Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze DIY "Guarneri Ellam-XT" (15W/8530-K00 + Vifa XT25TG-30-04)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wielkie gratulacje, efekt finalny rewelacja stolarka wykwintna.
    Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
      Opiszę w wolnym czasie, ale sam nie wiem czy ten D2608/913000 jest lepszy od Vify, mam mieszane uczucia (mam wrażenie, że lekko kłuje w uszy).
      ten glosnik jest lagodniejszy niz xt25. Najwyrazniej cos musiales skopac w zwrotnicy, aczkolwiek ta wznoszaca sie charka powyzej 8Khz moze dawac w ucho.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        ten glosnik jest lagodniejszy niz xt25. Najwyrazniej cos musiales skopac w zwrotnicy, aczkolwiek ta wznoszaca sie charka powyzej 8Khz moze dawac w ucho.
        Nie wykluczam tego, wszystko wyjdzie na pomiarach :-)

Skomentuj

Gratuluję krajanowi. Fornir i lakierowanie pierwsza klasa (nie odstaje od moich "Sonusów" w wykonaniu Bingantowym).

Skomentuj

kolego jaki to fornir w wersji 2.0? czy on w słońcu podchodzi pod bordowy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
              kolego jaki to fornir w wersji 2.0? czy on w słońcu podchodzi pod bordowy ?
              Bloodwood, kolor to właśnie bordo/wiśnia/czerwień (w słońcu nabiera soczystości, wieczorem mocno "ciemnieje").

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                Bloodwood, kolor to właśnie bordo/wiśnia/czerwień (w słońcu nabiera soczystości, wieczorem mocno "ciemnieje").
                powiedz jeszcze gdzie kopiłeś i jaki lakier?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
                  powiedz jeszcze gdzie kopiłeś i jaki lakier?
                  Allegro.

Poliuretan Hartzlack.

Skomentuj

gi - jak sytuacja z D2608 ??

Skomentuj

Piekne, gratuluję, świetna robota, w odpowiednim czasie odezwę się na priv, bo myslę o takich zaokrąglonych obudowach w przyszłosci, wiec będe prosił o radę:-). Ten głośnik w wersji 2 ma kpopułkę metalową, może to jest powodem tych problemów co pisałeś w tamtym wątku.

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem i doświadczeniem uniamp do wysokich "szmacianych " bardziej pasuje. Do metalowców mam złożony jeden z wynalazków borysa tylko że na mosfetach. I jest dużo lepiej (27tbfc/g).

Skomentuj

Zamieszczone przez maniek860824 Zobacz posta
                          gi - jak sytuacja z D2608 ??
                          Jak do tej pory nie miałem czasu cokolwiek przy tym grzebać, ucho się przyzwyczaiło (lub głośnik "wygrzał" ) i dźwięk wydaje mi się bardziej zbalansowany teraz. Muszę spróbować kiedyś tej pułapki zaproponowanej przez raven1985:

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Fajny ale dodał bym pułapkę na wysoki za L-Pad-em.
                          Szeregowo 100uh + 1.2uF + 3.3 do 4.7om
                          Z opcją na L-pad +2dB
                          pozwoli to nieco zlikwidować dziurę na 6k i jednocześnie wyrównać podbicie na wysokich które słychać. Przy l-pad trzeba obniżyć poziom całych wysokich aby to zamaskować. To mi nie pasowało osobiście.
                          Swoją drogą minęło sporo czasu a ja nadal tego nie sprawdziłem, wstyd ;-)

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                          Ten głośnik w wersji 2 ma kpopułkę metalową, może to jest powodem tych problemów co pisałeś w tamtym wątku.
                          Hmm ?

"ScanSpeak Discovery D2608/9130 1" Textile Dome HDS Tweeter"

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                          Moim skromnym zdaniem i doświadczeniem uniamp do wysokich "szmacianych " bardziej pasuje. Do metalowców mam złożony jeden z wynalazków borysa tylko że na mosfetach. I jest dużo lepiej (27tbfc/g).
                          Na razie złożę E-450, później wezmę się pewnie za borys-owe wnalazki (pcb do BG1 leży i czeka, kusi też BG9/10) ;-)

Skomentuj

Wykonanie pierwszoligowe (i za to zasluzone pochwaly) ! Wybacz gi to nic personalnego - naturalnie mozesz byc bez skrupolow dumny ze swojego dziela ! Bylbym niesprawiedliwy gdybym nie podziwial ilosci i jakosci wlozonej w te zestawy pracy, ale... znowu sonusopodobne zestawy... ile mozna ?!... szczerze mowiac juz mi sie niedobrze robi gdy ogladam wszelkiej masci kopie sonusa... czy naprawde my DIYowcy jestesmy az tak malo kreatywni, ze musimy kopiowac zamiast kreowac ?... (to pytanie kieruje do wszystkich sonuso-powielaczy) :???:
                            Last edited by Q; 16.06.2014, 21:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                              Wykonanie pierwszoligowe (i za to zasluzone pochwaly) ! Wybacz gi to nic personalnego - naturalnie mozesz byc bez skrupolow dumny ze swojego dziela ! Bylbym niesprawiedliwy gdybym nie podziwial ilosci i jakosci wlozonej w te zestawy pracy, ale... znowu sonusopodobne zestawy... ile mozna ?!... szczerze mowiac juz mi sie niedobrze robi gdy ogladam wszelkiej masci kopie sonusa... czy naprawde my DIYowcy jestesmy az tak malo kreatywni, ze musimy kopiowac zamiast kreowac ?... (to pytanie kieruje do wszystkich sonuso-powielaczy) :???:
                              Wybaczam ;-)

No cóż po prostu spodobały mi sie, a kupno nie wchodziło w gre. Całość projektu zrobiłem od podstaw i w wersji "Revelation" uważam, że uzyskałem produkt jak na warunki diy wizualnie "identyczny" jak oryginał (może kiedyś obejrzę na żywo to zmienię zdanie ;-) ) jeżeli chodzi o proporcje/kształt/etc czego w innych klonach niestety nie widziałem do tej pory (z reszta nigdzie nie było dostępnych rysunków technicznych niczego choćby zbliżonego). Swoje cele osiągnąłem, wyzwanie było spore jak na pierwsze diy/stolarkę do tego bez narzędzi, zabawa przednia i jestem zadowolony.

Masz jednak racje klonowanie to fajna zabawa i pewnie jeszcze coś sklonuje (Aida i The Sonus Faber kuszą, mbl rownież a już widziałem ze ktoś to rozgryza), ale w planach mam też zaprojektowanie czegoś od podstaw (choć nadal klonowane wnętrzności pewnie) :-) Niestety to raczej pieśń przyszłości, chwilowo nie mam nawet warunków dla robienia większych kolumn a monitorów nie widzę sensu

Może sam projekt CAD porobie sobie "na sucho" chociaż. :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X