Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 15/40/4 + Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] GDN 15/40/4 + Vifa DX25

Witam wszystkich, mój pierwszy post i pierwsza konstrukcja na tym forum, mimo że czytam i oglądam od długiego juz czasu.

Okazyjnie, bo za złotych 200 z małym hakiem, nabyłem na znanym serisie aukcyjnym zestaw tonsili, zwrotnic do nich autorstwa kolegi irka na częściach jantzena, i gratis skrzynek (co ciekawe tunele bass refleksu były tak ustawione, że miałem dwie lewe), za kolejną stówke kupiłem Vify, uszkodzone z resztą w wersji z ekranowanym układem magnetycznym. Całość wymagała gruntownego przerobienia, został przeze mnie wyliczony i dorobiony bass reflex szczelinowy, oraz ścięcia (mam nadzieje że nie posypia sie gromy, wiem że ma to duże znaczenie przy projekcie zwrotnicy, ale efekt dzięki szczęsciu początkującego jest zdecydowanie na duży +)

Całość w bólach została przeze mnie pokryta fornirem bubinga, cienkim, pękającym i upierdliwym w obróbce, potem olejowanie i na koniec woskowanie. Fornir klejony tradycyjnie klejem kostnym na goraco, widać sporo niedoróbek jeśli się przyjrzeć, ale ogólnie kolumny cieszą oko.

Terminale na najtańszych gniazdach bananowych i płytkach z 3mm grubości satynowanej stali nierdzewnej, podkładki izolujące ze skóry ; )

Stojaki z profili aluminiowych, musze tylko dorobić do nich jakies postumenty z granitu albo czegoś ciężkiego, bo są wywrotne (o czym się jedna kolumna niestety przekonała)

Brzmią jak na mój gust świetnie, jeżeli są podpięte do dobrego toru, w życiu bym nie pomyślał że taki tani zestaw może tak zagrać, każdy kto przychodzi i ich słucha przeciera oczy (uszy) ze zdziwienia. No ale inna sprawa, że sam topowych konstrukcji głośnikowych nie słyszałem. Jedyna ich bolączką jest brak najniższego basu (mruczą po cichu tylko, wiec wiadomo gdzie powinien być), no ale to w koncu 15cm woofer w małej obudowie, cudów nie oczekiwałem.

Mam nadzieje że sie spodobają, pozdrawiam ; )

Kolega wrzuci zdjecia do nas na serwer. Te kiedys wygasna i zostanie 'pusty' tekst.
    Link do uploadera zdjec jes tpod kazdym edytorem:

Mozna wejsc rowniez klikajac na pasku u gory strony 'uploader obrazkow'.

Skomentuj

Super wyszły, tylko te stojaki psują efekt. Blachy od terminali przejedz jakimś drobnoziarnistym papierem

Skomentuj

Niezle sciany, rozbrajales granat w pokoju i cos poszlo niezgodnie z planem? ;]

Skomentuj

Generalnie swietna robota, pomyśl jednak nad zmianą wkrętów na czarne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Niezle sciany, rozbrajales granat w pokoju i cos poszlo niezgodnie z planem? ;]
            a ja myślałem, że mam artefakty, bo komp teściów mi się zawieszał....

Skomentuj

Bardzo ładny fornir i dobre proporcje obudowy. Terminal wygląda ... brzydko :) z racji tego że jest jakiś umazany czy coś z nim jest nie tak
              Podstawki gdyby jakoś zakryć te puste przestrzenie i pomalować na czarno wyglądałyby o wiele lepiej
              Jak została przerobiona ta zwrotnica ?
              Last edited by Rfck; 15.07.2014, 00:13.

Skomentuj

Ładne monitorki , Z pewnością zestawy wybijające się w swojej cenie . Zmień wkręty na czarne :).

Skomentuj

Zgrabne monitorki będące ozdobą każdego pokoju po drobnych korektach (wkręty wg sugestii toopcoola)
                  Co do podstawek, to wypełnił by je śrutem lub piaskiem, zaślepił otwory i zakleił i zaszpachlował dziury,
                  pomalował np. na ciemny grafit lub czarno i dał jakieś kolce - podstawa basowa na pewno zyska.

Skomentuj

Bardzo ładnie Ci to wyszło jak na pierwszą konstrukcję,świetne proporcje.
                    W opisie chyba masz błąd,bo głośnik mi wygląda na GDN 15/40/5.
                    Jaka objętość, jak strojone masz obudowy i jakie są wymiary?

Skomentuj

Zdjęcia wrzuciłem na miejscowy serwer, niestety nie mogę edytować swojego posta (być może nie widze opcji).

Tak po kolei, ściany sa jakie są, nie polecam lateksowych farb do ścian, mają mierną przyczepność i trwałość, przy następnym remoncie na pewno kupie inne ; p

Blachy są już w tej chwili przejechane drobnym papierkiem, 320 z tego co pamiętam, te "ciapy" to pasta woskowa, zapomniałem przetrzec benzyna, no i niestety zostało. Wkręty bym chętnie zmienił na jakies czarne imbusy walcowe, tyle że stacjonarnie mi się takich dostac nie udało, a te monacora dość drogie są. Kiedyś ktoś tu na forum miał fajne wkręty, ale dawno nie widziałemn

Te stojaki to w zasadzie prowizoryczne sa, robione w 2 popołudnia, oczywiście jak to prowizorka, takie już zostały :d

Tunel strojony w winisd, na okolice 48hz ( było troche niżej, ale kosztem szybkości, stroiłem na słuch) Objętość 11,5l, wymiary 310x343x180 mm (dł. x wys. x szer.) Głośnik oczywiście GDN 15/40/5, pomyłka przez nieuwagę.

Ogólnie dzięki za konstruktywną krytyke, rady, i pozytywny odbiór, następne na pewno będą lepsze, kusi mnie coś z bardziej dociążonym brzmieniem

Skomentuj

Wyglądają świetnie, aż mam ochote sobie takie zrobić :) Pewnie pomyślisz, że sie czepiam szczegółów ale widzę, że br wgłąb jest nie pomalowany, tak już zostanie czy przemalujesz na czarno ?

Skomentuj

Ha, widze że nic się nie uktyje, faktycznie nie dosięgałem tam pędzlem, a że nie widać tego specjalnie, to o sprawie zapomniałem, wezme zakleje taśmą i polakieruje ; ) Zachęcam, bo konstrukcja prosta, tania, a brzmi jak na mój gust fajnie, nie chce się tu silić na pseudoaudiofilskie opisy, więc pozostane przy tym "fajnie"

Skomentuj

Zamieszczone przez siarkowy Zobacz posta
                            Zdjęcia wrzuciłem na miejscowy serwer, niestety nie mogę edytować swojego posta (być może nie widze opcji).
                            to wrzuc jeszcze raz na nasz serwer a my poprawimy pierwszy post
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ładne zgrabne monitorki, nawet fornir dobrze się zgrał z całą bryłą obudowy

Skomentuj

Czaruję...
                              X