukcji, mam nadzieję pójdzie mi sprawniej i dokładniej.
    Jeszcze muszę wykoncypować centralny... i dojść do ładu z elektroniką we wzmacniaczu subwoofera... Jest co robić po robocie :)

Proszę o słowa konstruktywnej krytyki

Cena jak za STX'y a granie o niebo lepsze :)

Gratulacje za wykonanie ładny monitorków.

Skomentuj

Z czego wykonałeś podstawki/kolumny? Rura PCV?

Skomentuj

Zamieścisz wymiary obudowy ?

Skomentuj

Bryla monitorkow calkiem fajna! Troche te podstawki niebardzo pasuja, ale widać wlozona prace i to się ceni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez regrom Zobacz posta
            Z czego wykonałeś podstawki/kolumny? Rura PCV?
            Rura kanalizacyjna fi100
            Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
            Zamieścisz wymiary obudowy ?
            Wysokość 320, długość 315, szerokość - front 180, w najszerszym miejscu 225, tył 55. Nie ma idealnego przepisu na zaokrąglone obudowy. Trzeba rysować, poprawiać i rysować nadal, aż osiągnie się satysfakcjonujący efekt.

---------- Post dodany o 23:36 ---------- Poprzedni post o 23:33 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Troche te podstawki niebardzo pasuja
            Jestem tego świadomy, ale stwierdziłem, że jest już za zimno na zabawy w fantazyjne wycinanie na dworze, więc powstały z prostych kształtów.

Skomentuj

Zgrabne baryłeczki . Mimo plastikowej okleiny nie wyszło tak źle .

He he , a to fornir :-)
              Last edited by toopcool; 02.12.2013, 06:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                Mimo plastikowej okleiny nie wyszło tak źle .
                Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                Fornir to taniutki acz efektowny Czerwony sandałowiec połączony z Apricot black.
                :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                  Kolumienki ładne, ale czy nie boisz się, że TV pierdyknie na glebę z tego suba?

Skomentuj

Nie na temat...
                    To jest 50 calowa plazma - znaczy się waży około 25kg, więc ruszyć go jest problem :)

Skomentuj

Ładnie zrobione monitorki :)

Skomentuj

Nice monitors... Can you please give us the crossover schematic?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ujjwal Zobacz posta
                          Nice monitors... Can you please give us the crossover schematic?
                          https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ban#post454112

Skomentuj

Czaruję...
                          X