Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 way - All Wavecor by Toopcool

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo ładne kolumienki, podoba mi się patent skóry na froncie.
    Oklejanie materiałem robiłeś na końcu po wklejeniu dodatkowego frontu czy przed i dociskałeś od tyłu/wnętrza ?

Skomentuj

Kolumienki grają w 20 m2 ( w przyszłości w 34 m2 chyba że coś innego wyskrobię w między czasie ) .
      Napędzam różnie tz. czasem z amplitunera AVR2309 lub AVR2307 , czasem podpinam jakąś końcówkę na wyjścia z preampa w amplitunerze , a czasem jakiś starszy wzmacniacz zintegrowany.
      Zalety w mojej ocenie to bass i wysokie tony , natomiast średnie tony delikatnie odbiegają od całości .
      Nie jest to jakaś totalna porażka w tym zakresie ale ... ( są 18 które potrafią więcej i lepiej ).
      Porównując do FX300 to w każdym aspekcie biją na głowę STX-y .
      I tutaj właśnie wchodzi kwestia kosztów . Aby nie windować kosztów trzeba iść na kompromisy .
      W moim przypadku koszt zwrotnic i głośników to około 1800 zł .
      Koszt zwrotnic już w gotowej postaci co jednak nie zmienia faktu że aby ją zbudować musiałem mieć sporo elementów do jej wykonania.
      Obudowa też trochę kosztowała ale trudno mi to sprecyzować bo część materiałów miałem i powstawała ona dość długo .
      Frot był wykonany osobno , oklejony przyklejony i przykręcony jest wpuszczony około 3 mm w obudowę .
      Zestawy na chwilę obecną mnie zadowalają i szukam , zmieniam i wymyślam różne warianty sprzętu do napędzania ich.
      A najbardziej jestem zadowolony gdy ktoś nie dowierza , że wykonałem je sam i wtedy mu szczena opada :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        W moim przypadku koszt zwrotnic i głośników to około 1800 zł .
        czyli tyle ile za gotowe FX-300.
        ale skoro twierdzisz ze warto doplacic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          czyli tyle ile za gotowe FX-300.
          ale skoro twierdzisz ze warto doplacic
          Jak bym chciał gotowe to bym kupił .
          Ale nawet FX-300 było by DIY , było by poniżej 1800 i z pewnością obudowa wykonana bod własne upodobania .

Skomentuj

Jak bym chciał gotowe to bym kupił .
            DIY na gotowo!
            przeciez fabryczne fx-300 to koszt 2500zl

Ale nawet FX-300 było by DIY , było by poniżej 1800 i z pewnością obudowa wykonana bod własne upodobania .
            tez tak myslalem, ale niestety sie nie udalo :p http://diyaudio.pl/showthread.php/22...300-by-Pawel-S
            moze jakbym odpuscil podstawy to wychodzi 1700zl

Skomentuj

Cześć, super projekt.

Możesz wrzucić ogólne wymiary skrzynek, BR, oraz autorski schemat zwrotnic.

Skomentuj

Nie czytałeś tematu, przeczytaj post nr. 9 z poprzedniej strony.

Skomentuj

witam, świetnie wyglądają te kolumny. jakim materiałem obklejałeś okolice głośników jest to skóra czy coś imitującego???

Skomentuj

Ogólne wymiary są podane we wcześniejszych postach . Schematu zwrotnicy nie publikuję ze względu na niepotrzebne komentarze które często pojawiają się w wielu publikacjach .

Okolice głośników to jakaś imitacja . Kupiłem kiedyś do obicia krzeseł i trochę mi zostało :-).

Wymiary z bocznej perspektywy i podstawy .

Rury BR obie z tyłu i dodatkowo ramka w połowie długości między dołem a odgrodą .
                    Last edited by toopcool; 28.01.2015, 10:16.

Skomentuj

super wykonanie
                      co do wykresu - nie szeleści za mocno powyzej 10 khz?

Skomentuj

Te głośniki nie szeleszczą .

Skomentuj

Jako, że buduję 2,5 drożne zestawy odświeżę nieco temat. Mianowicie jakie cewki zastosowałeś w torze "0,5 way"? Ciekawi mnie czy jest to cewka rdzeniowa czy powietrzna?

Skomentuj

na pierwszej stronie masz fote zwrotnicy, tylko jedna z cewek jest rdzeniowa, reszta powietrzna

Skomentuj

Ocena = 10/10
                              Przetworniki = 10/100 [Nie wypowiadam - ale zagranicą chwalą Wavecor'a]
                              Obudowa = 10/10 [To jest prawdziwy 2.5way]
                              --------------------------------------------
                              Wavecor WF182 - możesz coś napisać jaki ma Bass - Step albo Kick albo Kick&Step
                              Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                              Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                              My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Toopcool masz badziewne głośniki wg naszego forum owego recenzenta. Tylko 10/100. I nie wiedziałem że można tak ,,bassssssss'' podzielić. Michagm - za dużo gazet, za mało praktyki. Pochwal się czymś a nie tylko oceniasz pracę innych.

Skomentuj

Sorry pomyłka i poprawiam:
                                  Przetwornik = 10/10
                                  ------------------------------------------------------
                                  Po co mi gazety , masz wszystko za darmo w internecie.
                                  Do Artmag - Czego ode mnie chcesz??
                                  Jestem skromną osobą i nigdy nie chwalę.
                                  Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                  Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                  My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Michagm Zobacz posta
                                    Jestem skromną osobą i nigdy nie chwalę.
                                    To bardzo nam przykro ale nie zdobędziesz uznania na tym forum poprzez swoje "fachowe oceny"
                                    Tutaj wyznacznikiem wiedzi jest PRAKTYKA i WIEDZA ZDOBYTA NA BAZIE DOŚWIADCZEŃ, teoretykom podziękujemy.

Wpadasz na forum, odgrzebujesz tematy żeby napisać swoją skalę ocen nie wiadomo po co, co CI to daje ? Masz jakąś wielką potrzebę docenić wszystkich autorów na forum ?

Proponuje Ci albo przestać albo wykazać się jakąś PRAKTYCZNĄ wiedzą to będzie Ci miło na tym forum, jesli jednak masz zamiar trzaskać same takie posty to licz się z tym że nikt Cie tutaj nie potraktuje poważnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X